Hátfájás

Hátfájás ellen a gyógyító manuálterápiával

Jegyezzük meg! A manuálterápia (Bodywork) gyűjtőfogalom, amely magába foglal több olyan manipulációs terápiás módszert, amelyet relaxációra és fájdalomcsökkentésre használnak.

A masszázs és a kiropraktika jól ismert formái a manuálterápiának, de ilyen a Pilates-, a Rolfing-, az Alexander- vagy a Trager-módszer is. A manuálterápia rendszerint, mint komplementer (kiegészítő) terápia használatos az izomfeszülés és izomgörcs csökken­tésére, a relaxációs állapot fokozására, és a fájdalom mérséklé­sére különböző kórképekben, mint pl. a fibromyalgia vagy az ízületi gyulladások (arthritis).

Mit jelent a masszázsterápia?

A masszázs filozófiájának lényege az, hogy segít a testnek meggyógyítani önmagát, ezáltal fokozza az egészség és a jó közérzet érzését. A masszázs alapvető közvetítője az emberi érintés, illet­ve annak különböző módjai, technikái, melyek elsősorban kézzel történnek.

Ezek a következők: simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, fogás, nyomogatás, vibráció. A masszázsterapeuták vagy masszőrök használhatják munka közben könyöküket, alkarjukat, öklüket vagy éppen lábukat is ahhoz, hogy a test szerkezetét segítsenek helyreállítani. Ezek a technikák befolyásol­hatják a szervezet csont-, ízület- és izomrendszerét, vér- és nyirokkeringési rendszerét, az idegrendszert és más szervrend­szereket is.

Hogyan hat?

Amikor a terapeuta a szervezet lágyszöveti rendszerein dolgozik, az javítja a csont-, az izom-, a vérkerin­gési és az idegrendszer működését, továbbá megkönnyíti a nyirokkeringési rendszer munkáját azzal, hogy segít eltávolítani a felhalmozódott bomlástermékeket és maradványokat a szövetekből.

Kutatási eredmények! Egy Miami Egyetemen végzett gerincfájdalmakra irányuló vizsgálatban kutatók azt tapasztal­ták, hogy a masszázs csökkentette a derékfájdalmat, a dep­ressziót, a szorongást, és javította az alvást. Annál a csoportnál, amelyik masszázsterápiát is kapott, a mozgástartomány na­gyobb volt, a szereotonin- és a dopaminszint pedig magasabb.

A dopamint gyakran, mint az agy örömhormonját emlegetik, a kellemes érzetek közvetítésében betöltött szerepe miatt. A szerotonin az agy egyik neurotranszmittere, amely általánosság­ban az elégedettség és a jó közérzet érzéséért felelős.

Néhány kutató azt gondolja, hogy az oxitocin nevű hormon termelődése masszázs után szintén fokozódik. Az oxitocin leginkább a szülés megindításában betöltött szerepéről ismert. Ha az agyba kerül, ismereteink szerint pozitív szociális viselkedést és megnyugvást, nyugodt lelkiállapotot vált ki. Emberben az oxitocin szoptatás alatt felelős a tejkiválasztásért, a szülés alatt a méh összehúzódásaiért, az orgazmus során pedig mind a fér­fiakban, mind a nőkben nagyobb mennyiségben termelődik.

Ezek az új kutatások azt mutatják, hogy a megnövekedett oxitocinszint csökkentheti a kortizonszintet és mérsékelheti a szo­rongást.

Kutatási eredmények! Egy amerikai szaklapban megjelent tanulmányban kutatók oxitocinszintet mértek 25 nőnél, és azt találták, hogy a vér oxitocinszintje nyak- és vállmasszázs után egyértelműen növeke­dett. Mivel a kortizol nevű stresszhormon krónikusan magas szintje egyik előrejelzője lehet a korai magas vérnyomásnak és egyéb krónikus betegségeknek, a kortizolszint csökkentése se­gíthet, hogy hosszabb ideig éljünk, egészségesnek érezzük magunkat, és akár a fájdalomra adott válaszunk is javuljon.

A gerincfájdalmakra kifejtett hatás.

A masszázsterápia megszabadít a gerincfájdalmaktól, növeli az ízületek mozgástarto­mányát, csökkenti az izmok merevségét és görcseit, javítja a keringést, ez pedig segíti az izmok regenerálódását sérülés vagy intenzív fizikai aktivitás kifejtését követően. Néhány új tanulmány szerint a masszázs befolyásolja az alvásmin­tát, ez pedig csökkenti a fájdalomért felelős P-anyag szintjét.

A masszázs révén az enkefalinok és a velük rokon kémiai vegyületek, az endorfinok agyban történő termelődése foko­zódik (az endorfinok és az enkefalinok részei az agy fájdalomcsökkentő és stresszválasz-rendszerének). Ezek a vegyületek szabályozzák és elnyomják a fájdalmas vagy stressz által kiváltott jeleket az agyban.

A masszázsterápia ellenjavallatai:

 • Vénagyulladás
 • Fertőző betegségek
 • Egyes rosszindulatú daganatos betegsége
 • A bőr néhány kóros állapota
 • Bizonyos szívproblémák

Hogyan végezzük a gerincdörzsölést?

Ha Önnek olyan derékfájdalma van, melyre a különböző manuálterápiás eljárások jó hatással vannak, próbálja meg egyik barátját vagy családtagját rábeszélni arra, hogy végezzen Ön­nél egy gyengéd gerincmasszázst, hogy javítsa a vérkeringést és fokozza a relaxációt.

