Egészségügyi kérdezz-felelek

Migrén elleni gyógyszerek

A migrénemre szumatriptánt szedek, de honnan tudhatom, hogy szükségem van-e a migrént megelőző gyógyszerre?

Az orvosok általában akkor írnak fel migrénes roham megelőzésére szolgáló gyógyszereket, ha a fejfájások komolyan megzavarják a páciens normális életvitelét, ha havonta legalább két súlyos migrénes rohama van, ha hetente több mint kétszer kell gyógyszert bevennie a migrén enyhítésére, vagy ha csökkenteni szeretné a migrénes fejfájások gyakoriságát. Az első körben általában valamilyen béta-blokkolót adnak, bár ezek elsősorban vérnyomáscsökkentőként ismertek.

Ezek közül a propranolol és a timolol a legtöbbet vizsgált és a leggyakrabban felírt két gyógyszer. Noha vannak más lehetőségek is, a béta-blokkolók a legbiztonságosabbak és leghatékonyabbak: az ezeket szedők 5080 százaléka tapasztalja a migrének számának csökkenését vagy a fejfájások teljes megszűnését. A kezelés egyetlen hátránya az, hogy a béta-blokkolóktól fáradttá és letargikussá válhat.

Más gyógyszereket is használnak a migrén megelőzésére, például az antidepresszáns amitriptilint, a kalciumcsatorna blokkoló verapamilt, az antiepileptikum valproát savat, és az angiotenzin II blokkolók közé tartozó irbezartánt és kandezartánt. A valproát sav kivételével ezek egyikét sem engedélyezték kifejezetten a migrén megelőzésére, de az orvosok az évek során rájöttek, hogy e gyógyszerekkel megelőzhető a fájdalom, ezért ma már erre a célra is felírják őket.

A migrén megelőzésére a valproát sav mellett csak a topiramát nevű görcsoldót engedélyezték. Ez ugyan hatásos, de több mellékhatása van, mint az említett más szereknek, ezért általában csak azok hatástalansága esetén írják fel.

Tény vagy tévhit? Mindig a vényköteles migréngyógyszer a legjobb

Tévedés. Könnyen lehet, hogy enyhébb, émelygést vagy hányást nem okozó migrén esetén, bőven ele­gendő egy vény nélkül kapható „migrénorvosság,” amely acetaminofent, aszpirint és koffeint tartalmaz. Egy tanulmány szerint az említett esetekben ezek a szerek ugyanolyan hatásosak, mint a kis dózisú szumatriptán.

Szívbeteg vagyok. Szedhetek szumatriptánt migrén ellen?

A szumatriptán a triptánoknak nevezett gyógyszerek egyike, amelyek 1992es bevezetésükkor rendkívüli hatékonyságukkal forradalmasították a migrén kezelését. A triptánok háromféle módon hathatnak: szűkítik az agyi ereket, csökkentik az ezen erek körüli gyulladást, illetve csökkenthetik a fájdalom mértékét.

E szerek azonban a szív koszorúereit is beszűkítik, ezért egyesek a mellkasukban, nyakukban vagy torkukban szorító vagy feszítő érzésre, illetve fájdalomra panaszkodnak; de számoltak már be olyan esetekről is, amikor a triptánok szedése vérnyomás emelkedést, anginát (érszűkület miatti mellkasi fájdalmat), szívrohamot vagy szívritmuszavart okozott. Ha tehát ön szívbeteg vagy önnél bármilyen okból az átlagosat meghaladó a szívbetegség kockázata, beszélje meg orvosával, milyen egyéb lehetőségei vannak!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.