A betegségek okai

Kezelje okosan a betegségeket!

Mind szoktunk így tenni: ha csúnya meghűlés vagy kellemetlen gyomorfertőzés támadott meg bennünket, ágyba bújunk, és még a függönyt is behúzzuk. Ámde a betegségek leküzdésének művészetében fontos szerepe van a mindennapos rutin minél pontosabb betartásának.

Nem biztos, hogy az egész napos ágyban heverészéssel tesszük a legtöbbet a gyors felépülésért. Végül is a kórokozók elleni harcban igen fontos szerepe van a nyirokrendszerünknek, amely azonban nem tudja harcba küldeni csapatait, ha a test nem mozog. Akkor is járkáljon tehát, ha nem érzi jól magát!

Fontos a kezelés és a megelőzés!
Fontos a kezelés és a megelőzés!

Tartsa fenn szervezete belső órájának pontos működését azzal, hogy hosszabb időt tölt nappali világosságban; ne hozzon létre az éjszakaihoz hasonló körülményeket olyankor, amikor a nap még fenn jár az égen, máskülönben felboríthatja teste éjjel-nappali ciklusát, így a szervezetének a betegségen kívül egy újabb nehézséggel is meg kell küzdenie majd!

Fontos a megelőzés és a mihamarabbi kezelés!

Amikor úgy érzi, meghűlés kerülgeti (például kapar a torka), kezdjen el cinktartalmú cukorkát szopogatni (pontosabban cink-acetát – tartalmút, mivel a cinknek ez a formája a leghatásosabb a meghűlés ellen)! A cink – és nem a C-vitamin vagy a kasvirág (Echinacea) – szinte az egyetlen anyag, amely bizonyítottan képes csökkenteni a meghűlés időtartamát. Hagyja a cukorkát a szájában szétolvadni – semmi haszna sem lesz, ha szétrágja és lenyeli!

Ha már egy kis jelét is tapasztalja annak hogy valami nem stimmel és szokatlan, célszerű azonnal orvoshoz fordulni.
Ha már egy kis jelét is tapasztalja annak hogy valami nem stimmel és szokatlan, célszerű azonnal orvoshoz fordulni.

A cinknek a száj ereinek falán keresztül kell felszívódnia. Napi 75 milligramm bevitele legyen a célja – ez néhány óránként egy szopogatócukorka elfogyasztásának felel meg. Emellett igyon sok meleg folyadékot, például mézzel ízesített vizet vagy gyógyteát! Az édesség és a savasság fokozza a nyálelválasztást a torokban és az orrmelléküregekben. A meleg pedig nyugtatóan hat az orr, a száj és a torok nyálkahártyájára, és csökkenti azok irritációját.

Tipp: Ha úgy érzi, influenzás lesz, azonnal hívja fel az orvosát, és érdeklődjön arról, milyen antivirális gyógyszereket szedhetne annak érdekében, hogy mielőbb túlessen a fertőzésen.

Kezelje a krónikus állapotokat!

Ez nagyon fontos: ne várjon, amíg a dolgok tényleg rosszra fordulnak! Sokkal jobb, ha eleve meggátolja a krónikus rendellenességek kialakulását, mivel sokuk már nem fordítható vissza. Ámde csak akkor tehet a megelőzésért, ha elvégezteti az életkora és családi kórtörténete alapján indokolt vér- és szűrővizsgálatokat. Számos betegség ellen pedig már védőoltások is vannak, köztük néhány az idősebb korban gyakori kór, például az övsömör ellen is.

Vigyázzunk hogy ne legyünk a gyógyszerek rabja!
Vigyázzunk hogy ne legyünk a gyógyszerek rabja!

Ha pedig – Isten őrizz! – mégis valamilyen rendellenesség kezelésére kényszerül, akár átmenetileg, akár egész hátralevő életében, akkor ne lazítson! Maradjon folyamatosan ura az állapotának! Ez az a helyzet, amikor az állapota súlyossága valószínűleg azt is meghatározza, mennyire veszi komolyan a miatta szükséges teendőket.