Következzék erre néhány tipp:

 1. A masszírozni kívánt személy feküdjön hason egy kényel­mes szőnyegen. Használjunk könnyű masszázsolajat, mint pl. szezám, levendula, citrom. A masszázst kezdjük a derék­tájon, alkalmazzunk gyengéd, felületes simításokat a szív felé folyó véráramlással egy irányba. Ha gyengéd nyomást is kifejtünk eközben, az mindig a szív felé irányuljon, és ne az ellenkező irányba.
 2. Masszírozzuk az izmokat apró, körkörös mozdulatokkal, melyek egy kicsit mélyebben hatolnak a bőrbe, mint a kez­deti simítások.
 3. Gyors simításokat használva kissé dörzsöljük meg a masszírozni kívánt területet, hogy az felmelegedjen.
 4. Masszírozzunk kissé mélyebben az izmokba hatolva, folytatva a simításokat. Eközben használjuk tenyerünket vagy ujjbegyünket.
 5. Fejezzük be a masszázst finom, felületes, simító mozdulatokkal, a hátat puha törülközővel szárítsuk meg, vagy he­lyette a fájdalom és a merevség csökkentésére használjunk egy meleg-nedves pakolást a gerincre 15 percig.

Népszerű masszázsterápiák

Az Egyesült Államokban általánosan elterjedt a masszázs több formája is, most következzen ezekből négy:

Svéd masszázs

A svéd masszázs a legnépszerűbb masszázstechnika. E technika alapja a nagyon ritmusos és szinkronizált simításokból álló masszázs. A svéd masszázs ezen túlmenően hosszú simításokat, gyúrást, az izmok felületes rétegének szét-dörzsölését és az ízületek mozgatását is magában foglalja.

Az ízületek mozgatása lehet passzív vagy aktív, a használt masszázsolaj pedig segíti a test gyúrását, ezáltal a keringésre és az anyagcserére serkentő hatású. A terapeuta a szívhez tartó vér­áramlás irányával megegyező irányban nyomja, dörzsöli az iz­mokat. A svéd masszázs továbbá segíti a szöveteket a tejsavtól, a húgysavtól és más anyagcseretermékektől megszabadítani, és úgy javítja a keringést, hogy nem növeli a szív ebből fakadó megterhelését.

Neuromuszkuláris masszázs

A gerincfájdalmakra használt masszázsmódszerek egyik nagyon elterjedt formája a neuromuszkuláris masszázs, más néven triggerpont-kezelés (a trig­ger pontok olyan, megfeszült izmokból álló csomók, amelyek a test más részeiből származó fájdalmat képviselik). Ez a masszázstípus azokra a pontokra koncentrál, ahol a túlfeszülés vagy túlerőltetés miatt a sérült izomszálak összetapadnak vagy a környező szövethez, esetleg csonthoz tapadnak, ez pedig azt eredményezi, hogy az izomrostok ezután nem megfelelő mó­don nyúlnak meg és húzódnak össze.

A keleti masszázsterápiák alapelveinek kombinációja egy különleges mélyszöveti kezeléssel, melyet a terapeuták az izomgörcsök és a krónikus izom-, vagy a myofasciális (lágyszöveti) fájdalom csökkentésére hasz­nálnak. A neuromuszkuláris masszázst az egyes izmokra alkal­mazzák azért, hogy a véráramlást növelje, a trigger pontokat kioldja, és csökkentse a lágy szövetek idegekre gyakorolt nyomását. A shiatsu és az akupresszúra a legelterjedtebb formái a triggerpont-terápiának, vagy más néven neuromuszkuláris masszázsnak.

Mélyszöveti masszázs

Ez a masszázsforma nagyobb nyo­mással és mélyebb izomrétegekkel dolgozik, mint a svéd masszázs. Krónikus izomfeszülések kioldására használják, lassú simításokat, direkt nyomásokat és dörzsöléseket alkalmazva. A mozdulatok gyakran merőlegesek az izomrostokra, és az ujjal, a könyökkel vagy a hüvelykujjal történnek.

Mozgásintegráció

Ez a technika egyesíti magában a mély masszázsból azokat a vonásokat, amelyek a szövetek hosszának és tónusának megváltoztatásával helyreállítja a test eredeti szerkezetét. A módszer azon az alapfeltevésen nyugszik, hogy a legtöbb ember a gravitáció következtében nem az ideális pozícióban helyezkedik el, a mozgásintegráció pedig a test külön­böző szerkezeti elemeinek az újrarendezésével ennek az állapot­nak a természetes gyógyulását segíti elő.

A terapeuta a könyökét, az öklét vagy az ujjait használja ahhoz, hogy a test szerkezeti ele­meit a helyes állásba hozza vissza. A mély nyomás segít meg­nyújtani az izmokat és a fasciát (a fascia vékony kötőszövetes lemez, mely befedi és összetartja, megtámasztja az izmokat, az inakat és a csontokat, növelve ezzel rugalmasságukat.)

Hogyan hat a masszázs a szervezetre?

Egy 30 perces masszázs befolyásolni képes:

 • az idegrendszert,
 • a vázizomrendszert
 • a szív- és érrendszert
 • a légzőrendszert
 • az emésztőrendszert
 • a nyirokrendszert

A manuálterápia néhány módszere

Alexander-módszer

A módszer segít oldani a gerincfájdalmat, és megakadályozza visszatérését úgy, hogy korrigálja a rossz testtartást, és megfelelő mozgástechnikákat tanít meg. Képes feloldani a fájdalmas izomfeszüléseket, javítani a testtartást, csökkenteni a stresszt és a fáradtságot azáltal, hogy a szervezetnek újratanítja a mozgásérzékelést. Mivel a technika alkal­mazása során Ön aktív résztvevő, megtanulhatja azt, hogyan lehet hatásosan a rossz beidegződéseket megváltoztatni.

