Betegségek és megelőzésük

Az endokrin rendszer

A hormonokat a szervezet különböző részein található belső elválasztású mirigyek termelik. A különleges mirigyek alapvető fontosságú hor­monokat termelnek, amelyek közvetlenül a vér­be jutva kerülnek el a tőlük elvárt hatás színhe­lyére. A mellékvesevelő például adrenalint termel, amely befolyásolja a szív, az agy, az izomzat, az erek, a bél és a légzőrendszer műkö­dését. A szervezet legjelentősebb hormonmiri­gyei: agyalapi mirigy (hipofízis), pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy, petefészek és here.

A szervezet hormonális működésének „karmestere” az agyalapi mirigy (hipofízis), egy életfontosságú belső elválasztású mi­rigy, amely az agy felszínének alapján ta­lálható. A hipofízis olyan ún. stimuláló, azaz serkentő faktorokat termel, amelyek a többi hormontermelő szerv működését serkentik. A hipofízis zavarai az egész szervezet működését megzavarják.

Finom egyensúly

A hormonrendszer egy igen finoman han­golt hálózathoz hasonlítható. A lenti áb­ra diagramja például a vércukorszint inzulinos szabályozásának működési körét mutatja be. Károsodás akkor következik be, ha ez a kör valahol „sérül”, azaz a nor­málisnál több (vagy éppen kevesebb) hor­mon termelése következik be (hiper- ill. hipofunkció). A leggyakoribb elváltozás a hormontermelő szervek ún. adenómája, amely jóindulatú daganatos eredetű elvál­tozást jelent. Az adenóma egyrészt gátol­hatja a hormontermelést, vagy pedig hor­montúltermelést okozhat.

Glukagon és glikogén

A vérben levő glukózfelesleg glikogénné alakul, és ebben a formában tárolódik. A glukagon hormon lebontja a glikogén­raktárakat, a glikogén glukózzá alakul, és a véráram útján jut el a kellő helyre.

Inzulun termelődése

Kezelési lehetőségek

A leggyakoribb endokrinzavarok a cukor­betegség (diabetes mellitus) és a pajzsmi­rigy csökkent működése (hipothyroidismus).

A többi endokrinbetegség ritkább, és a következő módokon kezelhető:

  1. Hormonpótlás
  2. A fölös hormontermelést gátló gyógy­szerek adása
  3. A kialakult adenóma sebészi vagy su­gárterápiás eltávolítása.

A belső elválasztási mirigyek rendszere

A belső elválasztási mirigyek rendszereMirigy 2

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.