Betegségek és megelőzésük

Baktériumok által okozott bőrelváltozások – ótvar, szőtüsző gyulladás, Lyme, akne

Impetigo bullosa neonatorum, újszülöttkori hólyagos bőrfertőzés

Többnyire 2-4 napos korban jelentkező, gennyes bennékű, gyorsan kipukkadó 2-3 mmes hólyagokkal, má­sodlagosan hámfosztott területekkel járó, gyorsan terjedő bőrgyulladás; helyi fertőtlenítő kezelés mellett a gennykeltő baktériumra ható antibiotikum adása is szükséges.

Impetigo contagiosa, ótvar

A bőr felületén terjedő, mézgás, vagy vaskosabb pörk-kel, nedvedzéssel járó, érintkezéssel gyorsan terjedő, gennykeltő baktériumok által kiváltott bőrfertőzés.

Az orrból vagy a bőr felületéről a baktérium a sérült hámon keresztül jut a bőr rétegeibe és szaporodik el. A hámsérülés oka lehet viszkető bőrbeteg­ség, rovarcsípés miatti vakarás, nátha miatti hámfelázás az orr környékén, bármely bőrterület felázása nedves környezetben, kiszáradt, berepedt ekcémás terület, bármilyen mechanikai bőrsérülést okozó baleset.

Hogyan kezelhető?

Ilyen körülmények között tehát fontos a bőr tisztán tartása, fertőtlenítése a bőr-gennyedés megelőzése szempontjából.

A kezelés során törekedni kell a pörkök feláztatás utáni maradéktalan el­távolítására, mielőtt a fertőtlenítő ecsetelőket, krémeket felkenjük. Bizo­nyos esetekben antibiotikum adása, a kórokozó jellegétől (esetleges ve­sekárosító hatás) függően vizeletvizsgálat szükséges lehet. Gennyes bőr­fertőzés a gyermekközösségből kizáró ok, a közétkeztetésben dolgozók is eltiltandók gyógyulásukig a munkától.

Folliculitisjurunkulus, karbunkulus – különálló vagy csoportos, összefolyó szőrtüsző-vagy szőrtüsző mentén terjedő gyulladás

Kezeléséhez használandó szerek az impetigóéhoz hasonlók, azonban a mélyebbre való terjedés párakötés alkalmazását, a beolvadt gennygyülem kiürítését teszi szükségessé. Az arcon elhelyezkedőket nyomkodás nélkül kell kiüríteni, hogy a genny ne kerülhessen a vérkeringésbe, majd az agyba.

A felnőtt férfiaknál a borotválkozás utáni arcszesz használata segíti a megelőzést. Az egyéb testtájakon végzett szőrtelenítés után is előnyös a fertőtlenítő, nyugtató krémek használata.

Lyme-kórhoz társuló bőrtünetek, erythma cronicum migrans és a vándorló (fokoza­tosan táguló) gyűrű alakú bőrpír

A kórokozó (Borrelia) baktériummal fertőzött kullancs csípésének helyén, vagy máshol, egy csípés után akár több helyen is kiala­kulhat többnyire a csípés után 1-3 héttel.

Általában 3 hetes antibiotikus kezelés gyógyulást eredményez, de tartós nyomon követés szükséges az esetleges későbbi belszervi, ízü­leti, idegrendszeri tünetek, szövődmé­nyek lehetősége miatt. Késői, sor­vadással járó bőrtünetek is jelent­kezhetnek.

Vándorló krónikus bőrpír a háton Lyme kórban

Jegyezzük meg! Megelőzés szempontjából fontos: kiránduláskor a kullancsok által kedvelt nedves, hűvös helyek kerülése, a bőrre rovart riasztó szerek felkenése, vagy B vitamino­kat tartalmazó tabletta előzetes szedése (a bőrnek a rovarok számára kellemetlen szagot kölcsönöz).

Ajánlatos minél nagyobb testfelületet fedő világos ruha viselé­se, kirándulás után a bőr gondos átvizsgálása, a talált kullancs mielőbbi szakszerű eltávolítása. A potrohot nem szabad összenyomni, a fej alatt speciális csipesszel megfogott rovart elfordítással kell kihúzni. Tünetek esetén azonnali orvosi vizsgá­lat, megfelelő antibiotikus kezelés indokolt. A fertőzöttség megállapítására a rutin vérvizsgálat a csípést követő 3 héten belül nem alkalmas. Nem fertőzéssel induló, de később baktériumok által súlyosbított bőrelváltozások.

Akne, pattanás, comedo (mitesszer)

A serdülő kor kezdetétől elsősorban az arcra, de a hátra, mellkasra is kiterjedő, a faggyúmirigyek működészavarával, megrepedésük után a szövetek közé kerülő faggyú körül kialakuló steril, majd másodlagosan megtelepedő baktériumok elszaporodásával járó bőrgyulladás. Az egészen enyhe mitesszerképződéstől a súlyos, kiterjedt összefolyó, gyulladt, faggyúval, gennyel telt lila bőralatti járatok, csomós ciszták kialakulásán keresztül a heges gyógyulásig vál­tozatos lehet a kép.

A legsúlyosabb esetekben ízületi panaszok is megjelenhetnek. Fontos már az enyhe tünetek hámlasztó, szárító kezelése. A súlyosbodó, hegesedő formák gyógyszeresen (antibiotikum, A-vitaminsav származékok) hosszú hónapokig kezelendők.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.