Betegségek és megelőzésük

Hasmenés kezelése

Tünetek

A hasmenés, bár legtöbbször roppant kellemetlen, a természet zseniáli­san egyszerű és hatékony egészségvédő stratégiája, hiszen a szervezet így tud a lehető leggyorsabban megszabadulni a kórokozóktól, mérgek­től és hasonló nemkívánatos elemektől. Ám a hasmenésnek súlyos kö­vetkezményei lehetnek, mert a nagyarányú folyadék- és elektrolitvesztés – fontos ásványi anyagok, például sók, kalcium, kálium, magnézium tá­vozása – életveszélyt okozhat.

Egy egészséges embert évente átlagosan négyszer kínozza ez az állapot, de ha elkerüljük a hasmenést előidéző kórokozókat, gyógyszereket és élelmi anyagokat, nem fog bekövetkezni. (Lásd még: Irritábilis bél-szindróma).

Tipp! Ennyivel ritkább a has­menés azok körében, akik szorgalmasan és alaposan mossák a kezüket, vagy vízvételi lehetőség hiányában kézfertőtlenítő törlőkendőt használnak.

Prevenció első körben

Gyakori kézmosás. Nagyon fontos, mert csak ez nyújt igazán hatékony védelmet a hasmenés (diaré) okaként leggyakrabban emlegetett baktéri­umok és vírusok ellen – derül ki a kézmosás és a diaré gyakoriságának összefüggéseit elemző, tudományos vizsgálatokból. A kutatók szerint a kezüket rendszeresen tisztán tartók körében 30 százalékkal ritkább a hasmars. Kezet gyakran, hosszan (legalább húsz másodpercen keresztül), meleg vízzel és szappannal kell mosni.

A normál szappan is megteszi, mert a dörzsölés a lényeg, hogy fellazuljanak a bőrre tapadt kórokozók, melyeket azután a víz lemos. Az antibakteriális szappan fölösleges pénz­kidobás:

Kutatási eredmények! Az amerikai Michigani Egyetem kutatói a csíraölő piperecikkek hasznosságát elemző tizennyolc vizsgálat eredményeit összesítve megállapították, hogy a közönséges szappanok is kellően hatékony védelmet nyújtanak a hasme­nés ellen.

Utazók hasmenése

Aki egzotikus országba készül, vigyázzon, mert a „fejlődő” világba utazó nyugatiak közül minden harmadik hasmenést kap. E fertőzéseket többnyire baktériumok okozzák, és rossz esetben akár egy hétre is lebetegíthetik az érintettet, meg­hiúsítva a tervezett nyaralást, városnézést, természetjárást, üzleti megbeszélést stb. Szakemberek szerint sokat segíte­nek az alábbi óvintézkedések.

Soha ne igyunk vezetékes vagy kútvizet (a hotelszobai csapra kössünk masnit, nehogy elfelejtsük ezt a fontos szabályt), hanem csakis palackozottat. Bárban, étterem­ben ne kérjünk jégkockát az italba (alkoholból készített jégkockát se). Kerüljük a salátákat és a nyers terményeket (kivéve azokat, amelyek meghámozhatok), a majonézt, a pasztörizálatlan tejtermékeket és a tenger gyümölcseit (kivéve, ha jól átsütik vagy megfőzik az ételt).

Utazás előtt kérdezzük meg orvosunkat, milyen óvintézke­déseket javasol, illetve ajánl-e gyógyszeres prevenciót.

Alkoholos kéztörlők.

Kutatási eredmények! Egy bostoni gyermekkórház munkatársai közel háromszáz háztartás vizsgálata során kimutatták, hogy ahol a családtagok a rendszeres kézmosás mellett alkoholos kéztörlővel is fertőtlenítik a kezüket, ott 59 százalékkal ritkább a hasmenés és hányás. A kutatásba bevont családok­ban egytől egyig volt bölcsődébe vagy óvodába járó kisgyerek, nem véletlenül: ezek az intézmények valóságos meleg­ágyai a diarét és hányást kiváltó bél­rendszeri kórokozóknak.

