Magasvérnyomás kezelése

A koszorúér-betegség és a hipertónia

A magasvérnyomás-betegség az isémiás szívbetegség legismertebb rizikófaktora. A mai napig is legnagyobb méretű populációvizsgálat, a Framingham study igazolta, hogy a normális vérnyomással rendelkező egyénekben lényegesen kisebb a koszorúér-betegség megjelenésének kockázata és tényleges előfordulása, mint az ún. határérték-hipertóniában, illetve a magas vérnyomásban szenvedő betegekben.

Vérnyomás idősebb korban

A vérnyomás befolyása a koronáriabetegság előfordulására (Framingham tanulmány, 1948-78) 65 év felett a befolyás hatványozott formában érvényesül. Az adatok annál is inkább meggyőzőek, mert a tanulmány írásakor még a 160/90 Hgmm határértékről beszéltünk, míg ma a 140/90 Hgmm feletti értékeket is kórosnak tartjuk.

A vérnyomás-emelkedés nagyságának szerepét bizonyítják azon vizs­gálatok, mélyek ugyancsak ebből a tanulmányból erednek, mely szerint a diasztolés értékek folyamatos növekedése szignifikánsan korrelál (jelentősen összefügg) a koronáriabetegség relatív rizikóértékeivel, illetve 4 év távlatában a koronáriaesemények éves előfordulásával.

Mellkasifájdalom-szindróma (angina) megjelenési formái hipertónia­betegségben

A magas vérnyomás elősegíti az erekben az ateroszklerotikus folyamatok kialakulását. így nem meglepő, hogy sok betegnél, akik angina szind­rómával vagy éppen szívtrombózis gyanújával kerültek a korházba, magas vérnyomás szerepel az előzményekben.

Mégis a helyzet ennél sokkal bonyolultabb:

A magas vérnyomás tartós fennállása – amint már erre az előzőkben is utaltam – jelentős mértékben megvastagítja a szív (ezen belül a bal kamra) izomzatát, az izomrostok megvastagodnak, sőt, új izomsejtek is kialakulnak. A probléma csak az, hogy az izomzatot ellátó erek nem vál­toznak áteresztőképességükben, pedig ebben az esetben a nagyobb tömegű izomzatot kisebb mennyiségű vérrel kellene ellátniuk. Ez nyuga­lomban nem okoz gondot, de fizikai terhelésnél már panaszokat okozhat.

A másik érdekesség, hogy a fent említett esetekben rákényszerül az orvos, hogy terheléses vizsgálatot (kerékpár-, futószalag-terhelés) végezzen, és az pozitív lesz. Ennek alapján szívkatéteres vizsgálat történik, és az negatív eredményt ad. Mi történt?

A szívkatéteres vizsgálatoknál csak a nagy koszorúsereket vizsgálják. Hipertónia betegségben azonban a kiserekben ugyanazon elváltozások alakulnak ki, mint a szervezet különböző kisereiben (arteriolák), azaz megvastagodik az erek simaizom-rétege, sőt fibrotikus hálózat alakul ki, amely a lumen (érkeresztmetszet) jelentős csökkenéséhez vezet. Az előzőkben már utaltam arra, hogy ezt a jellemző elváltozást vaszkuláris remodellingnek nevezzük.

Gyógyítás szempontjai

A hipertóniás betegnél a gyógyítás szempontjából alapvető különbség van a háromféle angina vonatkozásában. Az érelmeszesedés okozta szűkületet rendszerint sebészi manőverrel kell megoldani, míg a másik kettő esetében az új modern gyógyszerek képesek megoldani a kérdést, és a kialakult elváltozásokat (szívizom-vastagodás, koszorúerek vastagodása) visszafejleszteni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.