Feldenkrais-módszer

A Feldenkrais-terapeuta elsősorban a rugalmasság, a koordináció és a mozgások egyszerű módszerekkel megtanítható javítására koncentrál, s teszi ezt soroza­tos, finom, apró mozgásokkal, melyek elsősorban az ízületek, izmok mozgástartományát növelik. A Feldenkrais-módszer elsősorban arról ismert, hogy képes javítani a tartást, a rugal­masságot, csökkenteni az izomfeszülést és a fájdalmat egy egyedülálló, ülés-, állás- és mozgásmódból álló technikával, amely megtanítja, hogyan használjuk ki a gravitációt ahelyett, hogy ellene dolgoznánk.

Egy Feldenkrais-foglalkozássorozat megtanítja Önnek, hogyan javítsa testtartását, és hogyan vál­jon rugalmassá, lazává. A tudatalatti mozgásformák a mód­szer által tudatosulnak, majd Ön megtanulja, hogyan lehet ezeket oldani és újra helyreállítani az egészséges viszonyt tes­tünk és szellemünk között.

Hellerwork-módszer

Alapelve a test szerkezeti elemeinek újrarendezése. A manuálterápiának ez a módja elsősorban az akut gerincfájdalmak, fájdalmas izomfeszülések esetén hatásos, de segít a helyes testtartás kialakításában is. A Hellerwork-módszer során a képzett terapeuta kombinálja a masszázst, a mozgást, és beszélgetést kezdeményez a pácienssel azért, hogy segítsen oldani a merevséget és a felgyülemlett stresszt. Ahe­lyett, hogy csak a tüneteket, vagyis pl. az izomfeszülést vagy a fájdalmat kezelné, a Hellerwork-terapeuta az egész test egyen­súlyba hozásán dolgozik, visszatérítve azt egy rendezettebb, relaxáltabb és fiatalosabb állapotba.

Polaritásterápia

E módszer alapelmélete szerint az energiamezők mindenütt léteznek a természetben, így az emberi testben is. Többek között a stressz, a feszültség, a krónikus fájdalom vagy a környezeti ingerek befolyásolhatják, megzavarhatják ezen energiák áramlását, ami pedig betegséget okoz. A terapeuta gyengéd, kézzel végzett mozgatás és bizonyos nyo­mási pontok masszírozása által segít helyreállítani testünk ter­mészetes energiaáramlását. A terapeuta ezenkívül táplálkozási és testgyakorlási tanácsokkal segít kialakítani és fenntartani a világhoz való pozitív hozzáállást, mely energiamezőinket egyensúlyban tartja.

Reiki

A reiki, hasonlóan a taj csihoz és az akupunktúrához, bizonyos energetikai alapelveken alapszik, és ennek megfele­lően nem igazi fizikoterápia, de nem is valódi beavatkozás. A reikiterapeuták úgy hiszik, hogy a világegyetem életenergiái az ő kezükön keresztül testünkhöz vezethetők, ezáltal segítve testünk energiával való feltöltését és a belső gyógyulási folya­matok felgyorsulását.

A reiki nyugtató, kiegyensúlyozó hatású, és segít helyreállítani a szervezet egyensúlyát. Egy reikifoglalkozás alatt Ön felöltözve hanyatt fekszik egy masszázsasztalon. A reikigyógyító nyugodtan, finoman, egy meghatározott sor­rend szerint kezét a test különböző részeire – a fejre, a hasra, a lábakra, a gerincre – helyezi. A kb. 1 óráig tartó kezelés alatt kellemes, meleg érzés tölt el.

Rolf-módszer (rolfing)

Az Ida Rolfról elnevezett technika a szerkezeti integrációs módszerek egyik példája. A manuálterápia filozófiája szerint a rossz tartás befolyásolja fizikális és érzelmi közérzetünket. Ez a szervezetünk diszorganizációjához vezet, amely állapot pedig több energiát igényel a függőleges testtartás megtartásához. Idővel ebben az állapotban a szervezet elveszti egyensúlyát, a fokozódó tartási problémák pedig fájdalmat és stresszt okoznak.

A rolfing-terapeuta segít helyreállítani a szervezet egyensú­lyát a mozgásintegráció módszerével, amely többek között a kötőszövetek, a fasciák mély manipulációját jelenti. Segítsé­gével oldjuk a rossz szerkezeti, tartási problémákat és hagyjuk, hogy a test önmagát korrigálja. Ha az izmok és a kötőszövetek egyensúlyba kerülnek, a szervezet ismét optimálisan tud működni, és az immunrendszer hatékonyabbá válik.

Jegyezzük meg! A Rolf-módszer alkalmazása időnként fájdalmas lehet, mi­vel a terapeuta ujjaival és könyökével a test különböző részeire erős nyomást gyakorol. Egy rolfingkezelés-sorozat 10 foglal­kozásból áll, ezért ha az Ön fájdalomküszöbe alacsony, mielőtt beiratkozna a kezelésre, próbálja ki egyszer.

Shiatsu

A shiatsu, mint az akupresszúra vagy a tű nélküli akupunktúra japán formája, a legtöbb nyugati típusú masszázstól jelentősen különbözik. Nem használ sem olajakat, sem simításokat. Ehelyett a terapeuta kezével, könyökével, térdével, időnként még a lábával is a testen keresztül húzódó 12 energiavonal különböző pontjaira gyakorol nyomást. Ezek az ener­giavonalak a meridiánok, és a szervezet energiaegyensúlyának (Csi) megtartásáért felelősek, ez pedig a szervezet jó egészségének és erejének fenntartásához nélkülözhetetlen.

