Gyermekbetegségek

Gyomorrontás (emésztési zavar) gyermekkorban

A túl nagy mennyiségben elfogyasztott étel sikertelen megemésztése okozza. Kisgyermekeknél igen gyakran előfordul, hogy túl sokat esznek valamilyen ünnep (születésnap, vallási vagy családi ünnepek) alkalmából, esetleg túl sok „finomság” van otthon (csoki, süti, édes üdítőitalok) és állati zsírokban gazdag ételek (szalámi, vaj, sajt) fogyasztása pedig lassítják az emésztési folyamatot. A kisgyerekek hajlamosak rá, hogy ha lehetőségük van rá, akkor teleegyék magukat.

Tünetek

Jellemző tünetek a hasfájás, a hányinger, hányás, időnként has­menés.

Diagnózis

Nincsenek speciális tünetek, hasonlítanak más, komolyabb betegségek tüneteire. Nagyon fontos, hogy a gyomorrontást megkülönböztessük az akut vakbélgyulladástól, a kizáródott sérvtől, a hasnyálmirigy-gyulladás kezdeti fázisától. Azért, hogy ezeket a betegségeket kizárhas­suk, fontos, hogy a szülők ismerjék a gyerek szokásait. Tudniuk kell, mit evett a gyerek, hogy a gyerekorvosnak be tudjanak számolni mindenről. Lehetőleg kerüljük el a felesleges orvoshoz rohangálást, ha meggyőződtünk, hogy csak múló gyomorrontásról van szó.

Terápia

A gyógykezelés a tünetek enyhítésére vonatkozik. Görcsoldókkal csökkenthetjük a hasfájást és a görcsöket. Egy hányinger elleni gyógyszer pedig jót tesz a hányás és a hányinger ellen.

Javaslatok

Hasfájás enyhítésére tegyünk egy meleg vízzel teli palackot a hasra, de csak miután meggyőződtünk, hogy nincs vakbélgyulladása gyermekünknek, mert arra a meleg ellenjavallt.

Homeopátia

A gyerek tünetei szerint különféle gyógyszerek javasoltak. Antimonium crudumra 5CH akkor van szükség, ha a gyerek mindent megeszik, de rossz a közérzete és könnyen hány. Magnesia carbonica 5CH: ha a gyerek túl sok tejet ivott, fáj a hasa és hány. Pulsatilla 5CH: azoknak a gyerekeknek, akik túl sok tejet, fagylaltot, sajtot fogyasztottak, és hányingerük van, vagy bőségesen hánynak. Carbo vegetabilis 5CH: ha a has fölpuffadt, miután túl sok lisztfélét, kenyeret, tésztát, krumplit evett, a széklete pedig savas és lágy.

Növényterápia

Gyomorrontás esetén hasznos lehet serkenteni az epetermelést Chellonium (vérehulló fecskefű) tinktúrával, a máj működését pedig Rosmarinus (rozmaring) tinktúrával. A nem megfelelő táplálkozásból adódó zavarok enyhítésére adhatunk Cítrus limonumot (citrom) MG 1DH és Ficus caraca (füge) MG 1 DH-t. Mindezeket az orvos írja fel, a gyerek test­súlya alapján szabva meg a cseppek számát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.