Gyermekbetegségek

Rendszeres szűrővizsgálatok fontossága a gyermeknél

Klinikai vizsgálatok

A rendszeres szűrővizsgálatok a gyermek- és kamaszkorban azért fontosak, hogy az esetleg fellépő fejlődési zavarokat felismerjék, és megfelelően időben kezeljék. A gyermekorvos segíthet abban, hogy a régóta ismert kamaszodó gyermeket a pubertás idején felmerülő pszichés és fizikai problémáiban támogassa. Nagyon ritka, hogy a kamasz nyíltan kifejezze problémáit, de éppen ezért a gyerekorvos, aki születésétől fogva ismeri, könnyebben közbe tud avatkozni, elnyerheti a bizalmát, anélkül persze, hogy a szülőket kirekesztené.

Státuszvizsgálatok

A státuszvizsgálatok során a szülő találkozik a gyerekorvossal, aki felméri, majd értékeli a gyermek fejlődését.

  • Az első vizsgálat 1 hónapos korban történik, a növekedést és az idegfejlődést vizs­gálják. A szülőket felkészítik arra, hogyan kerülhetik el a bölcsőhalált és a passzív dohányzást, tájékoztatják őket a kötelező védőoltásokról.
  • A második státuszvizsgálat három hónapos korban van: a növekedést, a neurológiai érést, a hallást vizsgálják. Ultrahanggal kiszűrik az esetleges csípőficamot. A szülőket megtanítják arra, hogyan előzzék meg a baleseteket (fulladást, égést, mérgezést, elesést).
  • A harmadik státuszvizsgálatot 5-6 hónapos kor körül végzik: értékelik a növekedést, az idegimotoros- és a pszichomotoros fejlődést. Elkezdődik a hozzátáplálás és ilyenkor a szülőket arra ösztönzik, hogy a gyerekkel együtt az egész család ennek megfelelő étkezési szokásokat vegyen fel.
  • A negyedik státuszvizsálat egyéves korban történik; értékelik a növekedést, a mozgás fejlődését, a játékképességet, a látást és a hallást, továbbá azt, mond-e már egy-egy szótagot a gyermek. A szülőknek megtanítják, hogyan szállítsák a gyereket autón, motoron vagy biciklin. Miként reagáljanak idegen test lenyelése, fulladás, égés, áramütés esetén, és arról, milyen az ideális lakószoba a gyerek számára.
  • Az ötödik státuszvizsgálatra kétéves korban kell jelentkezni; értékelik a gyerek pszichomotoros fejlődését és társas kapcsolatait, útmutatást adnak a szülőknek az egyes gyógyszerek használatáról, a gyerek beszédének fejlesztéséről a neki való könyvek olvasásával.
  • A hatodik státuszvizsgálatra 5-6 éves korban kerül sor. Ellenőrzik a testsúlyt, a magas­ságot, a fogakat (harapást), a külső nemi szerveket, a lábszárat, a lábfejet, a hallást, a beszédet, a látást, az általános pszichomotoros fejlődést. Ha valamiben probléma adódik, szakorvos felkeresését javasolják.

Fül-orr-gégészeti kontrollvizsgálat

A legsúlyosabb problémák már kora gyerekkorban a rendszeres vizsgálatok során napfény­re kerültek mégis előfordulhat, hogy egy hallásszűrés-vizsgálaton enyhe halláscsökkenés mutatható ki, s ez negatív hatással lehet a beszédfejlődésre. Az apróbb mandulaproblémák miatt nem kell rögtön szakorvoshoz fordulni, de időnként – pl. amikor gyakoriak a mandulagyulladások vagy az éjszakai horkolás – a gyerekorvos javaslatára felkereshetjük a fül-orr-gégészt, hogy feltárja az okokat, és ha szükséges, kezelést írjon elő.

Látásvizsgálat

A szem súlyosabb problémái is már az első orvosi vizsgálatokkor kiderülnek. Amikor a gyerek már nagyobbacska (3 éves kor körül), speciális szemészeti táblákat használnak, amelyeken az ábrákat több sorban helyezték el, ezek különféle méretűek, lehetnek rajzok, geometriai formák, számok, vagy az E betűhöz hasonlító villák különféle irányba elfordítva.

