Betegségek és megelőzésük

Orrpolipok okai és kezelése gyermekeknél

Okai:

A polipok az orrnyálkahártya jóindulatú burjánzásai, melyek nem kevés gyermeknél fordulnak elő. A burjánzások miatt beszűkülnek a felső légutak, ami légzési nehézségeket okoz.

Így jelentkeznek a panaszok:

Az adenoidos gyermekek többnyire a szájukon keresztül lélegeznek. Orruk többnyire be van dugulva, ennek következtében orrhangon beszélnek, éjszaka pedig horkolnak. A gátolt légzés kihathat az éjszakai alvásra is, aminek következtében a gyermekek másnap néha levertek és fáradtak.

Ezenkívül a burjánzás a fülkürtöt (a fület és a garatot össze­kötő járatot) eltolhatja a helyéből, és Így a fül szellőzése romlik. Ezzel növekszik a visszatérő középfülgyulladás kockázata, mivel a kórokozó csírák könnyen megtapadnak. Orrmelléküreg-gyulladás is lehet az adenoidok következményes tünete.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha gyermekünk feltűnően veszi a levegőt vagy horkol, forduljunk gyermekorvoshoz. Komoly panaszok esetén rendszerint a megnagyob­bodott garatmandula operatív eltávolítását fogja javasolni. Az esetleges beavatkozást részletesen beszéljük meg gyermekorvosunkkal.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Gyógynövénykúra: a hárs és az árnika virágzatából, valamint a zsá­lya leveléből összeállított teakeverék kúraszerű alkalmazásával sike­resen kezelhetők a megnagyobbodott mandulák, és csökkenthető a nyálkahártya-burjánzás mértéke. Így készül a tea: a hárs- és árnikavirágból, valamint zsályalevélből álló keverékből egy teáskanálnyit veszünk. Vi liter vízzel leforrázzuk, majd öt percig állni hagyjuk, azután leszűrjük. 4-6 héten át naponta háromszor egy csészével itassunk meg ebből a teából gyermekünkkel.
  • Az adenoid kezeléséhez konstitúciós beszélgetésen javasolt részt venni, melynek során a gyermek speciális alkati szert kap.A gyermekorvos vagy a homeopátiás orvos tisztázza majd, melyik szer illik a legin­kább gyermekünk alkatához.
  • Ha az adenoidok gyakori megfázás okán alakulnak ki, melyet a nedves-hideg idő vált ki, abban az esetben a következő szert adjuk gyermekünknek: Professional Medical (életfa), naponta kétszer.
  • Sós öblögetés: adenoidok esetén hatékony lehet az esti hideg vizes lemosás és a reggeli sós vizes öblögetés. Ezt a célt szolgálják ma már a speciális sós vizes orrcseppek és orrspray-k. Magunk is készíthe­tünk azonban ilyen oldatot: egy pohár langyos vízben egy késhegy­nyi sót kell hozzá feloldanunk.
  • Fokhagymás inhalálás: a felső légutak ellenállásának fokozására a kínaiak a fokhagymát alkalmazzák jól bevált szerként. Inhalálás közben a fokhagyma gőzei lohasztó, gyulladáscsökkentő hatást fejte­nek ki, és ily módon szabaddá teszik az orrot. Így alkalmazzuk: egy stabilan álló tálba nagyon forró vizet töltünk, és pár csepp friss fokhagymaolajat adunk hozzá. A gyermek fejét kendővel letakarjuk, majd 10 percig hagyjuk, hogy orron át inhaláljon. Minden­képp maradjunk a gyermek mellett, miközben inhalál.
  • Meleg, kurkumás tej: az ősi indiai ájurvédikus orvostudomány érde­kes kombinációt alkalmaz a légutak nyálkahártyájának erősítésére, tisztítására és regenerálására: a tej, a méz és a sárga gyömbér (kurkuma) keverékét. Adjunk gyermekünknek naponta egy-két po­hár meleg tejet, amelybe egy teáskanál mézet és két csipet sárga gyömbért keverünk.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Sajnos nincs valós megelőzés. Sok esetben azonban idővel magától kinövi a gyermek a problémát, mivel a kor előrehaladtával a fertőzések száma csökken, és a felnövekvő gyermek orrgarat üregében az anatómiai viszonyok lassacskán egyre kedvezőbbek. Tartósnak bizonyuló panaszok esetén azonban tanácsos elvégezni a műtétet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.