Betegségek és megelőzésük

A tüdőrák tünetei

A tüdőrák (a bőrrák után) a második leggyako­ribb rosszindulatú daganatfajta, és a rákos ha­lálokok között is a leggyakoribbnak számít. Ál­talában az 50-70 éves korcsoportot érinti. Leg­főbb kockázati tényezője és oka a dohányzás -ezért megelőzhető! Férfiaknál gyakoribb, de előfordulása újabban a nők között is nagyobb ará­nyú lett, mivel körükben is elterjedt a dohány­zás. A füstös munkahelyeken dolgozók (az ún. passzív dohányosok) is fokozottan veszélyeztet­ve vannak, mert a levegő nikotinszennyezése is szerepet játszik a tüdőrák kialakulásában.

Tünetek és jelek

  • Krónikus, állandó köhögés, a köpet időnként véres lehet.
  • Légzési nehézség
  • Nem megmagyarázható testsúly csökkenés
  • Mellkasi fájdalom
  • Sípolás
  • Ismétlődő hörghurut és tüdő­gyulladás

Bizonyos tüdőrákfajtáknak csak előrehaladott állapotban vannak tünetei. A tüdőrák lassan fejlődik: a tünetek hosszú évek alatt bontakoznak ki. Néhány fajtája egészen a késői stádiumokig nem is okoz különösebb tünetet. Ez az oka annak, hogy a későn felismert daganat esetén a kezelési lehetőségek is beszűkülnek.

Bronchoszkopia

(Kép fent) Az általános érzéstelenítésben végzett bronchoszkópos vizsgálattal az orvos megtekinti a tüdőt, és szövetmintát vesz a daganatos területről.

Ha az orvos tüdőrákot gyanít, mellkas­röntgent kell végezni. A tüdőn látható ár­nyék már gyanús lehet, de még nem biztos a diagnózis. Köpetvizsgálat is történ­het a rákos sejtek jelenlétének vizsgálatá­ra. Bronchoszkópiával megtekinthető a tüdő, illetve szövetmintát is vesznek.

Tüdőrák

(Kép fent) A mellkasi-röntgenfelvétel 50 éves nőbeteg tüdejében nagyméretű daganatot jelez (a képen pirosnak látszik).

A kezelés lehetőségei

A tüdőrák természetétől és típusától függ, milyen kezelési módszert lehet választani:

  • Sebészi beavatkozás – a daganatot csak akkor lehet eltávolítani, ha még nem terjedt át más szervekre. Ha a daganat lokalizált, akkor általában a tüdőle­bennyel együtt távolítják el.
  • Kemoterápia – általában a műtét után alkalmazzák, vagy kimondottan rossz­indulatú daganatok célzott kezelésére.
  • Sugárterápia – lelassítja a daganat nö­vekedését, de teljesen nem képes azt el­pusztítani. Alkalmazzák kisméretű át­tétek (agy, csont, máj) kezelésénél is.
  • Sokszor a sugárterápiás kúrát kemote­rápiás fázis követi.

Hosszú távú kilátások

A korán felismert tüdőrák prognózisa a legjobb; ilyenkor még hosszú lehet a túl­élés. Általában azonban rosszak a kilátá­sok: 20-ból 1 beteg marad öt éven túl is életben. Ha a betegség már kiterjedt, az aktív kezelés a tünetek mérséklésére irányul, és az életminőség javítására, de a várható élettartamot nem hosszabbítja meg.

A tüdőrák megelőzése

A dohányzás abbahagyása jelentősen mér­sékli a tüdőrák kialakulásának esélyét. Vizsgálatok szerint a korábbi dohányosok kockázata alig több, mint nemdohányzó társaiké.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.