Cukorbetegség kérdések

Mi a kapcsolat a metabolikus szindróma és a cukorbetegség között?

Első körben legyünk tisztában azzal hogy mi mit jelent!

Az általános szakmai vélemény szerint a metabolikus szindró­ma a cukorbetegség „előszobája”. Ez a megfogalmazás így persze túl általános, de a 2-es típusú cukorbetegségre vonat­kozóan kétségkívül igaz.

Mi a szindróma?

A szindróma görög eredetű szó. Valamely kórállapotot kísérő jellegzetes tünetek társulását jelenti, amelyek pontos háttere nem tisztázott, illetve kiváltásukban különböző kóroki ténye­zők vehetnek részt.

Metabólikus szindróma
Metabólikus szindróma

A metabolikus szindróma fogalom közös eredetű, az anyagcsere-folyamatokkal szorosan összefüggő tünetek, illetve károsodások egyidejű fennállását jelenti, ame­lyek a keringési betegségek kialakulásának kockázatát fokoz­zák.

A metabolikus szindróma kialakulásáért a genetikai tényezők mellett döntően a környezeti hatások felelősek, nem véletlen, hogy az érintettek számának rohamos növekedése folytán e tünetcsoportot civilizációs ártalomként tartják számon.

A metabolikus szindróma a szó szoros értelmében nem beteg­ség – bár az egyes összetevői külön-külön, pl. a magasvérnyo­más-betegség, megfelelnek e fogalomnak hanem állapot. Ismeretének fontosságát, megelőzésének és erélyes kezelésé­nek szükségességét indokolja, hogy a metabolikus szindróma fokozza a keringési betegségek kialakulásának kockázatát.

Nézzük meg mit is jelent a metabolikus tünetcsoport?

A tünetcsoportot több néven említik: sokáig metabolikus-x szindróma­ként vagy a hátterét először megvilágító amerikai kutató neve után Reaven-szindrómaként szerepelt. A napi sajtó szívesebben használta „blikkfangosabb” elnevezéseit, pl.: a négy legfontosabb összetevő­je – magas vérnyomás, vérzsíreltérések, szénhidrát-anyagcserezavar, el­hízás – nyomán képzett „halálos négyes”, vagy az újvilágban különösen gyakori előfordulását figyelembe vevő „újvilág”, illetve „coca-kolonizációs” szindróma nevet. Mára egységesen metabolikus szindróma vagy metabolikus tünetcsoport elnevezése az elfogadott.

A hasi elhízás szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában.
A hasi elhízás szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában.

 Hölgyeim, íme legrosszabb ellenségünk a hasi elhízás:

Az elhízás, különösen a hasi (= viszcerális) zsírszövet felszaporodásával járó súlytöbblet, az itt termelődő szabályozó tényezők, ún. adipocito- kinek közvetítésével rontja az inzulinhatást. Az inzulinhatás csökkenése (= inzulinrezisztencia) a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeit fokozott működésre készteti. Amennyiben a genetikusan kódolt inzulintermelés nem tud lépést tartani az inzulinhatás csökkenésével, a szénhidrát-anyagcsere károsodása, legsúlyosabb formájában cukorbetegség alakulhat ki.

Centrális típusú elhízás (hatáskörfogat férfiakban >94 cm, nőkben >80 cm + az alább felsoroltak közül legalább kettő jelenléte:

- a szérumtriglicerid-tartalom > 1,7 mmol/1 (vagy emiatt folytatott kezelés)
- a szérum-HDL-koleszterinszint férfiakban 1,03, nőkben 1,29 mmol/1 (vagy emiatt folytatott kezelés)
- vérnyomás >130/>85 Hgmm (vagy emiatt folytatott kezelés)
- éhomi vércukorszint >5,6 mmol/1 (illetve ismert 2-es típusú cukorbetegség)

A 2DM-esctek túlnyomó többsége a metabolikus szindróma talaján jön létre, ezért igen fontos a túlsúly, elhízás megelő­zése, illetve, ha már kialakult, a megfelelő életmód kialakítá­sával az időben történő rendezése.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.