Betegségek és megelőzésük

Milyen Szervezett lakossági szűrővizsgálatok vannak?

Elsődleges megelőzés (primer prevenció)

Célja az egészség általános védelme, az egészségkárosodások és megbetegedések kialakulásának megelőzése. Arra irányul, hogy a betegségek egyáltalán ne fordulja­nak elő. A megelőzés ideális formája.

Elemei: a betegségekkel szembeni fogékony­ság mérséklése (pl. védőoltások, fizikai tréning), – az egészségre veszélyes környe­zeti expozíciók csökkentése (pl. környezet- és munkavédelem), – az életmódból adódó kockázati tényezők csökkentése (pl. dohányzás mellőzése, alkoholfogyasz­tás kerülése, egészséges táplálkozás).

Másodlagos megelőzés – szűrővizsgálat (szekunder prevenció)

A szűrővizsgálat célja, hogy a népességből kiválogassuk azokat, akik valószínűleg betegek, de betegségük még nem ismert. A kóros állapot korai felismerését kö­vetően további célunk lesz, hogy az időben elkezdett kezeléssel lehetőleg a teljes gyógyulást elérjük. Szűrővizsgálatot csak egészségügyi szempontból fontos és gya­kori betegségek felismerésére szabad végezni! A szűrővizsgálatok gyorsan, olcsón elvégezhetők, a lakosság számára nem megterhelők, könnyen elfogadhatók és ve­szélytelenek.

Szervezett népegészségügyi rákszűrővizsgálatok

A meghatározott nemű és korcsoportú lakosság megfelelő időszakonként – behí­vás alapján – végzett rendszeres szűrővizsgálatainak célja, hogy a korai felismerés­sel és az időben elkezdett kezeléssel 70 éves kor alatt 5-10%-kal mérséklődjön a daganatos betegségek okozta halálozás Magyarországon.

Típusai

 • Az emlőszűrés célja, hogy 30%-kal csökkenjen az emlőrák okozta halálozás a 45-65 év közötti nők – kétévenként megismételt – mammográfiás emlőszűrésen történő legalább 70%-os arányú részvétele mellett.
 • A méhnyakszűrés célja, hogy a méhnyakrák okozta halálozás 60%-kal csökken­jen a 25-65 év közötti nők egyszeri negatív szűrővizsgálatát követően 3 évenként megismételt, citológiai vizsgálatot is alkalmazó, a céllakosság legalább 70%-ára ki­terjedő nőgyógyászati méhnyakszűrése útján.
 • A vastag- és végbélszűrés célja, hogy a 45-65 év közötti nők és férfiak körében két évenként végzett – széklet vér laboratóriumi kimutatásán alapuló – vastag- és végbélszűrés segítségével a vastagbél- és végbélrák okozta halálozás 20%-kal csök­kenjen. A program elindítása a közeljövőben várható.
 • Tüdőszűrés. A 40 éves kor feletti nők és férfiak részére évente ajánlott a részvétel – a tüdőgümőkör (tbc) és a tüdőrák korai felismerése, ezáltal hatékony kezelése, tbc esetén a fertőzés terjedésének megakadályozása céljából. Járványügyi érdek­ből – jogszabály által meghatározott esetekben – ennél fiatalabb korosztályok is kötelezhetők a szűrővizsgálaton való részvételre.

Alkalomszerű szűrővizsgálatok

Rendszerint más okból történő orvos/egészségügyi dolgozó – beteg találkozás alkalmával (nem szervezett behívás alapján) igénybevett szűrővizsgálatok. Egyes szűrővizsgálatok (pl. testtömeg-index meghatározás, testzsírszázalék-mérés, vér­nyomásmérés, vércukor- és koleszterinszint-mérés, megtekintésen alapuló szájüre­gi szűrővizsgálat) minimális személyi és tárgyi feltételeket igényelnek, kivitelezésük egyszerű és olcsó, ezért végzésük egészség- vagy szűrőnapokon is indokolt. Az alábbi felnőttkori szűrővizsgálatokat rendszerint a háziorvos végzi, egyéni kocká­zattól, betegségtől, életkortól függően kettő, vagy ötévente. A nem háziorvos által végzett vizsgálatoknál külön megjelöltük a kompetens szakorvosokat.

 • Sz/V- és érrendszer vizsgálata – ajánlott 21 éves kortól, legfőbb elemei: családi kórelőzmény és az életmódbeli tényezők feltárása, részletes fizikális vizsgálat (test­súly-, haskörfogat-, testmagasság-, testtömegindex meghatározás, vérnyomásmé­rés, koleszterinszint-, vércukorszint-mérés).
 • Cukorbetegség vizsgálata – ajánlott 21 éves kortól, legfontosabb eleme a vércu­korszint-mérés.
 • Elsősorban fogorvos által végzett megtekintésen alapuló ajak- és szájüregi szűrő­vizsgálat, 21 éves kortól ajánlott.
 • Vesebetegség vizsgálata – vér- és vizeletvizsgálattal, vesebetegség szempontjá­ból nagy kockázatú személyeknél már a 21. életévtől ajánlott.
 • Érelmeszesedés tüneteinek vizsgálata – eszköze lehet a perifériás (környéki) verőerek tapintása és meghallgatása, illetve ultrahangos áramlásméréssel az úgy­nevezett boka-kar index meghatározása. Nagy kockázatú személyeknél már a 40. életévtől ajánlott, ettől eltérő esetben 65 éves kor felett ajánlott elvégezni.
 • Érzékszervek vizsgálata – ajánlott 65 éves kortól, évente elvégezni.
 • Prosztatavizsgálat – 50 éves kor feletti férfiaknál, évente ajánlott, az urológus szakorvos által végzett vizsgálat.

Multifázisos szűrővizsgálatok

A szűrésen való egyazon megjelenést többirányú szűréssel hasznosítják (pl. tüdő­szűréshez csatlakoztatott cukorbetegség-, magasvérnyomás- és méhnyakszűrés stb.). Rendkívül költséghatékony.

Harmadlagos megelőzés (tercier prevenció)

Sérülések, betegségek kapcsán szövődmények, tartós károsodások, rokkantság ki­alakulásának megelőzése.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.