Betegségek és megelőzésük

Mellhártyagyulladás tünetei

A mellhártya a tüdőlebenyeket körülvevő kétré­tegű hártya, amely a mellkasfaltól választja el a tüdőt. Gyulladása a mellhártyagyulladás (pleu­ritis). Egészséges állapotban a mellhártya réte­gei ki- és belégzéskor akadálymentesen mozog­nak, segítik a tüdő munkáját. Ha gyulladás alakul ki, a mellhártya rétegei egy­máson „dörzsölődnek”, és ez belégzéskor na­gyon fájdalmas lehet. Általában tüdőgyulladás szövődményeként szokott kialakulni, amikor a tüdőgyulladás ráterjed a tüdőt borító és a mell­kasfalat bélelő finom hártyára.

Tünetek és jelek

A tünetek fokozatosan alakulnak ki:

  • éles, általában egyoldali mellkasi fájdalom; mély belégzéskor a fájda­lom fokozódik;
  • a beteg attól fél, hogy nem képes lélegezni

A mellhártyagyulladást vírus okozhatja, de gyakrabban tüdőgyulladás szövődmé­nyeként alakul ki. Ha erre gyanakszik va­laki, az orvost 24 órán belül értesíteni kell! Hallgatózással jól megállapítható a gyul­ladás, mert az egymáson elmozduló réte­gek jellegzetes, ún. dörzs-zörejt adnak. Mellkasröntgennel igazolható a betegség kiváltó oka.

Az egészséges és gyulladt mellhártya

Mellhártyagyulladás

(Kép fent) A mellhártya két vékony, rugalmas rétegből áll, és a tüdőt veszi körül. A köztük lévő folya­dék révén a rétegek elcsúsznak egymáson. A gyulladt rétegek összetapadnak, és ez fájdalommal jár. A rétegek közti folyadékból folyadékgyülem jöhet létre.

Kezelési lehetőségek

Mindig meg kell vizsgálni, mi lehet az alapbetegség, és csak azután szabad kezelni a mellhártyagyulladás tüneteit. A tüdőgyulladás kezelésére antibiotikumokat adhat az orvos, majd fájdalomcsilla­pítót a mellhártyagyulladás tüneteinek ja­vítására. Egy hét-tíz nap alatt általában meg lehet gyógyulni a mellhártyagyulla­dásból.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.