Shiatsu lényege: a meridiánok az ujjbegyeknél kezdődnek, először az agy­hoz, majd az adott meridiánnak megfelelő szervhez futnak. A 12 fő meridián a következő emberi szerveknek felel meg: vese, máj, lép, szív, tüdő, szívburok, húgyhólyag, epehólyag, gyomor, vékony- és vastagbelek és a szervezet hőmérséklet­szabályozó központja.

A terapeuta a meridiánok megfelelő pontjaira, a tsubókia, helyenként gyenge, másutt erős nyomást gyakorol. A nyomást néhány másodpercig tartja fenn, és többször megismétli, mi­előtt másik tsubót kezd kezelni. A nyomás segíthet a szervezet endorfintermelését fokozni, ami nyugtató hatású, vagy segíthet az izmokat ellazítani és javítani a vérkeringést. A shiatsu során a terapeuta alkalmazhat különböző irányú simításokat, tapintásokat, dörzsöléseket, préseléseket a test szöveteinek befolyá­solására.

Sokan úgy gondolják, hogy a shiatsu a hatás-ellenhatás fi­zikai törvényén alapul, amely azt állítja, hogy ha egy testre ható erővel szemben egy egyenlő nagyságú, de ellenkező irányú ellenerő is fellép, akkor a test nyugalomban marad. A shiatsu-ban, mikor a terapeuta a test egy pontjára hatást gyakorol, mindegy, hogy ez nyomás, dörzsölés vagy gyúrás, a szervezet bizonyos belső válaszokkal reagál. A terapeuta a nyomás mér­tékét és helyét ritmikusan, dinamikusan váltogatja, így a kezelt beteg egyszerre érzi a különböző stimulációk és nyomások összetett eredményét.

Akupresszúra

Az akupresszúra, a kínai gyógyítás egyik for­mája érintések által feloldja a test belső energiáinak, a chi-nek útjában álló akadályokat, ezáltal az a meridiánokon keresztül ismét szabadon tud áramlani. Mivel az akupresszúrát még az akupunktúra előtt fedezték fel és kezdték alkalmazni, az akupresszúra a test ugyanazon pontjait használja, de tűk nélkül. Ezek a pontok különböző testrészeknek, biológiai funkcióknak felelnek meg, így például egy a kézen lévő pont a fejfájásért, a bokán lévő pont a megfelelő máj működésért, míg egy másik, csuklón lévő a hányinger megállításáért felelős.

Az akupresszúra lényege: a terapeuta a bőrfelszínen lévő meghatározott pontokra ujjaival nyomást gyakorol, ezáltal serkenti a szervezet természetes öngyógyító képességét. Kezdetben a nyomás gyengéd, aztán fokozatosan nő addig a pontig, ahol már meglehetősen erős érzetet vált ki. A stimuláció irányának követnie kell a chi természetes áramlási irányát a meridiánokon keresztül.

Az akupresszúra hívei szerint az energiapontok egyidejűleg történő serkentése segít feloldani az energiacsatornákat elzáró akadályokat.

Sokan mondják, hogy az akupresszúra rendszeres hasz­nálata segít kiváltani a relaxációs választ, azt a fiziológiás álla­potot, amelyet a melegség érzete és egy nyugodt, kiegyen­súlyozott szellemi éberség állapota jellemez.

Trager-módszer

A Trager-módszer során a terapeuta a test­ben lévő feszültségek oldására először óvatos hajlításokat, majd nyújtásokat végez, ezután pedig mozgástanítás következik, hogy a beteg azokat otthon is végezhesse. A terapeuta helyen­ként finom, másutt erősebb, gördítő, hajlító mozgásokat végez az ízületi letapadások oldására és az ízületi relaxáció elérésére.

A nyomás és a nyújtás alkalmazásával eléri a betegnél a szelle­mi, belső feszültségek és az izomfeszülések oldását, ezáltal mély relaxációs állapotba juttatja őt. A Trager-módszernek része a házi feladat is, mely elsősorban a Mentastics nevű feladatsorból áll. Ez a gyakorlatsor az ízületek kirázogatásából, így nagyobb fokú ízületi mozgásszabadság és lazaság eléréséből áll. A Trager-módszer egyik legfontosabb célja megtanítani azt hogyan lehetséges a mély relaxáció, a nyugalom érzését újra és újra elérni, és hogy milyen érzés is az, amikor ízületeink sza­badon, könnyedén mozognak.

Akupresszúra, endorfinok, fájdalom

A kutatók szerint az akupresszúra és az akupunktúra az endorfinok és monominok fokozott termelődéséhez vezet. Ezek az anyagok blokkolhatják a fájdalmat közvetítő idegimpulzu­sok útját a gerincvelőben és az agyban. Az endorfinrendszer vegyületei az agyi idegsejtek egyik olyan csoportjának az aktivitását szabályozzák, melyek az izmok el lazításáért, a fájdalom tompításáért, a szorongás és az ijedtség csökkentéséért felelősek.

Ezek az ősi manuálterápiás módszerek más hormo­nok fokozott termelődéséhez is vezethetnek, pl. a szerotonin, amely a nyugodtságért és higgadtságért felelős, vagy pedig a kortizol, amely mint gyulladáscsökkentő anyag ismert. Az akupresszúra révén Ön nem csak a különböző trigger pontok előnyös hatását élvezheti, hanem a kezelésnek a belső feszültség csökkentésére és a vérkeringés javulására kifejtett jóté­kony hatásait is.

