Betegségek és megelőzésük

Nátha kezelése gyermekeknél

Okai:

A nátha többnyire ártalmatlan fertőzés, ami rövid időn belül magától lecseng. Cseppfertőzés útján kerül a szervezetbe a náthavírus, melynek számtalan fajtája létezik. A köznapi szóhasználat szerint egyet jelent a megfázással. Nem szabad azonban összekevernünk a valódi grippés megbetegedéssel, az influenzával. Ez utóbbi szintén vírusos eredetű, torokfájással, orrfolyással, fejfájással és ízületi fájdalmakkal, továbbá lázzal járó megbetegedés. A panaszok azonban sokkal erősebbek, és a betegség lefolyása komolyabb lehet.

A nátha allergiás jellegű is lehet. Az ún. szénanáthát füvek, cserjék, fák és virágok pollenjei váltják ki. Háziporatka, állatszőr vagy más allergén is irritálhatja a légutak nyálkahártyáját és náthát okozhat, ami azonban mindig áttetsző vagy csupán orrdugulással járó, száraz nátha formájában jelentkezik.

Így jelentkeznek a panaszok:

A nátha jellegzetes tünetei: az orrfolyás, a gyakori tüsszentés és a megduzzadt nyálkahártyák. Gyakran be is dugul az orr, ezáltal aka­dályozott a légzés. Orrban jelentkező viszketési inger, torokkaparás is tapasztalható, a kísérőjelenség pedig nem ritkán láz.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Makacs, 10 napon túl elhúzódó nátha esetén vagy elszíneződött orrváladék, légzési panaszok, fejfájás vagy magas láz esetén vigyük a gyermeket orvoshoz. Tisztázni kell, mi az oka annak, hogy a nátha ennyi ideig elhúzódik és hogy nem alakult-e ki orrmelléküreg-gyulladás.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Gyógynövénytea: a kakukkfű, a kamilla és a zsálya hatásos segít­ség a felső légutak gyulladása esetén. Itassunk meg gyermekünkkel napi három csésze, lehetőleg meleg gyógynövényteát. Apró kor­tyokkal fogyassza a gyermek a teát és igyék meg mellé bőséges mennyiségben ásványvizet és hígított gyümölcslevet. Így készül a tea: 2 teáskanál gyógyteát 250 ml forró vízzel leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
 • Echinacea: a patikákban tinktúra vagy drazsé formájában, gyer­mekkiszerelésben is kapható, az ellenálló képesség erősítésére szol­gál. Megelőző jelleggel is alkalmazható.
 • A nátha csípős, maró váladék formájában jelentkezik, sok tüsszögéssel jár, a szemváladék viszont enyhe. A homlokon nyomás érződik; nedves, hideg idő váltja ki a náthát, a gyermek kívánja a friss levegőt; a meleg helységben tartózkodva erősödnek a pana­szok, hűvös helyen pedig enyhülnek: Professional Medical (vöröshagyma), kezdetben 1-4 óránként, később naponta háromszor.
 • A nátha miatt eldugul az orr, az orrlégzés gátolt; az orrváladék sűrűn folyó, üvegszerű; a szer csecsemőkori nátha esetén is alkal­mazható, amikor a csecsemő az orrdugulás miatt nem tud rende­sen szopni; hideg, száraz levegőn erősödnek a panaszok: Professional Medical (fekete bodza), naponta háromszor.
 • Főként szénanátha esetén jelentkezik a híg folyású váladék, erős, vizes orrfolyás tapasztalható, gyakori a homloktájéki fejfájás, illetve a száraz száj nyálkahártya: Professional Medical (szivacstök), naponta háromszor.
 • Váltó lábfürdő: hatékony a nátha és a megfázás megelőzésének céljából. Naponta legalább kétszer alkalmazzuk gyermekünknél a lábfürdőt. Így alkalmazzuk: töltsünk meg két műanyag lavórt vízzel, az egyikbe öntsünk meleg vizet, a másikba hideget. Először a meleg vizes lavór­ba helyezzük 4-5 percre a lábakat, majd röviden a hideg vizesbe. Többször ismételjük meg a műveletet, ha a hideg víz felmelegedne, illetve a meleg víz kihűlne, töltsünk utána friss hideg, illetve meleg vizet, hogy tartani tudjuk a kiinduló hőmérsékletet.
 • Fokhagymás-gyömbéres inhalálás: orrfolyás esetén a kínaiak a friss fokhagyma és gyömbér gőzeit használják.
 • Így alkalmazzuk: néhány gerezd fokhagymát és néhány szelet gyömbért apró darabokra vágunk. A keveréket egy tál forró vízhez adjuk, majd a kis beteg föléje hajol, a fejét pedig egy kendővel letakarjuk, amit kb. 10 percig rajta hagyunk. Ezalatt a gyermek – ha lehet, csukott szájjal, csak orron keresztül – belélegzi a felszálló gőzöket. A kezelés ideje alatt ne hagyjuk magára a gyermeket!
 • Szegfűszegolajos inhalálás: az ősi indiai tudomány nátha esetén szegfűszegolajos kezelést javasol. Így alkalmazzuk: nagyon forró vízbe cseppentsünk pár csepp szegfűszegolajat. Gyermekünk fejét takarjuk le egy törülközővel, és lehetőleg csukott szájjal, orron keresztül lélegezze be a gyógyhatású illóolajat. Itt is érvényes a figyelmeztetés: az inhalálás idején feltétlenül maradjunk a gyermek mellett.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • A nagy mennyiségű folyadékfelvétel megkönnyíti a nyákkiválasztást, gyorsabban helyreállítja a légutak nyálkahártyáját. Legyen rá gondunk, hogy gyermekünk sokat igyon, leginkább teát, hígított gyümölcslevet, ásványvizet.
 • A vitaminokban gazdag táplálkozás fokozza a szervezet ellenálló képességét.
 • Gondoskodjunk róla, hogy a lakóhelyiségek levegője ne legyen túl száraz, használjunk légpárásítót vagy helyezzünk nedves törülközőt a fűtőtestre.
 • A friss levegőn való mozgás tisztítja a légutakat és edzetté tesz. Fi­gyeljünk oda, hogy gyermekünk sokat játsszon és szaladgáljon a friss levegőn.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.