Betegségek és megelőzésük

Magasvérnyomás betegség gyermekkorban, tünetei megelőzése – hipertónia

Gyermekkorban sokkal ritkábban fordul elő, mint felnőttkorban. Szem­ben a felnőttkori magas vérnyomással, gyermekkorban legtöbbször vala­milyen szerv betegsége következtében alakul ki a magas vérnyomás és e betegség felismerésével és kezelésével gyermekkorban megoldódik a ma­gasvérnyomás-betegség. Kisebb részben úgynevezett elsődleges (primer) a magas vérnyomás, s ezek az esetek áthúzódnak a felnőtt korra. Hasonló­an, a veseeredetű magas vérnyomások döntő többsége életre szóló beteg­ség. A felnőtt korra áthúzódó esetek súlyosak, mert a magas vérnyomás szerveket károsító hatása hosszabb ideig áll fönn.

Mikortól észlelhető?

Már újszülött kortól magas vérnyomást okoz a fő verőéren, az aortán lévő szűkület. A szív igyekszik ellátni vérrel a szűkület alatti területeket, s ezért megnöveli a vérnyomást, hogy a szűkületen át tudja nyomni a vért. Orrvérzés, kötőhártya-bevérzés, fejfájás, erőteljes sírás, nyűgösség hívja fel rá a figyelmet. Ha megtapintjuk a végtagokon a pulzust, akkor a bal csuklón gyengébb pulzust észlelünk, és a vérnyomás is alacsonyabb ezen az oldalon. Műtéti megoldás véglegesen megoldja a magas vérnyomást. A veseartérián található szűkület, születéstől kezdve okozhat magas vér­nyomást, de sokszor az erőteljes növekedés során válik nyilvánvalóvá az érszűkület, s rendkívül magas vérnyomást okoz.

Mik lehetnek a tünetei?

Tünetei az előzőnek fe­lelnek meg. A szerzett vesebetegségek a veseállomány pusztulásával pár­huzamosan magas vérnyomást is okoznak. Ezeknél sokkal ritkább a hor­montermelő mellékvese-daganat, mely rohamokban jelentkező szédülést, fejfájást, orrvérzést, kötőhártya-bevérzést okoz, az ilyenkor nagyon ma­gasra emelkedő vérnyomás miatt. Gyermekkorban mindig keressük ezt a ritka okot is a magas vérnyomás hátterében. Főleg a serdülőkor környékén jelentkezik a primer hipertónia. Általában túlsúlyos serdülőkön figyelhető meg. Ha az elsődleges ok nem szüntethető meg, akkor a hipertónia fenn­marad, folyamatosan kezelni kell, és késői szövődményei jelentősek, me­lyek a felnőtteknél kerülnek részletezésre.

Megelőzhető-e egyáltalán?

A veleszületett érszűkületek nem előzhetők meg, de korai felismerésük lehetséges. A vesebetegségek következtében kialakuló magas vérnyomást a vesebetegségek megelőzésével lehet kiküszöbölni. Az életmódbeli szoká­sok változtatása mind az elsődleges, primer, mind a másodlagos hipertó­nia-betegségnél nagyon fontos. Sószegény diéta – a civilizáció egyik fon­tos ártalma a túlzott sófogyasztás – zsír-, koleszterin- és fűszerszegény diéta – sok mozgás, az elhízás kerülése.

Rendszeresen ellenőrizni kell a gyermekek vérnyomását is.

Ma az esz­közök és a gyermek együttműködése miatt 3 éves korban kötelező az első vérnyomásmérés. Korszerű eszközökkel már az újszülöttek vérnyomása is biztonságosan és pontosan mérhető. Minden olyan esetben, amikor látható, hogy a gyermek nyűgös, fáradékony, vagy fejfájásra, látászavar­ra panaszkodik, akkor mindig gondolni kell magas vérnyomásra is. Minél korábban ismerjük fel és kezeljük a magas vérnyomást, annál inkább meg­előzhetők vagy csökkenthetők a későbbi szervi szövődmények.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.