A Pilates-módszer

A Pilates-módszer, mely erősítő és nyújtógyakorlatokból áll, rendkívül nagy népszerűségnek ör­vend mindenütt Amerikában, ahol több mint 500 Pilates-stúdió működik. A módszert Joseph Pilâtes német tornász és bokszoló fejlesztette ki a 20. század elején. A koncepció lényege az, hogy a szervezet „erőművét”, a medencét és az alhast kö­rülvevő izmok rendszerét nagyon fontos megerősíteni. Pilâtes úgy gondolta, hogy ha ezek az izmok megfeszülnek, akkor más ízületek és izmok is dolgoznak.

Ma a Pilates-módszer a mély izmokat mozgatja, ezáltal hatékony és kecses mozgáshoz, javult testtartáshoz és légzéshez vezet, valamint növeli testünkkel szembeni tudatosságunkat.

A Pilates végezhető egy szőnyegen, esetleg különböző speciális kiegészítőkkel együtt. A Pilates hívei szerint a módszer segít abban, hogy jobban tudatosuljon bennünk tartásunk, egész mozgásunk, ahogy ülünk vagy állunk.

Sok krónikus gerincfájdalomtól szenvedő beteg panaszai tel­jesen megszűntek, miután elsajátította ezt a módszert. A Pilates az egész test szinergikus együttműködésével dolgozik ahelyett, hogy az egyes nagyobb izomcsoportokat külön-külön dolgoztatná. A gyakorlatok közben teljes koncentrációra van szükség, mert csak így érhető el a kívánt hatás.

Speciális gerincgyógyító manipulációs terápiák

Kiropraktika

Ahelyett, hogy az egyes tüneteket (pl. derékfájdalom) kezel­nék, a kiropraktikával foglalkozó orvosok a gerinc szerkezetét próbálják meg helyreállítani úgy, hogy egy adott irányú és erősségű nyomással, lökéssel, a stressz, a trauma vagy más ok által érintett csigolyát eredeti, normál pozíciójába hozzák vissza.

A kiropraktika lányege: az orvos meghatározott, pontos irányban egy erős il­lesztő mozdulatot végez arra az ízületre, amelynek mozgása korlátozott, megszűnt vagy nem megfelelő módon történik.

Bár a kiropraktorok nem orvosdoktorok, oktatásuk speciális iskolákban történik, különös tekintettel a vázizomrendszer betegségeinek kezelésére, ami magában foglalja a különböző fizikoterápiás és manuálterápiás módszereket, a masszázst, a tornagyakorlatokat, a manipulációs gyakorlatokat és a táp­lálkozást is.

Hogyan hat?

A kiropraktika gyakorlói szerint az idegrendszer a szervezet minden működését befolyásolja. Az agyból induló üzenetek a gerincvelőn keresztül futnak ki az idegekhez és a test meghatározott részeihez, aztán pedig vissza, a gerinc­velőn keresztül fel az agyig. A kiropraktika elmélete szerint a gerincet alkotó csontok normálistól eltérő helyzete befolyásol­hatja ezen üzenetek továbbítását, és gyakori oka lehet sok kü­lönböző, egészségünkkel kapcsolatos problémának. A kiro­praktikával foglalkozó orvos gyakran ajánl olyan rehabilitációs programot, amely stabilizálja az ízületeket, megerősíti az izmokat, a szalagokat, és egyensúlyba hozza az idegi impulzu­sokat.

A módszer haszna gerincfájdalommal küzdő betegek számára

A kiropraktika egy gyógyszer nélkül gyógyító manuálterápia, amely az egészség megőrzését és fenntartását célozza a test ízületeinek és a gerinc finom, óvatos helyreigazításával, hogy ezáltal normalizálja az idegi működéseket. A kiropraktika manapság egyre népszerűbb az akut gerincfájdalom kezelésében.

Kutatási eredmények! Egy 800 betegen végzett vizsgálat eredményei szerint az 55 év feletti betegek több mint fele keres fel enyhe vagy mérsékelt panaszai miatt kiropraktikával foglalkozó szakembert. A tapasztalatok azt mutatják, hogy tíz esetből kilencszer a vizsgálat oka valamilyen vázizomrendszeri fájdalom. Számos klinikai tanul­mány is megerősíti a kiropraktikus kezelés alkalmasságát de­rékfájdalom esetén.

Csontgyógyászat, csontmasszázs

A csontgyógyászat olyan holisztikus gyógyítási filozófia, mely az egészség fejlesztésére, a betegségek megelőzésére helyezi a hangsúlyt.

A csontgyógyászok képzésük során finom tapintásérzéket fejlesztenek ki magukban, mellyel meg tudják becsülni a beteg szöveteinek esetleges kóros működéseit. Az izomfájdalmak oldására és a betegségekből való felgyógyulás elősegítésére a szövetekben történő véráramlás javítását használják, ezt pe­dig az úgynevezett csontgyógyászati manipulációs kezelés (Osteopathic Manipulative Treatment – OMT) segítségével érik el.

A csontgyógyászatot az 1800-as évek végén dr. Andrew Taylor Still fejlesztette ki.

A csontgyógyászat lényege: A módszer alapelve, hogy javítsuk a test természetes működéseit, és ne gyógyszerekkel befolyá­soljuk azt.

Ma a csontgyógyászat már a gyógyítás és az orvosi filozófia teljes részét képezi, mely továbbra is a szervezetben lévő idegek, izmok, csontok és egyéb szervek közötti kapcso­latra, vagyis a teljes egészségre helyezi a hangsúlyt.

Hogyan hat?

