Gyermekbetegségek

Ótvar okai és tünetei, kezelési lehetőségek

Ez a fertőző betegség a kisgyermekeket főként a meleg nedves hónapokban érinti. Sajátos formája, a hólyagos ótvar a csecse­mők és a kisgyermekek esetében fordul elő.

Okai

Az A csoportú Streptococcus béta hemolitikus baktérium okozza a fer­tőzést, ami behatol a testbe egy seben vagy egy rovarcsípés helyén keresztül, és egy másodlagos felülfertőződés történik a Staphylococcus által. A hólyagos ótvarnál viszont a Staphylococcus aureus baktérium a kórokozó, ami normális esetben jelen van a bőrünkön.

Tünetek

Hólyagok jelennek meg, fő­ként a bőrnek a szabadon lévő részén (arc, végtagok), aztán összefolynak, kipukkadnak és egy mézszínű kérget formálnak a bőrön. A fertőzés átterjedhet a test más részeire is, átvihető kézzel vagy ruhadarabokkal, törülközővel. A másodlagos fertőzés még kellemetlenebb tünetekkel jár.

A hólyagos ótvar fő tünete a sárga, folya­dékkal teli hólyagok megjelenése, amelyek könnyen felfakadnak, és egy nedves réteget hagynak a bőrön, ami lágy kérget képez a testen. A sérülések főként a pelenka alatt mutatkoznak, de átterjedhetnek máshová is. Ha a gyerek úgy tűnik, rosszul érzi magát, meg kell róla győződni, nem történt-e más, súlyosabb fertőzés.

Diagnózis

Az orvos egyszerűen a hólya­gok megvizsgálásával felismeri a betegséget, és gyorsan javasolni tudja a megfelelő terápiát.

Terápia

Az ótvart fertőtlenítőkkel, krémekkel, antibiotikumos oldatokkal, helyileg alkalmazva gyógyítjuk. Ha a gyógyulás késik, vagy nem következik be, esetleg a sérülések különösen elterjedtek, akkor 7-10 napos antibiotikumkúra szükséges. A hólyagos ótvar esetében naponta há­romszor fertőtlenítsük az érintett testrészt, és antibiotikumos krémet kenjünk rá. Ha a sérülés nagyon kiterjedt és a gyerek rosszul érzi magát, szájon át 5-7 napig adjunk antibiotikumot.

Homeopátia

A következő homeopatikus gyógyszerek vannak: Pyrogenium 5CH és Mercuhus solubüis 5CH, a hólyagos ótvarra pedig Mezereum

Növényterápia

Lemosásra ajánlható: Calendula (körömvirág) TM fiziológiás ol­datban (1 liter víz + 4 kiskanál finomított só).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.