Betegségek és megelőzésük

Akne (pattanás) kezelése gyermekkorban

A tinédzserek 90 százaléka átesik azon az időszakon, amikor pörsenések, mitesszerek, gennyes kelések csúfítják el a bőrt. Ám a kutatások szerint minden második felnőttnek is pattanásos a bőre.

A jelenség hátterében számos tényező áll, örökletes hajlam éppúgy, mint stresszhatások vagy hormonaktivitás: mind-mind olyan folyamatokat indíthat el a bőrben, amelyek eredményeképpen eltömődnek a pórusok, gyulladás lép fel, vagy baktériumok telepszenek meg a szőrtüszőkben.

Okai:

Különösen gyakori, hogy a fiatalok a kamaszkor kezdetén pattanásosak lesznek, a fiúk esetében ez még inkább megfigyelhető, mint a lányok­nál. A pontos okokat nem ismerjük, mindenesetre azt tudjuk, hogy a genetikai tényezők mellett a pubertás korban lezajló hormonális átállás fontos befolyásoló tényező. Lelki problémák, mint a félelem és a bizonytalanságérzet, pl. az ébredő szexualitásra vonatkozóan, előse­gítik az akne kialakulását.

Így jelentkeznek a panaszok:

A betegség a faggyúmirigyeknél alakul ki, amiket a mitesszerek eltömít­hetik, majd ezt követi még egy gyulladásos folyamat. Gyulladt, piros, apró csomók alakulnak ki a bőrön, melyek rendben leszáradhatnak, de be is gennyesedhetnek. Ilyenkor később apró hegek maradnak vissza a helyükön. Kiváltképpen az arcot lepik el, de kialakulhatnak a háton és a mellkason is. Az alsó testrészeken, a lábakon, a hason és fenéktájékon nem jelentkeznek.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A legtöbb fiatalnál megjelennek az aknék, de csak enyhébb formában, náluk kiváltképp a mitesszerek jelentkeznek. Egyeseknél az erősebb változat alakul ki. Náluk erős gyulladás lép fel, nagy, vörös csomók képződnek, amelyek aztán elgennyesednek, ráadásul vérezhet­nek, és ilyenkor a hegesedés komoly veszélye áll fenn.

Ebben az esetben forduljunk orvoshoz, lehetőleg bőrgyógyászhoz. Szakember döntse el, szükségesnek tartja-e speciális gyulladásgátló, esetleg antibiotikumos gyógykrémek vagy gyógytestápolók használatát. Lányoknál gyakori, hogy fogamzásgátló tablettát ír fel az orvos, mert a tabletta gyakran kimondottan jól hat az aknéra.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Vértisztító tea: létezik néhány teafajta, melyeket a fitoterápiában a vér tisztítására használnak. Az ilyen gyógynövénykeverék belsőleg alkalmazva salaktalanító hatású, külsőleg alkalmazva pedig hozzájá­rul a bőr épségének helyreállításához.

Így készül a tea: elegyítsünk 40 g zsályát, 40 g cickafarkkal és 20 g zsur­lóval. Vegyünk az elegyből egy evőkanálnyit, és forraljuk fel egy csésze vízben, majd hagyjuk rövid ideig állni. Igyon meg gyermekünk reggel, éhgyomorra és este is egy-egy csészével belőle.

  • Serdülőkorú gyermekünk számos gennyes pattanással és mitesszerrel küzd, bőre inkább száraz és tisztátalan. Gyakorta kissé inge­rült és rosszkedvű. Ágymeleg, nedvesség, hideg hatására általában romlik az állapota.
  • A pattanások különösen a gyermek arcán és nyakán jelentkeznek, barnás színűek, kemények. A gyermek nyugtalanságra, idegességre, alvási zavarokra panaszkodik. Állapota meleg hatására romlik, moz­gás, aktív tevékenység hatására javul.
  • Serdülő korú gyermekünk bőre általában véve olajos, zsíros. Számos apró pattanás és mitesszer jelentkezik rajta, melyek gyakran viszketnek.
  • Fiunk, lányunk bőrén gennyes pattanásokat látunk, melyek érintésre nagyon érzékenyek. A pattanások elsősorban az arcon és a háton jelentkeznek, fájdalmasak, szúrnak. Gyermekünk érzé­kenyen reagál a hidegre.
  • Kék arcpakolás: búzavirág virágzatának (ez adja a kék színt) és fe­hér agyagnak a keverékéből áll. A búzavirág és az agyag speciális ha­tóanyagai enyhén összehúzó hatásúak (felszívják a felesleges zsírt) és gyulladásgátlók. Ez az arcpakolás csökkenti a faggyúmirigyek műkö­dését és szabályozza a bőr anyagcseréjét.

Így készül a pakolás: egy púpos evőkanál szárított búzavirág-virágzatot (kapható a patikákban, drogériákban és bioboltokban) 250 ml vízzel leforrázunk. Testmelegre hűtjük, majd annyi fehér agyagot adunk hozzá, míg kenhető pépet kapunk belőle. Felhordjuk a pépet az arcra, szükség esetén a dekoltázsra. 10-15 percig hatni hagyjuk, majd langyos vízzel lemossuk. Heti háromszor alkalmazzuk.

  • „Hűtő”hatású táplálék: a kínai orvoslás abból indul ki, hogy az akne kialakulása energia-háztartásunk egyensúlyának felbomlásával hozható összefüggésbe, s főleg olyan táplálékok bevitelével gya­korolunk kedvező hatást kialakulására, melyek melegítő hatásúak, ilyen pl. a bors és a pepperoni. Ezenkívül ne süssük nagy lángon az ételeket. Ajánlott a semleges vagy hűtő hatású ételek fogyasztása, ilyen pl. a körte, a brokkoli, a gyümölcstea, a sárgadinnye, az alma, a csiperkegomba, a mandarin, a fekete tea, a tofu.
  • Aloe vera gél: az aloe vera levelének friss gélje bevált szer az akne kezelésében, ezenfelül bőrtápláló hatású is. A bőr gyakori bedörzsölésével lekezelhetők a pattanások és a pustulák, Így elkerülhető a heg­képződés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.