A csontgyógyászat szakemberei teljes körű or­vosi képzésben részesülnek, emellé pedig csontgyógyászati képesítést is szereznek. A diagnózis felállítása gyakran oly mó­don történik, hogy az orvos a beteg testén mozgatja a kezét, így tapintja ki a test anatómiáját, érzékeli a szövetek mozgását és textúráját, szerkezeti felépítését, a folyadékok mozgását, és olyan területek után kutat, melyek kissé duzzadtabbak vagy fe­szesebbek egy krónikus betegség miatt. A csontgyógyász or­vosok szerint a beteg különböző betegségei vagy fizikális trau­mái, sérülései kiolvashatók a test szerkezetéből.

A módszer előnyei

A csontgyógyász orvos fejlett tapintóérzékével olyan problémákat is képes felfedezni, melyek rönt­gennel vagy más képalkotó eljárással nem láthatók.

Kutatási eredmények! Egy 1990-ben megjelent tanulmányban csontgyógyászati módszereket alkalmaztak 178 gerincfájdalommal küzdő betegnél, 3 hét és 6 hónap közötti időtartamban. A csontgyógyászati kezelésben részesült betegcsoport klinikai eredményei hasonlóak voltak az ilyen kezelésben nem részesült, és csak a hagyományos or­vosi terápiákat használó csoport eredményeihez, azonban ez a második csoport sokkal több gyógyszert szedett, és sokkal többször kapott fizikoterápiás kezeléseket.

Koncentráljunk a gerincre!

Bár van jó néhány különbség a csontgyógyászat és a kiropraktika között, mindkét gyógyító módszer alapja az, hogy a csontok, különösen a gerinc területén előforduló szerkezeti eltérések, apró elmozdulások forrásai lehetnek a különböző fájdalmaknak és betegségeknek.

Jegyezzük meg! A gerincen végzett manipu­lációk azt jelentik, hogy a gerincre kézzel terhelést fejtünk ki, amely a hosszú vagy rövid erőkarral dolgozó emelők elvére épül. A manuálterápiának ez a módja biztonságos és néha igen hatékony azoknak, akik akut gerincfájdalmaktól szen­vednek.

A manipuláció során a terapeuta az ízületet annak normál mozgástartományán túl mozgatja. Ilyenkor gyakran hallható egy pattanó vagy reccsenő hang a mozgatás során, de ne ijedjünk meg, az orvos tudja, mit csinál.

Rövid távon a manuálterápia hatásai jók lehetnek

Az Egyesült Államokban a kiropraktikus kezelések nagyon népszerűek, kb. 40 millió amerikai részesül rendszeresen ilyen kezelésben. Azonban a manuálterápia hosszú távú hatásai szá­mos tanulmány szerint rendkívül csekélyek. Egy 1998-ban meg­jelent tanulmány 321, több mint 7 napja fennálló derékfájda­lommal küzdő beteg sorsát tekintette át. Ezeket a betegeket vagy kiropraktikus manipulációkkal, vagy más fizikoterápiás módszerrel kezelték, illetve volt, aki csak egy kis füzetet kapott utasítá­sokkal arra, hogyan csökkentheti gerincfájdalmait.

Kutatási eredmények! A két évvel később lezajlott interjúk után a kutatók azt találták, hogy bár a fizikoterápiának és a kiropraktikának a hatásai és a költségei hasonlóak voltak, a betegek állapota alig volt jobb azokénál, akik csak a kis felvilágosító anyagot kapták meg.

Hét alapvető tudnivaló a csontgyógyászatról

 1. Az egészség a test, a szellem és a környezet holisztikus egységének eredménye.
 2. A test szerkezete és funkciója elválaszthatatlan egymástól.
 3. Ha testünk egy része nem működik megfelelően, betegség alakulhat ki.
 4. A megfelelő vérkeringés elengedhetetlen a gyógyuláshoz.
 5. Szervezetünk folyamatosan újrahangolja működéseit, hogy a gyengébben működő területeket egyensúlyba hozza a jól működőkkel.
 6. A szervezet veleszületett képességgel rendelkezik saját maga gyógyítására.
 7. A megelőzés kulcsfontosságú egészségünk megőrzésében.

Akupunktúra

Az akupunktúra a legrégibb, leggyakrabban használt orvosi beavatkozások egyike a világon. Nagyon sok krónikus fájdalommal foglalkozó kórházban elérhető az Egyesült Álla­mokban.

Tudta? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ajánlja az akupunktúrát a krónikus fájdalom kezelésére, egy amerikai vezető egészségügyi intézet pedig arra a következtetésre jutott, hogy a fibromyalgia (mélyizom-fájdalom) és a vázizomrend­szeri fájdalmak kezelésében az akupunktúra elfogadható kezelési módszer.

A hagyományos kínai orvoslásból származó kezelés, mely több mint 2000 évvel ezelőtt született Kínában, azon a teórián alapul, hogy az életenergia (Csi vagy Qi vagy Chi) testünkben bizonyos csatornákon, úgynevezett meridiánokon keresztül áramlik. Ha az életenergia útja nem akadálytalan, betegség lép fel.

Az akupunktúrás kezelés során a kezelő egy vagy több apró, száraz tűt szúr a bőrbe a meghatározott pontokon. Ezen pon­tok ingerlése történhet nyomással (akupresszúra), lézerrel, ultrahanggal, meleggel (moxibuszció – ennek során a bőrre helye­zett kúp vagy henger alakú gyertya meggyújtásával ingereljük a bőrt), vagy elektromossággal (elektroakupunktúra).

Hogyan hat?

