Bőrápolás

Serdülőkori akné kezelése

Gyakori jelenség, hiszen a serdülőkornak mint­egy 90%-át érinti valamilyen mértékben. A pu­bertás kezdete után bukkan fel; főleg az arcon és a törzsön jelennek meg az aknék. Az arc és a törzs faggyúmirigyekben gazdag, hiszen ezek termelik a bőr enyhe zsírosságához szükséges faggyút.

A serdülőkori akné fiúknál gyakoribb, és azért is okoz sok gondot, mert az arcot elcsúfíthatja, önértékelési zavarokat okoz, éppen akkor, ami­kor a fiatal éppen a megjelenésére szeretne adni. Felnőtteknél is előadódhat (acne rosacea), és ér­dekes módon inkább a nők körében.

Akné fiún

(Képen fent) A 16 éves fiú homlokán jellemző aknés elváltozások vannak. A betegség lényege a túlzott faggyútermelés, a faggyúmirigyek elzáródása és fertőződése, pattanások és mitesszerek kialakulása.

Akné okai

Az akné fő oka a faggyúmirigyek megnö­vekedett faggyútermelése, ezért a beteg ar­ca gyakran egészen „zsírosnak” látszik. A feleslegben termelődött faggyú nem jut ki a bőrfelszínre, hanem elzárja a szőrtü­szőket és faggyúmirigyeket, és apró mi­tesszerek képződnek. Ha a mitesszer tetejét a keratin lezárja, elszaporodhat benne a Proprionibacterium acne nevű kór­okozó, gyulladás keletkezik, és gennyes csomók alakulnak ki. Súlyos esetekben, vagy a mitesszerek nyomkodása után seb­helyek maradhatnak vissza.

A faggyú túltermelődése kamaszkorban hormonális változásokkal magyarázható. A zsírdúsabb ételek, a csokoládé, édessé­gek fogyasztása nem feltétlenül rontja a betegséget.

Hogyan kezeljük?

Gyors megoldás nincsen. Az akné keze­lése hosszabb folyamat, hiszen legalább 6-12 hétig eltart. Lehetséges, hogy a kú­rát később meg is kell ismételni. A keze­lés már 2-3 hét alatt eredményt hozhat, de általában hosszabb kifutású.

A kö­vetkező lehetőségek állnak rendelkezé­sünkre:

  • Először baktériumok elleni benzoil-peroxid tartalmú krémeket ad az orvos.
  • Ha a benzoil-peroxid nem hatásos, an­tibiotikum-tartalmú krémek következ­nek, vagy ennek elégtelen hatása esetén antibiotikus tabletták.
  • Nőknél hatékony lehet a fogamzásgát­ló tabletták alkalmazása (amelyek a hor­monszintet szabályozzák).
  • Súlyosabb akné esetén a kórházi szakor­vos felírhat ún. retinoid típusú gyógy­szereket. A retinoid-kúrát szigorú orvo­si ellenőrzés mellett lehet lefolytatni, mert mellékhatásokkal jár, és terhes nőknek például eleve nem is adható (magzatkárosító hatása miatt).

Rosacea

Felnőttkori akné néven szokták emlegetni, amely elsősorban az arcot érinti, és általában 30-35 éves kor között alakul ki. Nőknél gyakoribb: sokszor kortikoszteroid krémek túlzott használata okozza. Az arc, az orcák és orr a jellemző megjelenési felület. A fehér- és sárga­fejű pattanások viszketnek, szúrnak, a faggyú-mirigyek be vannak gyulladva, hegesek.

Rosacea

(Képen fent) A 36 éves nőbetegnek felnőttkori aknés panaszai vannak, ami krónikus bőrbetegség. A bőr átmeneti arcpírral kezdődik, a bőr-vörösség megmarad, majd nagyobb gennyes hólyagocskák jelennek meg.

Az orr, főleg férfiakon, jellemzően megnagyobbodik, vörös, heges lesz, ez az ún. rinofima (daganatszerű növedékké alakuló orr). A szemre is ráterjedhet szemhéjgyulladás formájában. Gyógyítani nem lehet; kezelése inkább a tünetek mérsék­lését célozza: antibiotikum-tartalmú krémeket és tablettákat lehet alkal­mazni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.