Betegségek és megelőzésük

Kórházba menés – Parkinson-kór

A feleségemnek hamarosan kórházba kell men­nie. Mára már a beszéde alig kivehető, és egész nap kézzel mutogat. Megértem a szükségleteit és hogy mit tud, és mit nem tud megtenni.

Van valami mód arra, hogy megosszam ezt az információt anélkül, hogy úgy tűnne, beavatkozom?

A legtöbb embert aggodalom tölti el, ha kórházba megy, még ha könnyen is tudnak kommunikálni, így nagyon bölcs dolog, hogy előre gondol a felesége különleges szükségleteire. Ha a felesége használ hordozható kom­munikációs segédeszközt, győződjön meg róla, hogy azt magával viszi a kórházba és tudassa a személyzettel, hogy ezt használja. A kórházban egy beszéd- és nyelvterapeuta is tudna még tanácsokat adni.

A feleségemnek kórházba kell mennie méheltávolítás miatt, és aggódom, mert azt hallottam, hogy az érzéstelenítő felboríthatja a Parkinson gyógyszereinek a hatását.

Igaz ez, és tehetünk valamit a megelőzésére?

Nem annyira az érzéstelenítő „borítja” fel a Parkinson-gyógyszerek hatását, mivel az érzéstelenítéssel folytatott műtétek azt kívánják, hogy bármi szájon át bevitt dolgot (ennivaló, ital vagy gyógyszer) abba kell hagyni röviddel az operáció előtt. Ez nagyon érthető izgalmat okoz min­denkinek.

Feltétlenül beszélje meg az osztálya orvosi, se­bész és ápolószemélyzetével, hogy a felesége Parkinson­ gyógyszerei mennyire fontosak, és csak a lehető legrövi­debb időn belül lehet leállítani a szedésüket. A Parkinsonos embereknek azt javasolják, hogy vigyenek ma­gukkal egy világos listát a gyógyszereikről és az adagok időzítéséről, és ez a kezeléséért felelős orvos nevét és elérhetőségét is tartalmazza.

Jegyezzük meg! Manapság az anesztezioló­gusok (altató- és intenzív szakorvosok) bátorítják a bete­geiket, hogy vegyenek be minden lényeges gyógyszert a műtét előtt. A lényeges gyógyszerek között szerepelnek a Parkinson-kórra, a magas vérnyomásra szedett gyógy­szerek és a szteroidok.

Milyen kezeléseket alkalmazhatnak még?

Néha használják az apomorfint (APO-go), amit in­jekcióban adnak be, hogy biztosan csökkentsék a tünete­ket, amíg a szokásos gyógyszerezési rend vissza nem ál­lítható. Amennyiben a feleségének bonyolult a gyógy­szerrendje, valószínű, hogy az apomorfin valamennyire szabályozza a tüneteit, de ez nem lesz ugyanolyan szintű, mint amihez hozzászokott.

Ahhoz, hogy az apomorfint alkalmazhassák, szükséges, hogy beadják a domperidone hányinger elleni gyógyszert az operáció előtt. Ezt a gyógyszert azonban be lehet adni végbélkúp formájában, így alkalmazhatnák, ha zárva kell tartania a száját. Ha a felesége már szed apomorfint, folytatnia kellene a szedését végig az operáció előtt, alatt és után.

A férjemet (79 éves és Parkinsonos) rosszul ke­zelték, és elhanyagolták a kórházban nemrég. Hogyan tehetek panaszt?

Sajnálattal értesülünk a férje szomorú tapasztalatáról és természetesen bátorítjuk Önt, hogy panaszt emeljen. Ma minden kórháznak (és szociális szolgáltató osztálynak) kell lennie panaszrendjének és azt meg kell ismertetni a nagyközönséggel. Soknak vannak speciális szórólapjaik, elmondják, mit kell tennie és kihez fordulhat, akár maga akar panaszt emelni, akár segítséget vesz igénybe ehhez.

Általában az lenne a tanácsunk, hogy ha bármilyen szempontból gondja van az egészségügyi ellátással, meg kell beszélnie a baját azzal a személlyel, aki a kérdéses szolgáltatást nyújtotta (vagy nem nyújtotta), amint lehet­séges. Néha e szemtől-szembeni megbeszélés során ki­derülnek a félreértések és a véleménykülönbségek. Ha ideges vagy bizonytalan, vigyen magával egy barátot vagy rokont.

Mit lehet tenni elégedetlenség után?

Ha ezután is elégedetlen, beszéljen a kórház jogi képviselőjével. Ez a hivatalnok meghallgatja a gondjait és segíti abban, hogy az érintett embereket bevonják. Abban is segít, hogy kapcsolatba lépjen egy független ügyvéddel, ha tovább szeretné vinni az ügyét. Az ügyvéd érti, hogyan működik egy panaszemelési folyamat, és se­gít Önnek abban, hogy átgondolja a lehetőségeket, előkészítse a bizonyítékait, és ha kívánja, megszervezze, hogy valaki elkísérhesse a kórház igazgatóival történő ta­lálkozókra.

Jegyezzük meg! Ne féljen panaszt tenni. Még ha a férje saj­nálatos tapasztalatát nem is lehet már megváltoztatni, jelezheti a kórháznak a problémát, és így segíti a színvo­nal javítását mások számára.

Három aranyszabály van a panasztevők számára: te­gyen panaszt az incidens után amint lehetséges, legyen udvarias és adjon meg olyan pontos adatokat, mint a dá­tum, időpont, hely és az érintett emberek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.