Ön cukorbeteg?

Ha például  I-es. típusú cukorbetegsége van, és naponta kell inzulint beadnia magának, csak hogy életben maradhasson, akkor tisztában van vele, hogy mindent el kell követnie állapota kezeléséért. Ha viszont a 2. típusú cukorbetegség határán mozog, és a tünetei viszonylag jelentéktelenek, akkor talán nem törődik eléggé a kezeléssel, hiszen még úgysem számít veszélyeztetettnek. Csakhogy a kialakulóban lévő rendellenességek esetében az efféle nagyvonalúság igen súlyos következményekkel járhat – testiekkel és anyagiakkal egyaránt.

Meg kell jegyezi, hogy bár ma már számtalan gyógyszerünk és kezelési módunk van egy sor rendellenesség kezelésére, attól még nem lenne jó, ha egész hátralevő életében azokra kellene hagyatkoznia.

A gyógyszerektől való függőség sok esetben a hanyagság eredménye. Tanulja meg tehát, hogyan kezelheti a lehető legjobban az önnél diagnosztizált állapotokat, amivel megelőzheti vagy legalábbis lelassíthatja azok rosszabbodását. Egyes esetekben akár vissza is fordíthatja vagy meg is szüntetheti e káros folyamatokat. Merítsen erőt abból a gondolatból, hogy valamely rendellenesség megléte hatásos ösztökélő erő lehet az egészséges életmód megvalósítására élete valamennyi területén – beleértve azokat is, amelyeknek nincs közvetlenül köze a betegségéhez!

Forduljunk bizalommal orvosunk felé!
Forduljunk bizalommal orvosunk felé!

Legyen partnere az orvosának!

Az optimális egészség és a hosszú élet szempontjából kulcsfontosságú a megelőzés (nem pedig a már kialakult betegségek kezelése). Ha tehát rég nem járt már orvosánál általános kivizsgáláson (a betegségek miatti gyors látogatások nem számítanak), akkor kérjen időpontot, és végeztessen el egy átfogó kivizsgálást, amelybe az életkora és családi kórtörténete alapján szükséges teszteken és szűréseken kívül még a védőoltások beadása is tartozzon bele!

Az ön által az orvosával megosztott információk fontosabbak az orvos tudásánál

Sajnos a 21. századi orvoslás gazdasági követelményei miatt egyre több orvos szán egyre kevesebb időt a pácienseire. Önnek kell a lehető leghosszabbra nyújtania ezt az időt! Ne számítson rá, hogy az orvos minden lehetséges kérdést fel fog tenni, amelyekkel minden jelenlegi és jövőbeli problémájára megkeresi az összes lehetséges megoldást!

Sok jelet és tünetet már jóval az előtt is észrevehet, hogy ellátogatna az orvoshoz

Vannak, akik napi rendszerességgel kísérik figyelemmel részvény-portfóliójuk legapróbb részletét is, magukkal viszont nem sokat törődnek. Miért nem? Tudom, mindannyian gyors megoldásokra vágyunk. Információ-túltengésben szenvedünk. Úgy érezzük, annyira megterhel bennünket a kötelezettségeink és vállalásaink teljesítése, hogy az egészségügyi döntéseinket inkább valaki másra bíznánk, például az orvosainkra.

Amikor felkeresi az orvost, vigye magával egy családtagját vagy barátját is!

Így biztos, hogy nem sikkad el valami fontos információ, hiszen ketten hallgatják az orvos szavait, aki ráadásul egy kicsit talán alaposabban meg is gondolja, mit mond. Sokan nem vagyunk igazán összeszedettek az orvosnál – főleg ha valamilyen probléma miatt kerestük fel -, s ha van ott velünk valaki, az elviselhetőbbé teheti számunkra a látogatást, és segít megjegyezni olyan részleteket is, amelyeket másként talán elfelejtenénk.

