Betegségek és megelőzésük

Szemölcs, herpesz, tyúkszem övsömör kialakulása és tünetei

Vírusok által okozott bőrbetegségek

Molluscum contagiosum, azaz futó- vagy uszodaszemölcs a cesc bármely bőrfelü­letén előforduló, fertőzött felülettel történő érintkezés útján terjedő, akár több hónapig lappangó, leggyakrabban atópiás ekcémában szenvedő kisdedeket, óvo­dásokat (ritkábban csecsemőket, iskoláskorúakat) érintő, néhány milliméter (rit­kán akár borsónyi) nagyságú, gyöngyszerű, a bőrből kiemelkedő, változó számú, extrém esetben akár több száz bőrelváltozás.

Már egy-kettő megjelenése esetén kezelendő helyileg, többszörös előfor­dulás esetén szájon át adott szerekkel kiegészítve, vagy eltávolítandó.

Verruca plana juvenilis, fiatalkori lapos futószemölcs

Elsősorban az arcon jelentkező, szintén érintkezéssel terjedő, laposan kiemelkedő, sárgásbarna, néhány milliméter átmérőjű, akár csoportokban összefolyó elváltozások.

4-5 éves és adolescens-felserdült kor között a leggyakoribb az előfordulás. Nagyon nehezen reagál a kezelésre, évekig is eltarthat.

Verruca vulgáris, közönséges szemölcs, tyúkszem

Leggyakrabban a végtagokon, il­letve az arcon kialakuló, érintkezéssel fertőződő, az érintett bőrfelülettől függően a mélybe (tenyerek, talpak), laposabban kifelé (a végtagok egyéb felületei), arcon fityegővé kiemelkedve növekvő, akár többszörösen összekapaszkodó, olykor a tal­pon mozaikszerűen nagy felületre kiterjedő, többnyire pontozott, érdes felszínű, vagy kinyíló elváltozás.

Mezítlábbal a lábbeli fertőződik és to­vább terjesztheti a folyamatot. Csa­ládtagok is vigyázzanak a fertőzött papucs, padló, fürdőkád érintésére. Nehezen reagál helyi kezelésre, még kiegészítő gyógyszer adása után is gyakran kell folyékony nitrogénnel fagyasztani, vagy eltávolítani. Gyako­ri a kiújulás.

Herpeszvírus-fertőzés és tünetei

Okozhat cse­csemő- és kisdedkorban szájnyálka-hártya-fekélyeket, táplálási nehéz­ségekkel, kiszáradással, lázzal. Ilyen­kor kórházi kezelés indokolt lehet.

Helyi reakciót leggyakrabban az ajkakon, de más bőrterületeken, a nemi szerveken is okozhat. Kezdeti viszketés, égő érzés után csoportosan apró hólyagok jelennek meg, melyek később pörkösödnek.

A vírust a szervezetben nem lehet teljesen elpusztítani, a tünetek ezért visszatérőek. Ilyenkor már a kezdeti égő érzés jelentkezésekor el kell indítani a helyi vírusellenes kenést, illetve a nemi szerveket érintő folyamatban a nagy fájdalom miatt tartós megelőző szájon át adandó gyógyszer szükséges.

Herpes zoster, övsömör és tünetei

A bárányhimlőn átesett egyéneken, vagy olyan fiatal csecsemőkön alakulhat ki, akiknek édesanyja terhesség alatt esett át a bárányhimlőn.

A végtagokon hosszanti, a törzsön övszerű lefutással fájdalmas, csoportos hólya­gok, majd pörkök alakulnak ki egy ideg által ellátott bőrfelületen. Társulhat hozzá levertség, láz.

Helyileg és általánosan is kezelendő.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.