Betegségek és megelőzésük

Mitől alakulhat ki a Parkinson-kór?

Mi romlik el Parkinson-kórban?

Parkinson-kór esetén az agy substantia nigra (ejtsd: szubsztancia nigra) nevű területe sok idegsejtjét veszti el, és így képtelen normálisan működni. Ezek az idegsejtek egy dopamin nevű vegyi anyagot állí­tanak elő, amivel üzenetet juttatnak el az agy más része­ihez és a gerincvelőhöz, amelyek a mozgáskoordinációt irányítják. A substantia nigrát az agy hajtóművének ne­vezik.

Amikor nem működik megfelelően, remegés lép fel, az izmok túlfeszülése (merevség), lassúság és koordi­nálatlan mozgás következik be. Ezek a hatások gyakran a kar- és lábmozgásoknál, vagy kevésbé gyakran beszéd­zavarokként jelennek meg.

Jegyezzük meg! Ne feledje el azonban, hogy mindezek összessége nem támad meg minden Parkinsonos beteget.

Gyakran a test egyik oldalán kezdődnek, s bár van egy általános tendencia arra, hogy átterjedjenek a másikra is, néha sok éven keresztül csak az egyik oldalon jelentkeznek.

Mi az oka annak, hogy az agy nem termel dopamint?

A dopamint a sustantia nigrában található sejtek terme­lik. Az agysejtek állandóan elhalnak, de Parkinson-kór esetén e sajátságos sejtek hamarabb pusztulnak el, mint kellene. Nincs szükségünk az összes sejtre ahhoz, hogy rendben működjünk, s becslések szerint a substantia nigrában lévő sejtek 70-80%-az eltűnik, mire a Parkinson-kór tünetei megmutatkoznak.

Ezután, a megmaradó sej­tek nem tudnak elég dopamint termelni ahhoz, hogy a szervezet mozgásrendszere szabályosan működjön. Arra a kérdésre, hogy „miért pusztulnak el ezek a sejtek?”, a kutatók még mindig próbálnak választ találni. A lehetőségek között szerepel a genetikus fogékonyság a vírusokra, a környezetben megtalálható mérgekre, és az agyban megtalálható védő, kémiai anyagok hiánya.

Kutatási eredmények! Édesapám Parkinson-betegsége egy csúnya munkahelyi baleset után jött elő, és én másokkal is találkoztam, akik hasonló élményeket éltek át.

Tehát a megrázkódtatások okozhatnak Parkinson-kórt?

Tudjuk, hogy amikorra a Parkinson-kór első tünetei megjelennek, a substantia nigra sok sejtje már elpusz­tult, így a legtöbb kutató úgy véli, hogy a betegség kiala­kulása észrevétlenül, legalább öt éven keresztül történik meg. Ezért nem valószínű, hogy bármilyen megrázkódta­tás (mint az Ön édesapja balesete), ami közvetlenül a tü­netek megjelenése előtt történt, sok szerepet játszott volna a Parkinson-betegsége létrejöttében.

Jóllehet, a szorongás vagy depresszió időszaka valószí­nűleg előhozhatott olyan tüneteket, amelyek egyébként hetekkel vagy hónapokkal később jöttek volna elő. Ezt a legkönnyebb megérteni a remegés vonatkozásában. Mindannyian remegünk egy kissé, és ha aggódunk, ez megmutatkozik. Tehát, ha valaki a Parkinsonra jellemző remegés kialakulásának kezdetekor zaklatottá válik, kön­nyű meglátni, hogyan tud ez előbb észrevehetővé válni.

Mit jelent az „idiopathiás” szó?

Az idiopathiás (ejtsd: idiopátiás) szó egyszerűen azt je­lenti, hogy a kór oka ismeretlen. Ez mindenkire igaz, aki Parkinson-kórban szenved, kivéve azokat, akiknél ezt gyógyszer vagy (nagyon ritkán) encephalitis lethargica (ejtsd: encefalitisz letargika, álomkór) okozza, vagy ami­kor tisztán genetikai eredetű.

Ha nem ismerjük egy be­tegség okát, gyakran használatos, de az „idiopathiás” szakszót éppúgy használhatjuk a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy sok más betegség előtt. A gyógyszer okozta parkinsonizmust a következő kérdésre reagálva tárgyaljuk, az encephalitis letargicáról és a lehetséges ge­netikai okokról további információ található később.

Mi a gyógyszer okozta Parkinson-kór?

Ahogy a neve is mutatja, ez a parkinsonizmus egy fajtá­ja, amit bizonyos gyógyszerek beszedése okoz. A gyógy­szerek főként pszichiátriai problémák kezelésére szol­gálnak, s neuroleptikumokként ismeretesek. Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek általában nem azok a gyógyszerek, amiket szorongásra vagy depresszióra al­kalmaznak.

Jegyezzük meg! Más gyógyszerek is okozhatnak ilyen parkin­sonizmust, mint a prochlorperazine, amit szédülésre ír­nak fel, vagy a metoclopramid, amit hányingerre adnak.

Véletlen egybeesés, hogy néhány valódi Parkinsonos be­teg is szedhetett valamennyit ezekből a gyógyszerekből rövid ideig. A különbség az, hogy azon esetekben, me­lyeket e gyógyszerek okoztak, a tünetek néhány héttel vagy hónappal a gyógyszer szedésének abbahagyását követően megszűntek.

Van egy másik, ritka értelmezés, melyben a „gyógy­szer okozta Parkinson-kór” kifejezés használatos – egy MPTP-ként ismert anyag, amit néhány amerikai drog­függő szedett az 1980-as évek elején, s majdnem ugyan­olyan tüneteket okozott, mint a Parkinson-kór.

Mit jelent a „kór” szó a betegség nevében?

A Parkinson-betegség természetesen nem elkapható vagy fertőző betegség. Pillanatnyilag még az sem valószí­nű, hogy vírus okozza, ám még ha később kimutatnák is, hogy igen, elképzelhetetlen, hogy fertőzne. A „kór” elég­gé kemény szó, főleg, hogy sok komolyabb betegség van, amelyek nem viselik ezt a bélyeget. Nem valószínű, hogy az orvosi kifejezést megváltoztatják, bár az Egyesült Ki­rályságban és a világon másutt is sokan az állapotra úgy utalnak, mint Parkinson-kór, vagy PD. Használja az Ön számára legelfogadhatóbb kifejezést, és próbáljon meg pozitívan hozzáállni a betegségéhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.