Betegségek és megelőzésük

Napszúrás és hőguta kezelése gyermekeknél

Okai:

Mind a napszúrás, mind pedig a hőguta a test extrém módon való túl-melegedésének és a testben jelentkező hőtálulásnak a következménye. A hőguta esetében a belső hőnövekedés a testhőmérséklet emelkedésé­hez, ezáltal keringési zavarok kialakulásához vezet. A napszúrás a fejet érő túl erős napsugárzás következménye. Különösen veszélyeztetettek nyáron a gyermekkocsiban, a szabad levegőn fekvő kisbabák.

Ha a szülő nem veszi észre, hogy a nap időközben arrébb vándorolt és már a fekvő gyermeket süti, gyorsan hőgutát kaphat a gyermek. Az autóban is fennáll a hőguta vagy a napszúrás kialakulásának veszélye, pl. amikor izzó hőségben araszolgatunk a dugóban és az autóban nincs klímaberendezés.

Így jelentkeznek a panaszok:

A bőr, forró és száraz, az arc vörös. Gyakori, hogy a gyermekek szédülésre, fejfájásra panaszkodnak, úgy érzik, mintha valami villódzna a szemük előtt. Émelygés és hányás is jelentkezhet. A legrosszabb esetben keringési krízis és eszméletvesztés következhet be.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A hőguta és a napszúrás alapvetően orvosi ellátást igényel, mivel mindkettő sürgősségi esetnek számít. Minden esetben hívjunk orvost, közben azonban részesítsük elsősegélyben a gyermeket:

Elsősegély intézkedések:

 • Rögtön vigyük hűvös helyiségbe a gyermeket.
 • Hűtsük le a fejét nedves kendővel, a felsőtestét pedig támasszuk fel.
 • Vegyünk le róla minden olyan ruhadarabot, cipőt, harisnyát, ami elszoríthatja a keringést, és legyezzük az arcát, hogy hűvös levegő érhesse.
 • Lehetőség szerint adjunk neki inni, a legszerencsésebb, ha hűvös teával vagy gyümölcslével itatjuk meg, melybe előzőleg egy csipet sót és egy kevés cukrot tettünk.
 • Maradjunk a gyermek mellett, amíg az orvos megérkezik és elvég­zi a további kezelést.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Tölgyfakéreg-kivonat: lenvászon kendőt merítsünk hideg vízbe, csöpögtessünk rá tölgyfakéreg-kivonatot, majd helyezzük a gyermek homlokára és tarkójára. A tölgyfakéreg-kivonat erős gyulladáscsökkentő és hűtő hatású.
 • Vérvörös arc, kezdetben száraz, később izzadt bőr, továbbá lükte­tő fejfájás esetén: Professional Medical (maszlagos nadragulya), 2-6 órán­ként.
 • Az arc inkább sápadt, szédülés jelentkezik, a gyermek fél vagy na­gyon nyugtalan: Professional Medical (sisakvirág), egyszer.
 • Ecetes víz: egy csésze gyümölcsecetet öntsük egy vödörbe, melyet előzőleg félig töltöttünk hideg vízzel. Föntről lefelé haladva mossuk le vele a gyermek karjait, lábait és a hátát. Az ecetes vizes borogatás is hasznos.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Soha, még egypár perc erejére se hagyjuk csecsemőnket vagy kicsi gyermekünket egyedül az autóban!
 • Ne öltöztessük túl melegen gyermekünket.
 • Ha gyermekünk nyáron a szabadban játszik, soha ne maradjon fel­ügyelet nélkül. Ellenőrizzük rendszeresen a bőr hőmérsékletét.
 • Ügyeljünk a rendszeres folyadékpótlásra, leginkább ásványvízzel, teával, hígított gyümölcslével itassuk.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.