Betegségek és megelőzésük

Mit kell tudni a hosszan tartó Parkinsonos gondozásról?

Az édesapám kórházba került egy esés után, amikor eltörött a csípője.

Ma már nagyon zava­rodott, és azt mondták nekem, hogy be kell vonulnia egy gondozóotthonba.

Mielőtt áttekintenénk az állandó gondozást, fontos an­nak a kiderítése, hogy az édesapja zavartságának van-e valami visszafordítható oka, vagy kezelhető egészségügyi baja, ami okozhatta az esést. Véleményt kell kérni egy idősebbek egészségügyi gondozásában vagy mentális egészségében jártas specialistától (geriátriai szakorvos­tól vagy idősekkel foglalkozó pszichiátertől).

A mentális funkciók bármely javulása segíti majd az édesapját ab­ban, hogy jobban együttműködjön a fizioterápiában, ily módon biztosítva azt, hogy a rehabilitációs lehetőségét megfelelően feltárták, és hogy a terapeuták nem adták fel túl hamar.

A zavarodottság és mozgásképtelenség gyakori okai annak, hogy gondozóotthoni ápolásra kerül sor. A füg­gőséget és a folyamatos szükségletet fel kell mérnie az ápolószemélyzetnek és a szociális dolgozónak, ha helyi önkormányzati járadékra van szükség (szociális gondo­zási felmérés).

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon ápolási osztályon helyezhetők el rövidtávon a gondozásra szoruló betegek. A szociális otthoni elhelyezést háziorvosi segítséggel önkormányza­toknál lehet kezdeményezni.

A kutatás nagyon fontos az olyan betegségek esetén, mint a Parkinson-kór, amire jelenleg nincsen gyógymód. Ebben a részben áttekintjük a kutatás három különböző irányát: orvosi kutatások; a klinikai kísérletek és egyéb kutatási pro­jektek a kapcsolódó területeken, amelyek fényt deríthetnek a Parkinson-kór kezelésére és a Parkinsonos emberek álta­lános életminőségére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.