Betegségek és megelőzésük

A végbél betegségei

A végbél betegségei sok embert érintenek, és ezek az élet több szakaszában is elfordulhatnak. Az aranyér igen gyakori: a lakosság legalább 50%-a szenved aranyérbetegségben. Szerencsés módon a végbélnyílás körüli betegség jól kezelhető, és ál­talában nem súlyos.

A székleten látható friss vércsík, vagy a vécépapí­ron friss vér nyoma általában mindig erre a prob­lémára utal. Lehet azonban sokkal súlyosabb be­tegség jele is, ezért végbélből történő vérzés észlelése esetén mindig haladéktalanul keressük fel orvosunkat!

Aranyeres csomók

Előfordulásuk igen gyakori. A végbél és végbélnyílás körüli vénák feldagadása kö­vetkeztében jönnek létre, és „kifordulhat­nak”. A csomókat a keményebb széklettel járó erőlködés vagy az étel alacsonyabb rosttartalma okozhatja. A végbélből szivár­gó vérzés gyakori okai lehetnek.

Az arany­ér általában nem fáj, de ha benne vérrög képződik, igen fájdalmas lehet. A legtöbb esetben aranyérkenőcsök és a táplálék rost­tartalmának növelése esetén elmúlnak. A nagyobb kiterjedésű és fájdalmasabb cso­mókat műtéti úton, lekötéssel, injekciózás­sal lehet megszüntetni.

Anális tályogok

A végbélnyílás (anus) körüli nyáktermelő mirigyek fertőződése gennyes tályogot okozhat. Ennek esélyét jelentős mértékben fokozhatja az anális úton történő szexuá­lis aktus. Ezeket a tályogokat antibiotikumokkal nem mindig lehet hatásosan kezel­ni, ezért sokszor sebészi úton kell kitisztí­tani őket, általános érzéstelenítés mellett.

Fisztulák, sipolyok

Előfordul, hogy a fertőzött mirigy a bőrfe­lületre nyílik és ürül, és az anális csatorna belseje és a bőr között egy abnormális „át­járót”, sipolyt képez. A fisztulák rosszul gyógyulnak, ezért műtéti úton kell eltávo­lítani őket.

Végbél berepedése

Nem ritka jelenség, hogy a végbél – főleg rendkívül kemény széklet esetén – az eről­ködéstől bereped. Ezek a repedések álta­lában maguktól gyógyulnak. Ha nagyok lennének, a sebszélek eltávolodhatnak egy­mástól, ami nehezíti gyógyulásukat. Ekkor állandó vérzést és fájdalmat okozhatnak minden székletürítés alkalmával. Nitráttar­talmú kenőcsök megkönnyítik a végbél-záróizom ellazulását, és a repedés könnyeb­ben gyógyul. Ha ez kevésnek bizonyul, műtét is végezhető, amelyben a záróizom óvatos elvékonyításával javítják a tüneteket.

Szőrtüszőgyulladás

A farpofák nagy izmai közötti szőrtüszők gyulladása miatt gennyes tályogok alakul­hatnak ki. Általában maguktól nem gyó­gyulnak, így műtéti úton kell eltávolítani őket.

Végbélviszketés

A vég bél viszketés, aminek nyilvánvaló oka nincsen, általában a rossz higiénés körülményekkel függ össze, szőrtüsző- vagy féregfertőzés következménye. A viszketés vakarózásra ingerel, és ez „bűvös kört” indukál. A végbélnyílás kellő higiéniájával elkerül­hető: a tisztán és szárazon tartott nyílás, ha nem érintkezik a bőrrel, nem alakul ki a viszketés. A lemosott végbélnyílást szárazra kell törölni, de nem dörzsölni.

Nagyobb aranyeres csomók eltávolítása

A nagyobb aranyeres csomók kezelése rutin­eljárás. Az orvos egy rövid eszközt (proktoszkóp) vezet fel a végbélbe, amelyen fogó és gumigyűrűk vannak. Az aranyeres csomókra juttatott gyumigyűrűk lekötik a vénaszakaszo­kat, amelyek egy idő után „leesnek”.

Aranyér

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.