Betegségek és megelőzésük

Fitymagyulladás okai és kezelése fiúknál

Okai:

Pelenkáskorban a sok meleg és nedvesség hatására gyakran jelentkezik bőrirritáció. Ilyenkor kórokozók lendülnek támadásba, pl. élesztőgom­bák, melyek ún. pelenkadermatitist váltanak ki. A kórokozók a külső nemi szervek gyulladását is okozhatják, kislányok esetében hüvely-, fiúknál pedig fitymagyulladást. Idősebb korban olyankor alakul ki fitymagyulladás, amikor az előbőr túl szűk (phimose), és kórokozók gyülemlenek fel alatta.

Így jelentkeznek a panaszok:

A pénisz és a pénisz hegye megduzzad, a makk ég. A gyermek néha fájdalmat érez vizeletürítés közben.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a gyulladás nagymértékű és időről időre visszatér, kérjük a gyer­mekorvos vagy gyermek-urológust segítségét. Orvosnak kell tisztáznia, milyen mértékben áll a fitymaszűkület az állandó gyulladások hátterében, illetve hogy szükséges-e esetleg operáció.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Kamillás kenőcs: a kamilla gyulladáscsökkentő hatású és meggátol­ja a kórokozó csírák kifejlődését. Kamillás krémeket és kenőcsöket a patikában vásárolhatunk. Vigyük fel a kenőcsöt a megtisztított bőr­felületre.
  • Körömvirág-tinktúra: létezik körömvirág-kivonat homeopátiás gyógyszer formájában is, amit bőr- és nyálkahártya-gyulladások ese­tén külsőleg alkalmazunk. Érdeklődjünk a patikában, hogy melyik alkalmas terméket tartják.
  • Teafaolajos rátét: az ausztráliai teafaolaj gyulladásgátló hatású, mi­vel képes meggátolni az olyan kórokozók elterjedését, mint amilyen pl. a gomba. Adjunk körülbelül három csepp olajat egy csésze meleg vízhez, itassunk át vele egy kisebb pamutkendőt, majd helyezzük az irritált fitymára.
  • Szezámmagos ülőfürdő: az ősi kínai gyógytan szerint a szezámmag hatékonyan alkalmazható gyulladásos folyamatok esetén. Így alkalmazzuk: 5 g szezámmagot olyan hosszan főzünk 2 liter vízben, amíg csupán Vi liter marad belőle. Lehűtjük a főzetet, majd a fürdővízhez adjuk. 10-15 percig üljön benne a gyermek.
  • Koriandermag: az ősi indiai gyógytan koriandermagos főzetet java­sol az olyan gyulladásos irritációkra, mint amilyen a fitymaszűkület. Rátét és részfürdő formájában alkalmazhatjuk. A koriandermagos ülőfürdő ugyanúgy készül, mint a szezámmagos.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

A fityma védő szerepet tölt be. Azzal, ha megpróbáljuk kézzel visszahúz­ni a fitymát, megszüntetjük a védelmi funkcióját, ezért ezt ne tegyük. Négyéves kor körül általában magától megszűnik az előbőr letapadása. A fityma húzogatásakor apró sebek keletkezhetnek, amelyek begyulladnak és később hegesednek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.