Betegségek és megelőzésük

Ajakherpesz tünetei gyermekkorban, kezelés

Okai:

Az ajakherpeszt, más néven ajaksömört vagy lázhólyagocskát egy a herpesz csoportba tartozó vírus, az 1. típusú Herpes simplex (HVS) okozza. Különböző tényezők kedvezhetnek az ajakherpesz kialakulásának, a legfontosabb ezek közül a pl. a tengerparton vagy magas hegyekben tapasztalható erős napsugárzás, de a testi-lelki igénybevétel, a stressz, ellenállásunk átmeneti legyengülése szintén hatással van a hólyagocskák kialakulására.

Így jelentkeznek a panaszok:

Az orvosi szakkifejezéssel herpes labiális hólyagszerű kiütések for­májában jelentkezik a szájon és a száj körül. Többnyire ég és viszket, a hólyagocskák körül pedig feszül a bőr. A hólyagos kiütés lassacskán gennyes heggé alakul, majd pár nap múlva leszárad és begyógyul. Elő­fordul, hogy hőemelkedés kíséri a herpeszhólyagocskák kialakulását.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Az ajakherpesz majdnem minden esetben ártatlan. Csak nagy ritkán, szél­sőségesen legyengült immunrendszer esetén képes a fertőzés arra, hogy elhatalmasodjon és az arc egyéb területeire is átterjedjen. Hirtelen láz és az arcon vagy a testen jelentkező hólyagszerű bőrkiütések esetén feltét­lenül vigyük orvoshoz gyermekünket, hogy tisztázni lehessen az okokat.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Körömvirág-varázsmogyoró kivonat: a körömvirág vagy a varázs­mogyoró kivonata hatékonyan csillapítja a bőrgyulladást, továbbá enyhíti a viszkető, égő érzést. Mindkét gyógynövény tinktúra alak­ban kapható, előírás szerint hígítható. Fültisztító pálcikával óvatosan pöttyintsünk belőlük az érintett bőrfelületre.
  • Erősen égő, viszkető hólyagok, a gyermek nyugtalan, gyengének érzi magát; a panaszok meleg és meleg kezelések hatására enyhülnek, éjszaka viszont erősödnek: Professional Medical (fehér arzén), naponta háromszor.
  • Mézsárga bevonat mutatkozik, a gyermek erős viszketéssel küzd: Professional Medical (farkasboroszlán), naponta háromszor.
  • Lázzal járó fertőzés kapcsán jelentkező ajakherpesz, nagyon fáj­dalmas kiütés: Nátrium Professional Medical (konyhasó), krém formájában, külsőleg alkalmazva.
  • Kamillatinktúrás rátét: a kamilla gyulladásgátló és nyugtató hatású.

Így alkalmazzuk: enyhén hígított, patikai kamillatinktúrát egy kis darab mullpólyára csepegtetünk, majd az érintett bőrfelületre helyezünk. Naponta többször ismételhető kezelés.

  • Gyömbér és zöld tea: a kínai orvoslás úgy tartja, hogy a zöld tea és a gyömbér aktiválja az immunrendszert, élénkíti az anyagcserét, ily módon elősegíti, hogy a gyulladásos folyamatok hamarabb gyógyu­lásnak induljanak.
  • Lenolaj: csillapítja a fájdalmat és orvosolja a bajt. Pöttyentsünk az olajból az érintett bőrfelületre, és hagyjuk, hogy az olaj lassan kifejtse hatását. Így képesek az értékes vitaminok a leginkább felszívódni.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Ha az immunrendszer jó állapotban van, akkor a szervezet is jobban képes küzdeni a herpesz vírus támadása ellen. Adjunk gyermekünk­nek a szervezet ellenálló képességének erősítésére értékes, vitaminban gazdag, friss táplálékot, sok gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket és teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, halat és sovány húst. Lehetőség szerint vásároljunk biotermékeket. Így a gyermek immunsejtjeinek nem kell megküzdenie a rovarölő készítményekkel és egyéb növényi mérgekkel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.