Fájdalom enyhítése

Mellhártyagyulladás tünetei, gyógyszermentes kezelése

A mellhártya a tüdő és a mellkas fa­la közt húzódó vékony membrán, gyulladásos állapotát mellhártyagyulladásnak. Leggyakrabban ví­rusfertőzés az oka, de lehet tüdő­gyulladás következménye, vagy a szomszédos szervek sérülése, beteg­sége is okozhatja.

A légzés rendsze­rint éles, szúró mellkasi fájdalmat okoz, a tüdőt és a mellkasfalat borí­tó gyulladt mellhártya súrlódásának következményeképp. (Ha a mell­hártyalemezek közötti virtuális tér­ben folyadék szaporodik fel, a fáj­dalom enyhül.) A betegség több­nyire magas lázzal jár.

Hidroterápia

Ágynyugalom és bőséges folya­dékfogyasztás javasolt. A hátra és a mellkasra helyezett meleg borogatás elősegíti a gyógyulást.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Együnk sok meleg levest, különösen olyanokat, amelyekben kurkuma, fokhagyma vagy szegfűszeg van. Ha­tásos, ha citrusfélék belső héját rág­csáljuk, akárcsak az, ha sárgarépából, zellerből és petrezselyemből (vagy sárgarépából és ananászból, netán sárgarépából, céklából és uborkából) készített levet fogyasztunk. Bevált módszer még a „pirítós kenyeres víz”: a teljes őrlésű búzából készült pirítós kenyeret vízbe teszik, vajjal és sóval ízesítve felforralják, és melegen megisszák. A C-vitamin (2-3 g), az A-vitamin (50 000 NE), az esszenciális zsírsavak és a bromelin (ananász­enzim) szintén segíti a gyógyulást.

Gyógynövény-terápia

Keverjünk össze egyenlő mennyi­ségeket gumós selyemkórógyökér (Asclepias tuberosa), bíbor kasvirág és örvénygyökér tinktúrájából, és vegyünk be belőle egykanálnyit naponta. A szárított, egyenlő mennyiségű ökörfarkkóróból és gumós selyemkóró gyökeréből készített tea szintén enyhülést hoz. Enyhén behajlított tenyérrel „doboljunk” a beteg hátán, ezzel fellazítjuk a tüdő­gyulladás során a hörgőkben felhalmozódó váladékot, és megkönnyítjük kiürülését.

Masszázs és aromaterápia

Fekete bors, fenyő, mirha, rozma­ring, angyalgyökér, zsálya vagy teafa olajával dörzsöljük be és masszíroz­zuk a hátat és a mellkast.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.