Betegségek és megelőzésük

Pajzsmirigy betegségek

A pajzsmirigy a nyak elülső oldalán található, és a légcső felső végét veszi körül. A pajzsmirigy hormonja a szervezet sokféle anyagcserefolya­mát szabályozza. Betegsége alapvetően kétféle lehet: túlműködés, illetve alulműködés. A pajzs­mirigy két hormont termel: a T3, illetve a T4 nevű hormonokat, amelyek a hipofízisből kiválasztott szabályozóhormon hatására szabadul­nak fel, és jutnak a véráramba. A pajzsmirigy be­tegségei gyakoriak, és többnyire fokozatosan alakulnak ki. Esetleg csak hosszú hónapok, évek múltán kerülnek felismerésre.

Hipotireózis

Ez a betegség a pajzsmirigy csökkent mű­ködése, amikor a T3 és T4 szintek alacso­nyak, viszont a szabályozóhormon szint­je állandóan magas.

Mi okozhatja a pajzsmirigy csökkent működését?

Sokféle oka lehet a pajzsmirigy csökkent működésének:

  • Atrófiás autoimmun alulműködés – ez a leggyakoribb ok, amikor is a szervezet saját immunrendszere „támadja meg”, és károsítja a pajzsmirigyet.
  • Hashimoto-kór – szintén autoimmun betegség, amikor antitestek hatására a pajzsmirigy megnagyobbodik, és ér­zékenyebb lesz.
  • Jódhiány – hegyi területeken élő embe­rek közt gyakori jelenség; ha csekély az ételek vagy az ivóvíz jódtartalma, a pajzsmirigy megnagyobbodik, és goly­va (strúma) alakul ki.
  • Hipofízisbetegség – az alulműködő hi­pofízis nem termel elég szabályozóhor­mont, így a pajzsmirigy hormonterme­lése is csökken.
  • Pajzsmirigyrák – ritkán fordul elő; ilyenkor a rákos daganat károsítja a pajzsmirigy funkcióját.

A pajzsmirigy szerkezete

A pajzsmirigy körülveszi a légcsövet, a négy mellékpajzs­mirigy pedig a pajzs­mirigy hátsó részében helyezkedik el.

pajzsmirigy

Kezelési lehetőségek

A kezelés lényege a hormonpótlás, a T3 és T4 hormonok pótlása tiroxin-tartalmú tablettákkal történik. A helyes dózis meg­találása nagyon fontos, a tiroxint, mint hormonpótlást pedig élethosszig kell ada­golni.

Pajzsmirigy-funkciós tesztek

A pajzsmirigy működésének értékelésére vérképet kell készíteni, amelyből mérhető a pajzsmirigy T3 és T4 szintje, valamint a hipofízis szabályozó hormon­szintje. Esetleg végeznek még izotópvizsgála­tot, mégpedig az ún. radionukleid-letapogató vizsgálatot.

Tünetek és jelek az alulműködésre

A hipotireózis különböző tünetekkel jár, ebből számos „általános” jellegű. Ilyenek a fáradtságérzés, hideg-intole­rancia, depresszió és súlynövekedés (annak ellenére, hogy a beteg úgy érzi, nincs étvágya).

A haj szárazzá, törékennyé válik, a pulzus lelassul, a nyak megduzzad. Ez csak néhány tünet, és az orvos csak akkor mondhatja ki a diagnózist, ha a vérképből beigazolódik a csökkent hormonszint.

Hipertireózis

A pajzsmirigy túlműködése is gyakori, és nőknél többször fordul elő, mint férfiaknál. Oka általában az ún. Graves-betegség, amikor a „támadó” antitestek miatt a pajzs­mirigy több T3 és T4 hormont termel.

Ritkábban a pajzsmirigy jóindulatú adenómája vagy egyszerű megnagyobbo­dása termel több T3 és T4 hormont. Igen ritkán jóindulatú hipofízis-megnagyob­bodás miatt nagyobb a szabályozóhor­mon-szint, és ennek következtében a pajzsmirigyhormon-szint is.

A kezelés lehetőségei

  1. Anti-tireoid szerekkel a pajzsmirigy­hormon-elválasztás gátolható.
  2. A radioaktív jód csökkenti a termelő­dött hormonmennyiségeket (ez könnyen átcsaphat a betegség másik formájába – az alulműködésbe)!
  3. Műtéttel a pajzsmirigy egy része eltá­volítható, de ezt általában csak akkor alkalmazzák, ha a gyógyszeres kezelés nem hozott eredményt, vagy túl sok a mellékhatása, vagy a betegnek nagy nyaki strúmája van.

Pajzsmirigyrák

Viszonylag ritka betegség, s kezelése sok­szor sikeres. A terápiás lehetőségek közül a rák nö­vekedési ütemétől és típusától függően vá­lasztanak.

pajzsmirigy-rak

(Kép fent) A színes szövettani képen a pajzsmirigy rákos elváltozása látható, daganatsejtekkel. A gyorsan osztódó sejtek sejtmagvai rendelle­nesen nagyok (zöld színnel jelölve).

Golyva

Sokféle betegség okozhat golyvát, pél­dául a már említett Graves-betegség, a Hashimoto-kór, a jódhiány és a pajzsmi­rigyrák. Legismertebb a több csomóból álló (multinoduláris) golyva. Ez általában tünetmentes, a pajzsmirigy egy részének megnagyobbodása, túlnövése okozza. Golyva létrejöhet lítium-kezelés mellékhatá­saként is (amelyet mániás-depressziós betegek kezelésében alkalmaznak).

A golyva változó hormonszintet okoz, tehát a T3 és T4 szintek lehetnek alacsonyak, normálisak vagy akár magasak is. Minden­képpen meg kell nézni a vérképben a hor­monszinteket. Emellett (a bal oldali képen látható) ún. tűleszívásos fecskendő segítsé­gével szövetmintát vesznek a pajzsmirigy­ből, annak eldöntésére, fennáll-e esetleg daganatos elváltozás. Ultrahangvizsgálatot is végeznek.

Sebészi úton eltávolítják a golyvát, amennyiben nagyméretű, csúnya, vagy esetleg akkor, ha akadályozza a légzés normális folyamatát.

Kezelési lehetőségek

A pajzsmirigyet – részben vagy egészben – műtéti úton távolítják el. A pajzsmirigy­ eltávolítás után igen jók az esélyek, de a betegnek hormonpótlásként élethosszig tiroxint kell szednie.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.