A kezelés megkezdése alatt a beteg hanyatt fekszik az asztalon, vagy székben ül úgy, hogy a kezelő hoz­záférjen a meghatározott pontokhoz a bőrön. Ezután a ter­apeuta acéltűket szúr a bőr megfelelő pontjaira, melyek a test mélyebben fekvő területeinek, bizonyos szerveknek felelnek meg. Amikor az apró tűt a test egy bizonyos pontjába szúr­juk, az ingerli az alatta fekvő izmokban futó idegeket.

A tu­dósok szerint ez az ingerlés impulzusokat küld a gerincvelőn keresztül az agy egyik fejlődéstanilag legősibb részének, a limbikus rendszernek.

Az impulzusok eljutnak a középagyba és a hipofízisbe is. Időnként a tűket egy időre a bőrben hagy­ják, azonban általában óvatosan mozgatják őket kissé forgat­va vagy pumpálva.

Hatása a gerincfájdalomra

Kutatások szerint az akupunk­túra pozitívan befolyásolja az agyban zajló kémiai folyamatokat oly módon, hogy fokozza a neurotranszmitterek felszabadu­lását. Ezek a biokémiai anyagok serkentik vagy gátolják azokat az agyiideg-impulzusokat, melyek a külső környezetből szár­mazó ingerek, érzetek, mint pl. a fájdalom, agyba juttatásáért felelősek.

Az akupunktúra szintén dokumentáltan hat a köz­ponti idegrendszer azon részeire, amelyek a különböző érzetek és nem akaratlagos biológiai funkciók, úgymint immunmű­ködések, vérnyomás, vérkeringés, testhőmérséklet, szabályozá­sáért felelősek. Mivel az akupunktúra az idegek és az izmok ingerlésének egyik módja, néhány kutató szerint felelős lehet más neurotranszmitterek, pl. az opioid fehérjemolekulák és a szerotonin termelődésért is.

Vigyázat! Ha Ön az akupunktúra kipróbálása mellett dönt, bizonyo­sodjon meg róla, hogy a kezelést végző megfelelő képesítések­kel rendelkezik!

Tények tömören

Az amerikai vezető egészségügyi intézet állásfoglalása sze­rint az akupunktúra bizonyos típusú fájdalmak kezelésében hatékony módszer. Több mint 40 államban 14 ezer akupunktúrás terapeutának van engedélye, ez a szám 2005-ben mint­egy 21 ezerre nő. Egy komplett kezelés 6-12 terápiás fog­lalkozásból áll, melyek mindegyike kb. 30 percig tart.

Fizikoterápia, munka-egészségügyi terápia

A fizikoterápia, más néven fizioterápia és a munka-egész­ségügyi terápia elválaszthatatlan részei a gerincfájdalmak ke­zelésének. A fizikoterápia során a képzett kezelő, aki lehet gyógytornász és/vagy fizikoterapeutás asszisztens, manuálterápiát és különböző gyakorlatokat végez, illetve végeztet, de emellett jeget, meleget, ultrahangot vagy egyéb módszereket is alkalmaz a gyógyulás elősegítése és a gerincfájdalom csökkentése érdekében.

Nedves-meleg kezelés

A nedves-meleg kezelés egy gyakran használt módszer a sajgó, duzzadt ízületek és izmok fájdalmának csökkentésére, de a különböző gyakorlatokra történő bemelegítés része is lehet. Mélyizom-masszázzsal együtt alkalmazva a nedves-meleg kezelés növeli a mozgástartományt és a mozgáskészséget. A hidegkezelések, melyek történhetnek pl. jégzselé használatával, csökkenthetik az izomgörcsöket, melyek ízületi vagy idegi problémákból eredhetnek.

Jegyezzük meg! A hideg alkalmazása jó kezelési módszer a gyulladásból vagy más eredetű duzzadásból szárma­zó fájdalmak esetén.

A fizikoterapeuták és gyógytornászok a kezelések megkez­dése előtt felmérik a betegek vázizomrendszerének állapotát, az izmok erejét, az ízületek mozgástartományát és a testtartást. A tartási gyakorlatok, az egyéb testgyakorlatok és a tanácsadás kombinációjával a terapeuta segít csökkenteni a gerincre nehezedő, mindennapi tevékenységekből (mint pl. sétálás, ülés, állás, emelés, fekvés) eredő külön terhelést.

Tipp: ha Ön számítógépes munkát végez egész nap, és krónikus gerincfájdalmai vannak, a gyógytornász megmutatja, hogyan üljön, hogyan tartsa testét megfelelő tartásban, és hogyan előzze meg azt, hogy teste belső egyensúlyát elveszítse.

Ha az Ön gerincében osteoarthritises folyamat zajlik, a gyógytornásztól megtanulhatja, hogyan emeljen vagy álljon hosszabb ideig anélkül, hogy ezzel gerincét külön megterhelné. Az, hogy megtanulunk együtt élni krónikus gerincfájdalmunkkal, nagyon fontos ahhoz, hogy elkerüljük a fáj­dalom fellángolásait.

A munka-egészségügyi terapeuta beszélgetés, megfigyelés és a funkciók felmérése révén értékeli a betegeket, majd meg­tervez számukra egy hatékony kezelési tervet, mellyel lehetővé válik a mindennapi, valamint a munkahelyi tevékenységek to­vábbi fájdalom vagy sérülés nélküli elvégzése. Egy munkaegészségügyi terapeuta segíthet pl. a megfelelő számítógépes munkakörnyezet kialakításában. A terapeuta megmutatja, ho­gyan végezzük az olyan napi feladatainkat, mint öltözködés, fürdés, főzés, anélkül hogy félnünk kellene az eleséstől, illetve hogy izmainkra és ízületeinkre további szükségtelen terheket rónánk.

