Hátfájás

Álljunk helyesen! Kisebb terhelés a hátnak.

Olvasóin most talán magában mosolyog, és azt gondolja, hogy tud ő állni magától is. De vajon helyes testtartásban? Lehet, hogy mindez össze­függ a hátfájással?

Az állás hatása a hátra

Az, az igazság, hogy az állás nem tesz jót a hát­nak. Sajnos az egy helyben álldogálást nem úsz­hatjuk meg, hiszen naponta sorban állunk a bankban, az áruházban, állnunk kell, ha beszél­getünk valakivel az utcán, stb.

Ha túl sokáig állunk egy helyben, a hátizmok kifáradnak és elernyednek. Ez okozza az ágyék­táji lordózist, amikor túl nagy lesz a görbület. Ez épp az ellentéte annak a problémának, amelyet a túl hosszadalmas ülés okoz. Ha enyhíteni akarunk az ágyéktáji lordózison, helyes testtartással kell áll­ni. A megfelelő állás csökkenti a hátfájás kocká­zatát. A helyes testtartásnál már fogalmat alkothat­tunk arról, hogyan kellene állnunk.

A helyes ál­lás érdekében törekedjünk az alábbiakra:

  • Emeljük fel, tartsuk egyenesen a fejünket. Ne hajtsuk se előre, se hátra, se oldalra.
  • Próbáljuk úgy tartani a fejünket, hogy a fü­lünk egyvonalban legyen a vállunk közép­pontjával.
  • Közelítsük egymáshoz a lapockacsontjain­kat.
  • Mellet ki!
  • Hasat be, és kissé húzzuk össze a farpofá­kat!
  • Ne feszítsük meg, hanem nagyon enyhén hajlítsuk be a térdünket. Ha megfeszítjük a térdünket, a has előredomborodik.
  • Figyeljünk a fejünk búbjára! Képzeljük azt, hogy el akarjuk érni vele az eget vagy a mennyezetet.
  • A lábboltozatot meg kell támasztani.

Természetesen, ha olvasómnak kényelmetle­nül hosszú ideig kell állnia, a hát jó testtartás el­lenére is megfájdulhat. Díszszemlén még a leg­egészségesebb katonák háta is megfájdulhat, ezért javasolják nekik, hogy rendszeres időkö­zönként változtassanak a testtartásukon.

Alapszabály, hogy ne álljunk sokáig ugyanab­ban a helyzetben. Segít, ha a testsúlyunkat áthe­lyezzük az egyik lábunkról a másikra. Ne imbo­lyogjunk, mint a fűzfa, elölről hátulra helyezzük át a testsúlyt. Jó ötlet megemelni az egyik lábunkat. Helyez­zük egy zsámolyra vagy egy ládára vagy a kan­dalló rácsára. Pár perc múlva a másik lábunkkal tegyük ugyanezt.

Amikor mosogatunk, ne hajoljunk előre állás közben, mert ez árt a hátnak. Inkább hajlítsuk be a térdünket úgy, hogy megérintse a mosogató­szekrényt. Ez kiegyenesíti a lordózist (görbület). Konyhai munkánál az is segíthet, ha kinyitjuk a mosoga­tószekrény ajtaját, és fél lábbal belépünk a re­keszbe. 5-15 percenként cseréljünk lábat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.