Betegségek és megelőzésük

Hogyan csökkentsük a szív betegségek gyakoriságát? – Kardiológiai betegségek

A szív megbetegedései igen gyakoriak, napjaink legrettegettebb beteg­ségei tartoznak ide. A hirtelen meghalt férfiak zöme koszorúér betegség miatt hagyta itt családját, szeretteit, a betegek egy része megmenthető lett volna helyes életmód, kezelés mellett. Az orvostudomány kitüntetett figyelemmel kutatja a szívbetegségek okait, megelőzését, kezelési lehető­ségeit.

Hogyan csökkentsük a szív betegségek gyakoriságát?

A felhalmozott tudás lehetővé teszi, hogy a szív betegségeinek gya­koriságát csökkentsük, megelőzzük, a már kialakult betegségeket pedig eredményesen kezeljük, mérsékeljük a rokkantságot, a halálozást, a tra­gédiák számát. Az egészség megőrzése fontosabb az egyén, a társadalom számára, mint a betegség sikeres, „bravúros” kezelése az orvosok részé­ről.

A sajtó gyakrabban tájékoztat egyedi, csúcstechnológiát felvonultató ritka betegségek, balesetek bravúros megoldásairól, mint az aznap a do­hányzást abbahagyok várható életkilátásainak számszerű javulásáról. Az egészségtelen életmódot folytató egyén a figyelmeztetéseket saját magára nem tartja igaznak, úgy gondolja, a betegség, baleset csak másokat fenye­get, az vele nem fordulhat elő. Ha mégis megtörténik a baj, nem érti, hogy miért pont vele történt meg, mikor „mások is hasonlóan, egészségtelenül élnek”. Ezen a hozzáálláson változtatni kell!

Mit tehet a beteg?

Az egyénnek a társadalom közreműködésével arra kell törekednie, hogy ne legyen beteg, illetve a betegség minél későbbi életkorban követ­kezzen be, a lehető legenyhébb károsodással. A betegség megelőzésében fontos, hogy ismerjük a leggyakoribb szívbetegségek lényegét, a kezdődő betegségek tüneteit, hogy minél gyorsabban orvoshoz forduljunk.

Jegyezzük meg! A szív­betegségekről elmondhatjuk, hogy gyakran minden perc számít, azonnal orvoshoz kell fordulni, például egy halmozódó szívroham kapcsán. 2002-ben még 38 ezren haltak meg szívbetegségben.

Ez a szám azóta csak mi­nimális mértékben csökkent, de még mindig többen halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint a köztudatban jobban rettegett daganatos betegségekben. A gyógyítás lehetőségei talán eredményesebbek szívbe­tegségekben, mint a rosszindulatú daganatokban, utóbbiakra viszont a szűrővizsgálatok jobban szervezettek. A szívbetegségek megelőzésére jól megalapozott ajánlások vannak, de ezek nem eléggé ismertek a lakosság körében.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.