Gyermekbetegségek

Fejfájás tünetei és kezelése gyermekkorban

Ez a gyerekkorban gyakran előforduló probléma még nyilvánvalóbbá válik, ami­kor a gyerek elkezd beszélni, s így el tudja mondani, mi baja van. Általában a migrén az első iskolás években szokott jelentkezni.

Okai

Sok gyermekkori fejfájás múlékony, gyakran családi eredetű és/vagy felső légúti fertőzésekhez kapcsolható. Néha visszave­zethető vashiányra, illetve vérszegénységre. Szerepet játszhat benne a fölgyorsult életvi­tel, a mindennapi élet okozta stressz (iskola, sport, túlzásba vitt tévézés, videojátékok). A fejfájás lehet fiziológiai eredetű is: láz, orrmelléküreg-gyulladás, fogak kibújása vagy más, súlyosabb betegségek, mint pl. az érrendszer fejlődési rendellenessége, magas vérnyomás, agyhártyagyulladás vagy agydaganat kísérő tüneteként.

Tünetek

Különféle típusú fejfájások léteznek. A migrént az alábbiak közül legalább három jellemzi, a tünetek javulnak az alvással: has­fájás, hányás, hányinger, látászavarok (pontok, vonalak, csillagok), mozgásos és érzékelési (pl. zsibbadás) hiányosságok, zavarok a beszédben.

Fejfájás típusai

A migrénes fejfájás típusai

  • Hétköznapi migrén: nem társulnak hozzá neurológiai tünetek. Pulzáló, kalapáló fájdalom a homlok tájékán, gyakran hányinger, hányás, időnként hasfájás és láz kíséri. Minimum 1-3 órán keresztül, de maximum 24 órán át tart.
  • Klasszikus migrén: az első szakaszában rövid időn belül egy sor neurológiai zavar jelentkezik, mint pl. látászavar, szédülés, kábultság, amikhez a migrén szokásos tünetei társulnak.
  • Összetett migrén: a zavarok fennállnak a fejfájás megszűnése után is: látásprob­lémák, a mozgáskoordináció romlása, szédülés, tudatmódosulás, mozgási hi­ányosságok.

A stresszes fejfájás általában valami fe­szültséggel terhes időszak után következik, és napokig, sőt hetekig tarthat. Tompa, kétoldali fájdalom jellemzi, általában rossz családi vagy baráti kapcsolatok, esetleg iskolai problémák okozzák. 8-13 éves kor között kezdődnek, a lányoknál gyakorib­bak. A fejfájást nem előzi meg más tünet, és nem múlik el pihenés, alvás után sem. Az érrendszeri (lüktető) fejfájás kamaszkor­ban kezdődik, és fiúknál gyakoribb. Főként csak a fej egyik oldalát érinti, és egyoldali könnyezéssel jár. Visszatérő fájdalom, ami éjszaka kezdődik, és nem kíséri sem hányás, sem hányinger.

Diagnózis

Ahhoz, hogy azonosítani tudjuk, melyik típusú fejfájásban szenved a gyermekünk, alapos vizsgálat szükséges. Fordulhatunk neurológus vagy szemész szakorvoshoz, csak különleges esetek­ben kell radiológiai vizsgálatot, CT-t vagy MMR-t végezni.

Terápia

Szükség esetén fájdalom­csillapítót adhatunk (paracetamol) vagy erősebb, gyulladáscsökkentő szereket. Ritkán, amikor a gyereknek hetente 2-4 alkalommal fordul elő, vagy ha emiatt nem tud rendesen iskolába járni, érdemes megpróbálkozni szigorú orvosi ellenőrzés mellett egy hosszabb gyógyszeres terápiát beiktatni.

Javaslatok

A migrénes rohamok előfor­dulását kiváltó helyzetek a stressz és a szo­rongás, ezért törekedjünk arra, hogy a gyerek a lehető legnyugodtabb körülmények között éljen. A fejfájós gyereket ne tegyük ki felvillanó fényhatásoknak, napsugárzásnak, erős zajoknak. Jó, ha elkerüljük a fizikailag nagyon megerőltető munkát, csökkentsük minimálisra a csokoládék, a sajtok, a füstölt ételek, a felvágottak és a szárított gyümölcsök fogyasztását. A fejfájós kisgyermek gyakran 6-7 évesnél idősebb, és ha a körülmények érzelmi okokra utalnak, akkor inkább pszi­chológushoz kell fordulni, mintsem rögtön gyógyszerekkel orvosolni panaszait.

Homeopátia

Az orvos dönti el, hogy a fejfájós gyerek kaphat-e homeopátiás gyógyszert: a gyerekkel való nehéz kommunikáció miatt problémás kiválasztani a megfelelő gyógymódot. Általában az Anarcardium orientaie hatásos a fejfájós diáknak, aki a szeme körül nyomást érez, ami tanulás közben erősödik, evés közben pedig gyengül. A Bryonia akkor javasolt, ha a fej majd szétrobban, reggel rosszabbo­dik, és még elviselhetetlenebb szemmoz­gáskor, lélegzetvételkor, köhögéskor rosszabbodik, amikor leül, székletet ürít, eszik, és amikor a gyermeknek sötétben mozdulatlanul kell maradnia. A Calcarea phosphorica a kamaszkori fejlődés idején javasolt.

Az iris versicolor migrén vagy periodikus fejfájás esetére, hányással, ami reggel, reggeli után jelentkezik, gyors fej­mozgatások után, a levegőn való sétálás után és a fejfájást a szem égése előzi meg. A Sanguinaria canaden is az erős migrénes esetekre javasolt, amelyek periodikusan (hétnaponta) jelentkeznek. Reggel kezdő­dik, délre felerősödik és estére legyengül. A fájdalom tarkótájról indul, majd kiterjed az egész fejre, aztán a jobb halántékon és a jobb szemen megáll. Erős lüktetést érzünk a fejben, és erős hányás fordulhat elő. Mozgás, fény, szagok és zaj hatására erősödik, csendben és félhomályban javul.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.