Ezeket a szimbólumokat a gyerek is megkapja kis papiroson, amelyen megmutatja, melyiket látta. Már hatéves korban használják a klasszikus, az abc betűivel írt táblákat, amelyek – csakúgy, mint a felnőtteknél – lehetővé teszik a gyerek látáséles­ségének felmérését, és ha szükséges, a számára megfelelő szemüveg felírását.

Nőgyógyászati kontrollvizsgálat

Gyakran előfordul kislányoknál, hogy hüvelyükből sárgászöldes váladék folyik, mely gyulladásra utal Általában ilyenkor nincs szükség nőgyógyászati vizsgá­latra, elegendő, ha felkeressük a gyermekorvost. Előfordulhat viszont, hogy szakorvos segítsége szükséges, amikor a kamasznak korai nemi érése van, vagy a szexualitással, fogamzásgátlással kapcsolatban merülnek fel problémák.

Legideálisabb, ha már kamaszkorban bizalmas kapcsolata alakul ki a gyermeknek a nőgyó­gyásszal, aki figyelemmel kísérheti a fiatal fejlődését, javaslatokat tehet a nőgyógyászati betegségek megelőzésére, valamint a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhességek elkerülésére.

Andrológiai vizsgálat

Nagyon alábecsülik annak jelentőségét, hogy – akárcsak a lányoknak – a fiúknak is rendszeres kontrolIvizsgálatokra kell járniuk. Ezek a fájdalommentes ellenőrzések kizárhatják a főbb betegségeket, amelyek később a termékenységet és a szexuális életet akadályozhatják. Ezen kívül a fiúknak is ismerniük kell az andrológiai és a nemi úton terjedő betegségek, valamint a nem kívánt terhességek megelőzésének módját.

Ortopédiai vizsgálatok

További infó: Ortopédiai vizsgálatok gyermekkorban!

Ne szorongjunk!

Szerencsére a gyerekorvos többször találkozik egészséges gyerekkel, mint beteggel. Mégis, sokszor megtörténik, hogy az aggodalmaskodó szülők erősködnek, és valamilyen gyógyszer felírását kérik az orvostól, annak ellenére, hogy a szakember feleslegesnek ítéli, és a klinikai vizsgálatok sem igazolják a gyógykezelést.

A házi gyermekorvos és a kórházi szakorvos nap, mint nap találkozik azzal a problémával, hogy a szülők szerint nem fejlődik elég gyorsan a gyerek, vagy nem eszik eleget. A szülőknek bízniuk kellene a saját orvosukban; a túl gyakori vizsgálatok, a kórházi tartózkodások olykor teljesen haszontalanok, nemegyszer fordul elő, hogy az orvos egy-egy vizsgálatot csakis azért végeztet el, hogy elkerülje a szülőkkel való konfliktust.

Ezzel teljesen feleslegesen terheljük az egészségügyet (minden szükségtelen vizsgálat a valóban betegektől veszi el a helyet), a gyerek is szenved attól, hogy vizsgálatokkal kínozzák, ráadásul minden beavatko­zásnak van valamilyen rizikófaktora. Ezért a szülőknek a vizsgálatok elvégeztetésében a gyerekorvos megítélésére kellene hagyatkozniuk. Minthogy a gyerekorvos is ember, nem tévedhetetlen, ha kétségeink támadnak, osszuk meg vele, kérjünk tanácsot. De ha nincsenek megalapozott érvek, ne tegyük a gyereket hipochonderré, óvjuk meg az állandó vizsgálatoktól és beavatkozásoktól, amelyeknek akár negatív következményei is lehetnek az egészségére.

Gyakran alulértékelik azt a tényt, hogy a különféle orvosi beavatkozások és tesztek pszichés ­fizikai nyomot hagyhatnak a gyereken és a családon. Emlékezzen rá, hogy a gyógyászatban semmi nem ártalmatlan, és minden, ami felesleges, az káros!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.