A higiéniára fokozottan ügyelő kisgyermekes családokban a fürdőszobán és a konyhán kívül a pelenkázóasztal mellett is van alkoholos kendő vagy gél, amelynek használatára vécézés után, főzés előtt és a pelenkázás befejeztével mindig sor kerül. Ilyen kéztörlőt alkalmazzunk akkor is, ha nincs a közelben vízvételi lehetőség.

Élelmiszer-biztonság. Az ételmérgezés minden évben emberek millióinál okoz enyhébb-súlyosabb hasmenést. Leggyakoribb oka állott, romlott vagy szennyezett ételek és nem kellően átsütött húsok fogyasztása. íme néhány fontos óvintézkedés: nyers hússal ne érintkezzen más élelmiszer; ne tegyük a megfőtt vagy kisütött húst, halat ugyanarra a tányérra, amelyen nyersen tároltuk.

Nyers hús szeletelése után a vágódeszkát és a késeket forró, szappanos vízben kell elmosni, majd a mosogató belsejét is sikáljuk ki (a műanyag vágódeszka és a fémnyelű kés mosogatógépben is elmosható!). A nyers hús előkészítésének fázisai közben és utána is mossunk kezet. Ne fogyasszunk és ne szolgáljunk fel olyan ételt, amely két óránál tovább állt szobahőmérsékleten.

Ha az étel vagy az alapanyag a legkisebb mértékben is romlottnak tűnik, ki kell dobni. Különösen fontos, hogy a húsok jól átsüljenek, mert az esetlegesen bennük lévő kórokozók csak bizonyos hőfok felett pusztulnak el; ehhez szerezzünk be húshőmérőt.

Prevenció második körben

Kerülendő édességek. A cukormentesnek és szénhidrátszegénynek mon­dott rágógumik, cukorkák, csokoládék, desszertek, süteményporok, édes öntetek, szirupok többségét cukoralkohol – főleg szorbitol és mannitol – édesíti. Mivel az ebben lévő cukrok (tehát kalóriák) zömét a szervezet nem képes hasznosítani, ideálisnak tűnnek a fogyókúrázók vagy cukor­betegek számára. De vigyázat: a fel nem szívódott cukoralkohol vizet vonz, tehát megnöveli a belek folyadéktartalmát, így elősegíti a baktéri­umok megtelepedését. Az eredmény: felfúvódás, fokozott bélgázterme­lődés és akár heveny hasmenés.

Hasznos baktériumok. Az antibiotikumok hasmenést okozhatnak, mert a hasznos bélbaktériumokat is elpusztítják. Élőflórás natúr joghurt fogyasztásával és probiotikus készítmények szedésével azonban pótol­hatjuk ezeket a jótékony mikroorganizmusokat.

Kutatási eredmények! Angol kutatók kísérle­tet végeztek százharmincöt olyan személlyel, akik antibiotikumokat szedtek; egyik csoportjuk mindennap elfogyasztott egy pohár ivójog­hurtot, a másik csoport hasznos baktériumokat nem tartalmazó placebót kapott. Az eredmény: a joghurtfogyasztók esetében 21 százalékkal ritkábban jelentkezett a hasmars.

A joghurt Lactobacillus casei, L. bulga-ricus és Streptococcus thermophilus baktériumtörzseket tartalmazott: többnyire ezek vannak az élőflórás (tehát nem utóhőkezelt) joghurtok­ban, valamint a bioboltokban, gyógyszertárakban kapható, probiotikus kiegészítőkben is.

Összefoglalás

Okai. Baktériumok, vírusok, paraziták, antibiotikumok, cukor­alkoholt tartalmazó édességek, stressz.

Figyelmeztető tünetek. Sürgető, heves inger nyomán híg, szinte folyékony széklet ürül, gyakran erős bélgázosság, felfú­vódás és hasgörcs kíséretében.

Új fejlemények. A nagy hüllő­barátok, akik nem tudnak ellen­állni annak, hogy állatkereske­désben, simogatóban vagy isme­rősnél meg ne fogjanak egy teknőst, gyíkot vagy szelíd siklót, a hüllővel való közvetlen érintke­zés után feltétlenül mossanak kezet! 6 százalékban ugyanis a hüllők felelősek a szalmonella-fertőzésért, mely véres hasme­néssel, lázzal, hányással jár, és olykor igen súlyossá válhat: halálos kimenetelű is lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.