A korszerű orvoslás végre kezd eltávolodni „a doktor úgyis jobban tudja” paternalista döntéshozatali módszerétől, amelyben az egészségügyi szolgáltatók hozták meg a fő döntéseket a pácienseik helyett. A döntéshozatal e módszere lassacskán átadja a helyét az úgynevezett „informált választás”-nak vagy „közös döntéshozatal”-nak, ahol a végső döntést a páciens hozza meg céljai, értékrendje és kockázattűrése alapján.

Bízzon maximálisan orvosában!

A mai orvoslás során hozott döntések jó része is valakinek az értékrendszerén alapul, ezért ügyeljen rá, hogy az ön véleményét és meggyőződését is tiszteletben tartsák. Nagyon ritka az, hogy csak egyetlen „helyes” kezelési döntés van egy betegség adott stádiumában.

Jegyezzük meg! Az ön számára helyes döntés az lesz, amelyhez az orvosával együtt jutnak el, legyen szó megfigyelésről, gyógyszerekről, műtétekről vagy ezek bármilyen kombinációjáról. Ha pedig úgy érzi, nem képes őszintén és feszengés nélkül beszélni az orvosával, akkor keressen másik orvost!

Erősítse a törzsét ezzel is egy lépést tehet az egészsége érdekében!

Sok minden megállapítható egy emberről pusztán annak alapján, hogyan tartja magát. Görnyedt, mint egy öregember? Lehorgasztja a fejét és előreejti a vállát, mintha depressziós volna? Vagy kihúzza magát és kissé kidülleszti a mellkasát, mintha kész lenne szembeszállni az egész világgal is, az arcán pedig mosoly ül? Helyes testtartással bárki tűnhet fiatalabbnak, karcsúbbnak és önbizalommal telinek. De ezek a hatások nem pusztán hiúsági célokat szolgálnak. A megfelelő testtartás fenntartása a hosszabb, egészségesebb és örömtelibb élet egyik legkevésbé ismert titka lehet.

Ügyeljünk a jó testtartásra!
Ügyeljünk a jó testtartásra!

Ügyeljen testtartására!

Tudjuk, hogy a rossz testtartás egész sor nyak- és hátproblémát okozhat. A tartási hibák sok esetben a gyenge törzsizmokra vezethetők vissza, ami – életkortól függetlenül – a hátpanaszok egyik fő rizikófaktora. A rossz tartás számos egyéb problémát is okozhat, például fejfájást, állkapocs-ízületi szindrómát (TMJ), ízületi gyulladást, elégtelen vérkeringést, izomfájdalmakat, légzési nehézségeket, emésztési zavarokat, székrekedést, ízületmerevséget, kimerültséget, neurológiai rendellenességeket és általánosan rossz testi működéseket.

A kockázatok sora azonban itt nem ér véget:

Jól dokumentált tény, hogy az úgynevezett hyperkyphosisos személyek – ez egy testtartási rendellenesség, amelyben a fej és a váll előregörnyed – kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg tüdőproblémák és 2,4-szer nagyobb valószínűséggel érelmeszesedés miatt, mint a normális tartásúak.
Vigyázat! Ráadásul ezeknél az egyéneknél 1,44-szor nagyobb a valószínűsége a bármilyen okból bekövetkező halálnak, mint azoknál, akik jól tartják magukat. Már a kis mértékű hyperkyphosis is növeli az elhalálozás kockázatát.

Ne feledje, hogy a testtartás az érzelmi állapotunkat is befolyásolja. Mivel a testtartás sokszor az arckifejezésünkkel is összefügg, tudat alatt befolyásolhatja az érzelmeinket. Amikor kihúzzuk magunkat, akkor magabiztosság sugárzik belőlünk, ami segít abban, hogy jó véleménnyel legyünk magunkról, és derűsen szemléljük a világot. A jó tartás kulcsát az erős törzsizmok jelentik. Nincs szükség tökéletes kocka hasra, de végezzen olyan gyakorlatokat, amelyek megdolgoztatják ezt a területet!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.