Cukorbetegség tanácsok

Mi legyen egy cukorbeteg csomagában, ha nyaralni indul?

Az utazásnak nemcsak kellemesnek, hanem biztonságosnak is kell lennie ahhoz, hogy igazi élménnyé váljon. Az alábbi dolgokat érdemes magával vinnie, hogy megóvja lábát a vízhólyagoktól és a sérülésektől, vészhelyzetben pedig nélkülözhetetlenek.

Kérjen orvosi igazolást!

Mielőtt útra kelne, kérje meg orvosát, hogy fejléces papíron írja le az ön jelenlegi állapotát, sorolja fel a gyógyszereket (a generikus és a márkanevek feltüntetésével), és igazolja, hogy szüksége van az injekciós tűkre, fecskendőkre, inzulinpumpára és egyéb eszközökre. A fejléces papíron szerepel kezelőorvosa neve és telefonszáma, így szükség esetén a helyi orvos kapcsolatba tud lépni vele, s megfelelő ellátást tud nyújtani önnek. A gyógyszerlista szintén segít, ha orvoshoz kell fordulnia az utazás során. Ha külföldi útra készül, fordíttassa le az igazolást a meglátogatandó ország nyelvére. Ez a tanács főleg akkor megszívlelendő, ha valamilyen egzotikus országba készül, és nem tudni, milyen az ottani orvosok nyelvtudása.

Tartalék gyógyszer

Nem árt inzulinból és más gyógyszerekből is többet vinni magával, nehogy valami miatt kimerüljenek a készletei.

Két pár kényelmes cipő

Érdemes helyet szorítani két pár olyan cipőnek, amelyben hosszú gyalogutakat is meg tud tenni. így amíg az egyikben a várost járja, a másikat szellőztetheti. Nem árt becsomagolni egy elegánsabb cipőt is, hátha szükség lehet rá, pl. ha olyan helyre megy vacsorázni, ahova rendesen fel kell öltözni. Az elegáns lábbeli is olyan legyen, amelyet már hordott, és kényelmesnek bizonyult.

A fürdéshez vízicipő

Ezek a rugalmas talpú lábbelik megóvják a lábát a forró homoktól a parton, a vízben pedig az éles kavicsoktól.

Szánjon magára is időt rokonlátogatáskor!

Amikor távolban élő családtagokat látogat meg, néha-néha szakítson időt az egyedüllétre is. Menjen el egy bevásárlóközpontba vagy hosszabb sétára, esetleg keresse fel a város vagy a környék valamelyik történelmi nevezetességét. Ezután érezhetően kevésbé lesz türelmetlen a rokonokkal, ráadásul gondoskodik egy teljesen új beszédtémáról is arra az esetre, ha nénikéje, bácsikája ismét elkezdené mesélni a már ezerszer hallott régi vicceket vagy tanulságos történeteket.

Új ízek:Ropogós tökmag lime- és Cayenne-bors-ízesítéssel

Ez a fehérjében gazdag csemege napokig eláll. Rosttartalma miatt laktató, a B-vitaminok pedig segítik a szervezet szénhidrát-anyagcseréjét

Keverjünk össze egy kis tálban 3 evőkanál friss lime-levet, ]/2 kiskanál Cayenne-borsot, VA kiskanál sót és % kiskanál őrölt fekete borsot. Serpenyőben kb. 5 perc alatt pirítsunk meg zsiradék nélkül 11/2 csészényi nyers tökmagot. Öntsük a fűszerkeveréket a magokra, és pirítsuk velük együtt még 1-2 percig. Öntsük át a magokat zárható műanyag zacskóba, s vigyük magunkkal az útra a táskánkban.

Vigyen hűtőzacskót magával utazásakor!

Ezeket a hőszigetelt bevásárlószatyrokat különleges anyaggal bélelik. Az élelmiszeráruházakban a mélyhűtő pultok környékén találhatók. Mielőtt nekivág a napi programnak, tegyen néhány palack hűtött vizet a táskába – ezek egész úton hűvösen tartanak majd minden más beletett holmit. A hideg víz mellé berakhat például poharas joghurtot, almaszeleteket és zsírszegény mozzarella falatokat. Ha nagyon nagy a hőség, használjon előre lefagyasztott jégakkukat.

Jól jöhet egy lábápoló készlet is!

Amikor utazik, minden bizonnyal szeretne a lehető legtöbbet látni, minél több helyre eljutni. A látnivalótól látnivalóig való szaladgálás nemcsak fárasztó, de a sok járkálástól a lábfej bőre is könnyebben kidörzsölődhet vagy vízhólyagok képződhetnek rajta. Bármilyen ártalmatlannak tűnnek is, a hólyagok elfertőződhetnek, s a cukorbetegeknél ez hosszú távon súlyos gondokat okozhat.

Lábfeje épségének megóvása érdekében csomagoljon össze egy műanyag zacskóba néhány lap lábvédő tapaszt, kisebb és nagyobb sebtapaszt és egy kerek végű kötésvágó ollót. Ha valahol kidörzsölődött a bőre, vágjon le egy, az érintett területet teljesen befedő darabot a védőtapaszból, és ragassza rá a sebre. Ha már kialakult a vízhólyag, sebtapaszt tegyen rá.

Fontos információt hordozó életmentő ékszerek!

Mindig viseljen egészségügyi azonosító karkötőt vagy medált, amely vészhelyzet esetén felhívja a környezetben lévők figyelmét a cukorbetegségére. Ha készen nem tud ilyet beszerezni, akkor csináltathat is egy csinos darabot. Az ékszernek természetesen nem kell aranyból lennie, lényeg, hogy a szükséges információt rá lehessen vésni.

Hasznos eszköz a lépésszámláló

Ez az eszköz sportboltokban szerezhető be. Sok fitneszszakértő javasolja, hogy az egészség megőrzéséhez naponta legalább 10 000 lépést (ez nagyjából 8 kilométernek felel meg) kell gyalogolni. Csatolja fel a készüléket reggel, és igyekezzen addig gyalogolni, amíg meg nem közelíti az aznapra kitűzött lépésszámot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.