Ultrahang

Az ultrahang hanghullámokat használ ahhoz, hogy a fájdalmas izmokat és inakat fellazítsa. Használható akut sérülések vagy a lágy szövetek akut sérüléseinek kezelésére, esetleg olyan lágyszöveti fájdalmak gyógyítására, melyek krónikussá váltak.

TEIS és PEIS

A gerincfájdalmak egyes eseteiben a bőrön át történő elektro­mos idegingerlés (transzkután elektromos idegstimuláció – TEIS) hasznos lehet. Ez a kezelés kevésbé használatos ma már, de ha segít csökkenteni a fájdalmat, továbbra is bizton­ságosan alkalmazható.

A TEIS során a fizikoterapeuta összeköti Önt a TEIS-készülékkel. Négy, gerincre helyezett elektródán keresztül a kis, hordozható elemmel vagy hálózatról működtethető készülék­ből folyamatosan elektromos impulzusok érkeznek. Ezek az impulzusok különböző érzetet kelthetnek, úgymint enyhe vibrálás, rángás vagy masszírozás, és arra szolgálnak, hogy a test külső, perifériás részei felől a központi idegrendszer felé futó, fájdalmat közvetítő idegimpulzusokat megszakítsák.

A bőr átszúrásával történő elektromos idegingerlés (perkután elektromos idegstimuláció – PEIS) olyan technika, mely az akupunktúrában is használatos tűket helyez a lágy szö­vetekbe és/vagy izmokba a bőrön át, és így ingerli a perifériás érzőidegeket a megfelelő erősséggel. Sokan úgy gondolják, hogy a PEIS állandó gerincfájdalmakkal küzdő betegeknél hatékonyabb lehet, mint a TEIS, vagy a testmozgás és a tornagyakorlatok.

A manuálterápia tényleg hatásos

A manuálterápiás módszereket kiterjedt klinikai vizsgálatoknak, teszteknek vetették alá. Az eredmények rendkívül pozitívak:

 • Egy 2001-ben megjelent tanulmány szerint 66 derékfájós betegnél shiatsu masszázst végeztek. Mindegyik személy szorongás- és fájdalomszintjét meghatározták a kezelések előtt és után. A shiatsu kezelés után két nappal a betegeket megkérték, hogy értékeljék fájdalmuk erősségét. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a shiatsu kimutatha­tóan csökkentette a derékfájdalmat és egyúttal a betegek szorongását is.
 • Egy 1996-ban megjelent tanulmány kimutatható javulást talált a fájdalom mértékében, a fájdalom jelentkezésének gyakoriságában és a fájdalomcsillapítók iránti igényben olyan gerincfájdalomtól szenvedő betegeknél, akik többfé­le kezelési technikát alkalmazó gyógyításban részesültek. A módszerek között volt akupunktúra, kiropraktika és Alexander-módszer. A kutatók azt találták, hogy a betegek hat hónappal a kezelés befejezése után is jelentős mértékben lecsökkent fájdalomról számoltak be.
 • Egy 2002-es tanulmányban arról olvashatunk, hogy a masszázsterápiáknak és a különböző egyéb manuálterápiáknak a használhatósága meglehetősen jó, különösen akkor, ha egy komplex kezelési program részeként hasz­nálják őket. A kutatók szerint a manuálterápiás módszerek különösen jól alkalmazhatók fájdalmakkal járó állapotok kezelésére, mivel képesek megtörni a fájdalom ciklusát és növelni az elvégezhető mozgásmennyiséget.
 • Német kutatók az akupunktúra krónikus nyaki fájdalmak­ra, pl. több mint 5 évig tartó myofasciális fájdalomszind­rómával bajlódó betegekre gyakorolt hatását vizsgálták (a myofasciális fájdalomszindróma a test egyes részein jelentkező izomfájdalom, melyet fizikális vagy emocionális feszültség okozhat). 2001-ben publikált eredményeik sze­rint már egy héttel az akupunktúrás kezelések után a kezel­tek nagyobbik fele a fájdalom több mint 50%-os csök­kenéséről számolt be.

Még ma egyeztessen időpontot!

Vajon hatásos lesz a manuálterápia az Ön gerincfájdalmára? Vajon a rendszeres masszázs csökkenti fájdalmát és szoron­gását, javítja az alvását, és újra aktív állapotba kerül? Az egyet­len módja annak, hogy választ kapjon ezekre a kérdésekre, ha megbeszél egy időpontot egy masszázsterápiás központban.

Manuálterápiás javaslatok

Tekintse át a különböző manuálterápiás módszereket, és ez alapján döntse el, melyik módszer tűnik az Ön gerincfáj­dalmára a legjobban alkalmazhatónak. Beszéljen orvosával a különböző manuálterápiás módsze­rekről, hogy megbizonyosodjon arról, az Ön által választott módszer jó hatású lesz, és nem fog semmilyen kárt okozni Önnek.

Kérje meg orvosát, hogy irányítsa Önt egy tapasztalt és képzett, engedéllyel rendelkező masszázsterapeutához. Beszéljen meg egy időpontot, a terápia után pedig értékelje, hogyan érezte magát a masszázskezelés alatt és után. Amennyiben orvosa egyetért Önnel, gondolkozzon el kiropraktikával foglalkozó szakember vagy csontgyógyász orvos igénybevételén.

Vigyázat! Az akupunktúra nagy segítséget nyújthat az elviselhetetlen gerincfájdalmak mérséklésében. Amennyiben kipróbálása mellett dönt, bizonyosodjon meg arról, hogy a terapeuta nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkezik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.