Gyermekbetegségek

Viszketés okai gyerekkorban

Nem betegség, hanem tünet a bőr, zavaró, irritáló érzete, ami a gyereket állandó vakarózásra készteti, amitől ingerlékeny lesz. A diagnózis hiányában nehéz megállapítani, hogy a stressz vagy a szorongás okozza-e, esetleg valamilyen betegség kezdetét jelzi.

Okai

Különféle betegségek okozhatják: allergiák, csalánkiütés egész testre kiterjedő viszketést is okozhatnak, míg a bőrgyulladás, ekcéma, a pikkelysömör vagy a májbetegségek (hepatitisz), és a gyerekkorban ritkán előforduló epevezeték betegségek főként a kézen és a lábfejen okoznak viszketést.

A kiütéses betegségek, mint a kanyaró, a rózsahimlő vagy a bárányhimlő, továbbá az erős napfény okozta leégés, az egész testen okozhatnak viszketést. A végbélben vagy a hüvelyben lévő férgesedés, a tetvesedés, vagy más élősködők, a Candida, illetve a rovarcsípések helyi viszketést idéznek elő.

Tünetek

A gyerek folyamatosan vakaródzik, amivel felsérti a bőrét, amely vérezhet, s mindezek baktériumfertőzéshez vethetnek. Az apró sérülések mentén a bőr megvastagodhat.

Terápia

Ha a viszketést kiváltó beteg­séget diagnosztizálták, el lehet kezdeni a megfelelő terápiát. A viszketés helyén kortizon alapú krémeket lehet használni, vagy ha helyi bakteriális fertőzés alakult ki, akkor antibiotikumot adnak. Szájon át szedhető az orvos által felírt antihisztamin.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.