Betegségek és megelőzésük

Cukorbetegség kockázata, kialakulása

A cukorbetegség nagy rizikót jelent koszorúér-betegség kialakulására. Az elmúlt évek tudományos irodalma a cukorbetegséget minden más­tói független rizikófaktornak tekinti szív- és érrendszeri betegségre. A legújabb felfogás, megközelítés szerint a cukorbetegség olyan állapot, mintha már lezajlott volna egy infarktus.

Mennyire vagyunk veszélyben?

A cukorbetegek száma meg fog duplázódni az elkövetkező tíz évben, így a harmadik évezred nagy ve­szélyének tekinthető. Az időskori cukorbetegség gyakorisága fokozódik elsősorban, amire a sokáig tünetmentes, átmeneti, majd tartós magas vércukorszint, relatív inzulinhiány, inzulinrezisztencia jellemző (emel­kedett inzulinszint sem tudja a cukrot a sejtbe bejuttatni). Az időskori cukorbetegek 50%-a 60 év feletti, ami sugallja a probléma összetett vol­tát, a társbetegségek valószínűségét.

Jegyezzük meg! A nemzetközi diabétesz társaságok egyre szigorúbb értékeket állapítanak meg a cukorbetegség diagnózisá­ra. Normális a vércukor, ha az éhgyomri vércukor 6,1 mmol/ 1 alatti, étkezés után 1-2 órával sem több, mint 7,8 mmol/L.

Hogyan alakulhat ki?

A cukorbetegség kialakulására sajnos ugyanazok a tényezők hatnak, mint amelyek az ér­szűkületre is: kövérség, fizikai inaktivitás, dohányzás, helytelen táplálkozás, alkohol.

Kutatási eredmények! Felmérések szerint több mint napi 14 cigaretta a diabétesz kialakulásának valószínűségét 39%-kal növeli, kevesebb, mint napi 10 g al­kohol viszont csökkenti a rizikót 41%-kal.

A hasra hízás szintén cukorbe­tegségre, szív- és érbetegségre hajlamosít. A cukorbetegségben kialaku­ló anyagcsere-folyamatok károsítják az erek belterületét, érszűkülethez, érelmeszesedéshez, trombózishoz vezetnek. A cukorbetegség nemcsak a nagy ereket, hanem a kis ereket is károsítja. A koszorúerek szűkületén kívül szívizom-elfajulást (cardiomyopathiát) is okoz, mely szívelégtelen­ségben nyilvánul meg. A helytelenül kezelt diabéteszes betegek életki­látásai rosszabbak, mint a nem cukorbetegeké, ami szívbetegség mani­fesztációja esetén azt jelenti, hogy rosszabbak a halálozási mutatók is. Fontos eleme a cukorbetegek kezelésének, hogy minden olyan kezelést megkapjanak, ami a nem cukorbetegeket megilleti: vérrögoldó kezelés, koronária tágítás, érműtét stb…

Hogyan ismerhető fel a cukorbetegség?

Akkor kell gondolnunk erre a népbetegség­re, ha sok folyadékot kívánunk, sokat eszünk, mégis éhesek vagyunk, szánk szárad, vizeletünk sok, testsúlyunk csökken. A betegség diagnózisának felállítása a vércu­kormérésen alapul, amelyet éhgyomorra végzünk (ismételten 7,0 mmol/l, vagy e feletti érték: cukorbetegség). A betegség kezelésének lényege a diéta, túlsúly esetén fogyás, a cukros, édes, szénhidrátban gazdag ételek mellőzése, majd gyógyszerek szedése, inzulin alkalmazása.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.