Betegségek és megelőzésük

Idegrendszeri problémák

Számos idegrendszeri probléma helyi jellegű (lokalizált), azaz egy körülírt szervre, testtájra vonatkozik. Ezek járhatnak fájdalommal, kelle­metlenségekkel, és bizony egyes esetekben nincs is igazán hatásos kezelésük. A tüneteket ideg­gyulladás okozhatja, ami elsősorban valamilyen fertőzés következménye, de más faktorok is közrejátszhatnak benne. Más esetekben az ideget a környező szövetek „nyomják” (kompresszió). Bár egyik sem életet veszélyeztető állapot, még­is fontos a hatékony kezelésük, még a műtéte­ket is beleértve.

Trigeminusz neuralgia

A háromosztatú ideg (nervus trigeminus) szállítja az érző információt az arc külön­böző részeiről az agyba, illetve irányítja az állkapocs mozgását. Ha az ideg gyulladt, sérült, vagy összenyomó­dott, az orcákon, az ajkakban, vagy az arc fél oldalán erős, éles szúró fájdalom jelent­kezhet. Idős korban gyakori jelenség, oka nem ismeretes.

A fájdalom rövidebb ro­hamokban jelentkezik, majd elmúlik. A rohamokat kiválthatja mosakodás, hideg­ben tartózkodás vagy evés is. Ha a fájda­lomcsillapítók nem hatnak, az orvos pl. karbamazepint adhat (ez epilepsziában alkalmazott görcsgátló szer). Egyes ese­tekben operációt végeznek.

Bell-féle bénulás

Az arcideg szállítja a nyelvből az ízérzési ingerületeket, és felelős az arc mimiká­jáért. Ha az ideg sérül, összenyomódik vagy gyulladt, az arc egyik oldalának izomzata bénul, és a nyelv elülső része nem érez ízeket. Gyakran a szemhéj és a szájzug is „lelóg”. Egyes esetekben a tü­netek 24 óra alatt jelennek meg. Vírus is okozhatja, ám ebben az esetben néhány hét alatt elmúlik, maradványtünetek nél­kül. Szteroidkezelés javíthatja a bénulásos tüneteket.

A szem szaruhártyájának védelmére szemcseppeket (műkönny) kell adni, mert a szemhéj „záródási képtelensége” miatt a szem kiszáradhat.

Kéztőcsonti alagút szindróma

A kéztőcsonti alagút egy szűk tér a csuk­lócsontok között, itt halad az ún. közép­ső ideg a kéz ujjaihoz. Az ideg becsípődé­se vagy összenyomódása fájdalmat és zsib­badást okoz a kézben és az alkarban. Nem ritka betegség. Jellemzője, hogy a hü­velykujjban gyengeségérzés, a többi ujjakban már kora reggel, felkeléskor tűszúrás-érzés érezhető.

A legtöbb esetben nincsen nyilvánvaló oka, de összefüggésben állhat a pajzsmi­rigy csökkent működésével, a cukorbeteg­séggel, a terhességgel, az elhízással és bizonyos esetekben még a reumatoid ar­tritis szel is. A tehermentesítő csuklósín és az injek­ciós szteroidkezelés segít, egyes esetekben pedig műtéttel kísérlik meg az idegre gya­korolt nyomás csökkentését.

A háromosztatú ideg ágai

A háromosztatú ideg az arc legnagyobb és legfőbb idege, amelynek három része van: a szemideg, a felső állcsonti ideg és az állkapocshoz tartozó ideg.

Háromosztagú ideg

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.