Betegségek és megelőzésük

Mellékvese-betegségek: Addison-kór és Cushing-kór

A mellékvesék zsírszövetben a vesék tete­jén/csúcsán ülnek. A mellékvese két részből áll: a külső kéreg-, ill. a belső velőállományból. A mellékvesekéreg termeli a szteroid hormono­kat (kortizol és aldoszteron), ezek a só-cukor­háztartásban és a vérnyomás-szabályozásban játszanak szerepet. A mellékvesevelő pedig ad­renalint és noradrenalint termel. Ennek is lehet csökkent és túlzott működése (hipo-, ill. hiper-funkció). A mellékvese-betegségeknek lehet az oka jóindulatú adenóma, amely általában is igen ritka jelenség.

Mellékvese szerkezete

Mellékvese

A vesék tetején foglalnak helyet a mellékve­sék, amelyek két részből állnak; mindkét rész meghatározott saját funkcióval rendelkezik.

Tünetek és jelek – Addison-kórban

Az Addison-kór tünetei lassan alakulnak ki. Általában csak rossz közérzete van a betegnek.

Egyéb tünetek:

 • fáradtság és gyengeségérzés;
 • étvágycsökkenés;
 • láz;
 • súlyvesztés;
 • bőrpigmentáció: a bőrön sötétebb elszíneződések jelennek meg, főleg a tenyéren, könyökön és térden.

Az orvos ezek ismeretében megméri a vérnyomást is, ami alacsonynak mu­tatkozhat.

Addison-kór

Oka a mellékvese csökkent működése, ami lehet autoimmun eredetű, ha a kép­ződő antitestek károsítják a mellékvese­kérget. Ritkábban lehet oki tényező a HIV fertőzés és az AIDS, vagy tüdőtuberkolózis, esetleg a hipofízis csökkent működése. A saját kortikoszteroid-termelést elnyomhatja a tartós szteroid­kezelés, vagy csökkenhet műtét következ­tében is.

Bármely fenti ok miatt esik is vissza a kortikoszteroid-termelés, a szervezet nor­mális biokémiai egyensúlya veszélybe kerül. Az Addison-kór nőknél kétszer gyakoribb, mint férfiakban, és családi hal­mozódást is mutat.

Hogyan kezelik?

Az elégtelen saját hormontermelést kívül­ről bevitt szintetikus hormonokkal kell pótolni. A betegekben súlyos a nátrium hiány, a vizeletben cukor ürül, ettől kiszá­radnak. Vérnyomásuk igen alacsony, és eszméletvesztés is bekövetkezhet. Ez az ún. Addisonos krízis, amely végzetes is le­het, ha a beteg nem kap igen gyorsan fo­lyadék- és szteroidhormonpótlást. Az Addison-kóros betegek Angliában példá­ul egy speciális karkötőt viselnek, ami tá­jékoztatja a környezetet, ha hirtelen esz­méletvesztés állna be.

Az egyéb betegségeik miatt hosszú távú szteroid-kezelésen lévő betegeknél is bekövetkezhet Addisonos krízis, ha a ke­zelés valamilyen ok miatt hirtelen meg­szakad. Ezért (is) a szteroid-kezelést csak igen lassan, fokozatosan lehet abbahagyni! Ha bármit változtatnánk, előbb beszél­jük meg kezelőorvosunkkal!

Cushing-kór

Az Addison-kórral szemben ebben a be­tegségben a mellékvesekéreg nagy men­nyiségű hormont termel, ami felborítja a szervezet biokémiai egyensúlyát. A kór­kép nőknél gyakoribb: sok esetben jár de­presszióval és egyéb pszichés bántalmakkal.

Tünetek és jelek a Cushing-kórban

A Cushing-kórban szenvedőknél vagy azoknál, akik tartósan szteroid­kezelést kapnak, az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • fáradtságérzés,
 • túlzott arcszőrzet,
 • „holdvilágarc”,
 • vékony és sérülékeny bőr,
 • súlyfelesleg lerakódása,
 • a bőrön csíkosodás.
 • magas vérnyomás.

Mi okozza?

Okozhatja mellékvesekéreg-tumor, vagy a hipofízis fokozottabb serkentőhormon-­elválasztása. A leggyakoribb ok mégis a tartós szte­roidkezelés. A szteroidkezelés utánozza a szervezet saját szteroidjainak hatásait, így ha a kettő összegződik, abból vészesen magas vérszintek lehetnek.

Hogyan kezelik a betegséget?

A Cushing-kór kezelése létfontosságú, mert súlyos esetben életveszélyes lehet. Ha szteroidkezelés miatt áll be, akkor az orvos korrigálja a dózisokat, vagy javasol­ja a kezelés abbahagyását. Ha tumor okozza, akkor azt műtéti úton el kell tá­volítani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.