Magasvérnyomás kezelése

A mellékvesevelő-daganat, mellékvese túlműködése

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a mellékvesevelő burjánozni kezd, sőt a szimpatikus idegrendszer idegtörzsei mentén egyszerre több helyen is kialakulnak ilyen kis, jóindulatú daganatok, amelyek azonban nagy mennyiségben termelnek adrenalint vagy noradrenalint, nemritkán mindkettőt.

Ez a hormonmennyiség természetesen felesleges, hiszen nem a vérnyomás csökkenése vagy egyéb vészhelyzet hatására termelődik a többlet, hanem az önállóvá vált, magu­kat a szabályozás alól kivont apró daganatok a szükséglettől függetle­nül termelik a többlet-hormonmennyiséget. Ez a többlettermelés lehet folyamatos, de gyakran szakaszos, rohamszerű.

Feokromocitómia és tünete

Ezért ebben a betegségben melyet a daganatsejtek neve után feokromocitómának nevezünk általában jellemző a hirtelen vérnyomáskiugrás, sok­szor extrém magas értékekre, akár 280/150 Hgmm-re. A fokozott hormonkiáramlás a daganatból a szimpatikus izgalom egyéb tüneteit is kiváltja: a beteg heves szívdobogást észlel, erős, lüktető fejfájása van, izgatott, nyugtalan, verejtékezik, a bőrerek összehúzódása miatt sápadt.

A rosszullét sok szempontból hasonlít a hirtelen izgalom vagy belső feszültség hatására jelentkező reakcióhoz, és ez az „ide­ges” rosszullét is jelentősen megnövelheti a vérnyomást.

Sokan össze is tévesztik a kétféle tünetcsoportot, de tapasztalt orvos általá­ban ki tudja deríteni, hogy mi volt a rosszullétet kiváltó tényező: ha idegi terhelés volt a háttérben, és különösen, ha a tünetek közül hi­ányzott a sápadtság és verejtékezés, kevésbé valószínű, hogy a beteg­nek feokromocitómája lenne  annál is inkább, mivel ez egy rendkí­vül ritka betegség, míg idegi reakciókat, rosszulléteket nap, mint nap láthat az orvos.

A diagnózis alátámasztása

Sajnos a feokromocitóma tünetei nem mindig rohamszerűek, és nem mindig ilyen tipikusak, gyakran állandó vérnyomás-emelkedés, tehát hipertónia az egyetlen tünet, legfeljebb az hívhatja fel a figyel­met, hogy a magasvérnyomás-betegség szokatlan formájáról van szó, hogy a szokásos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek sorban ha­tástalannak bizonyulnak.

Szerencsére azonban a feokromocitóma diagnózisa aránylag egyszerű vizsgálatokkal alátámasztható: a hor­monok túltermelése a vizeletben fellelhető végtermékeik (pl. vanilil – mandulasav) fokozott ürítéséből kimutatható. Nehézségekkel akkor találja szemben magát az orvos, ha a hormonok végtermékeinek vi­zelettel történő kiürítése csak kismértékben emelkedik meg, ilyen­kor segítségére lehet, ha a rosszullétek alatt gyűjtött vizeletet küldi el analízisre.

Regitin próba

Másik lehetőség  de ezt szigorúan csak kórházban szabad elvégezni , hogy különböző gyógyszerek beadása után megfigyeli, hogy milyen mértékben változik a beteg vérnyomása  a nagy változás mindig megerősíti a feokromocitóma gyanúját, de egyben veszélyes is lehet a betegnek akár extrém vérnyomáscsökke­nés következik be (az ún. Regitin – próba alatt), akár a beadott hisztamin hatására nagyon kiugrik a vérnyomása.

Természetesen a próbát végző orvosnak mindig fel kell készülnie, hogy pozitív próba esetén mihamarabb ellensúlyozza a bekövetkezett vérnyomásváltozást.

Amennyiben a próba pozitív, és a vizeletben is kimutatható  akár csak időlegesen  az adrenalin és a noradrenalin lebontási termé­keinek fokozott ürítése, izotópvizsgálattal (esetleg számítógépes ré­tegvizsgálóval, vagy más, korszerű és érzékeny képalkotó eljárással) meg kell keresni a hormontermelő daganatot vagy daganatokat, hogy azok nagyságáról és elhelyezkedéséről a műtétet végző sebész előre tájékozódhassák.

A daganatok felkeresése még eredményes ki­vizsgálás esetén is nagyon nehéz lehet, mert rendszerint nagyon ki­csinyek, és a műtét közben külön veszélyt jelent, hogy a daganatok nyomogatása, de sokszor csak egyszerű érintése is azzal a következménnyel járhat, hogy nagy mennyiségű hormont ürítenek bele a vérkeringésbe, ami vérnyomás-emelkedés, szapora szívmű­ködés és más érrendszeri változások miatt veszélyhelyzetet teremt­het a műtét közben.

Ha minden szövődmény nélkül sikerül a feokromocitómát eltávolítani, a beteg számíthat arra, hogy vérnyomása végleg rendbe jön, rosszullétei elmúlnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.