Betegségek és megelőzésük

Ízületi gyulladások

Artritisz esetén gyulladás alakul ki a szervezet­ben, és emiatt fájdalom vagy merevség lép fel az ízületekben. Lehet akut: erős, éles és rövid ide­ig tartó fájdalom, vagy krónikus: állandó és tom­pa fájdalom. Az artritisz társulhat egyéb betegségekhez, mint Crohn-betegség vagy pikkelysömör. A legtöbb kezelés a fájdalom csillapítására irányul, mivel jelenleg semmilyen oki kezelési módszer nem áll rendelkezésre. Többféle kezelés közül lehet választani a fájdalom súlyossága és a gyulladás típusa szerint.

Gerinc röntgenen

(Kép fent) 80 éves nőbeteg gerincének röntgenképe. Az oszteoartritiszes beteg gerincén jellegzetes görbület látható, a kép bal oldali részén a csi­golyák között csontos kinövésekkel.

Sokféle ízületi gyulladásos megbetegedést ismerünk, amelyek jellemzői a következők:

  • Oszteoartritisz – a csontok végén levő porcok elpusztulnak, és helyüket csont pótolja. A kéz, a térd és a csípő ízületeit érintő betegség főként 60 év felett fordul elő, és nőknél kétszer gyakoribb.
  • Reumatoid artritisz – ez az ízületi nedv­vel bevont (szinoviális) hártyák gyulladá­sát jelenti. Az ízületek megduzzadnak, merevek lesznek és deformálódnak. Leginkább 40-60 éves kor között jelent­kezik, és nőknél négyszer gyakrabban.
  • Köszvény – az ízületekben húgysavkristályok rakódnak le. Leggyakrabban a nagylábujj alapperei ízülete van érintve. Férfiaknál ez a betegség hússzor gyako­ribb, mint nőknél.
  • Álköszvény – amely hasonló a köszvényhez, azzal a különbséggel, hogy a kristá­lyok pirofoszfát eredetűek. Ez a kórkép nőknél gyakoribb.
  • Pikkelysömörös ízületi gyulladás – a pik­kelysömör nevű bőrbetegség okozhat a reumatoid ízületi gyulladáshoz hasonló tüneteket.
  • Ízületi merevséget okozó ízületi gyulla­dás – ez az artritiszes állapot összefüg­gésben áll olyan gyulladásos bélbetegsé­gekkel, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Férfiaknál négyszer gyakoribb, mint nőknél.
  • Szeptikus artritisz – ez valamelyik ízü­let bakteriális gyulladásából ered. Az ízü­let forró, duzzadt és mozgatása fájdal­mas. Kisgyermekeknél és időskorúaknál gyakrabban fordul elő.
  • Ingerlékeny csípő – kisgyermekek vírus fertőzése (akár egy megfázás is) okoz­hat csípőproblémát, járási nehézséget, sántítást, ami néhány nap alatt magától javul. Előfordulhat, hogy a gyermeknek Perthes-kórja van, ami viszont a csípő­ízület vérellátási zavarával is jár, és más kezelést kell alkalmazni.

Reumatikus csomó

(Kép fent) A könyök külső felén látható reumatikus csomó idős, reumatoid ízületi gyulladásos betegen. A csomó fizikai megerőltetés követ­kezményeként alakult ki.

Önsegítő módszerek ízületi gyulladások esetén

Az orvos gyakran ír elő fájdalomcsillapító kezelést, amelyben erős fájdalomcsillapítók is helyet kaphatnak. Szóba jöhet néhány kiegészítő módszer is, így:

  • alternatív terápiás szakember ajánlhat oszteopátiás, gerincmasszázzsal vagy akupunktúrával (lehetőleg elektroaku-punktúrával) folytatott kezelési módo­kat;
  • kisebb terheléssel járó gyakorlatok, mint a jóga, a taj-csi, vagy a csi-gong is segít­het az artritiszes betegeken.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.