Betegségek és megelőzésük

Nyelőcsőgyulladás és nyelőcsőrák

Az étel a szájüregből a garaton keresztül a nye­lőcsőbe jut, ami lényegében egy izmos falú cső. Az étel innen továbbhalad a gyomorba, egy szelepen keresztül, és a gyomorsav nem juthat vissza a nyelőcsőbe. Sokféle betegség és állapot miatt mégis létrejöhet visszaáramlás (reflux), ami kínzó fájdalmat és gyulladást okoz a nyelő­csőben. A már kialakult reflux azonban mérsé­kelhető a zsíros ételek és alkohol kerülésével és bizonyos gyógyszerekkel (savcsökkentőkkel, fekélygátló szerekkel), ezért forduljunk or­voshoz.

Nyelőcsőgyulladást kiváltó tényezők

Nyelőcsőgyulladásnak elsősorban a következő okai lehetnek:

  • túl sok zsíros étel, csokoládé, kávé, alkohol fogyasztása;
  • egyszerre nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása;
  • dohányzás;
  • terhesség, elhízás;
  • rekeszsérv, a gyomor egy része a rekeszizom fölé kerül a mellkasba, és a visszaáramlást gátló szelep működését zavarja.

A nyelőcső gyulladt állapota mellkasi fáj­dalmat okozhat, ez a gyomorégés (diszpepszia), amely fekvő helyzetben vagy elő­rehajláskor rosszabbodik. A fűszeres étkezés, forró italok vagy alkohol bevite­le rontja ezt az állapotot, és a gyomorégés fokozódik. Súlyos esetekben nyelőcsővér­zés is kialakulhat.

Mit tehet az orvos?

A tünetek alapján a nyelőcsőgyulladás va­lószínűsíthető. A kontrasztanyagos rönt­gen vagy az endoszkópia is igazolhatja en­nek fennállását. A kezelés a provokáló tényezők kiikta­tásával kezdődik. Savkötőket és egyéb szereket is lehet adni a gyomorsavtermelés csökkentésére. Súlyosabb esetben a sebész műtéti úton a gyomor felső kapujánál új billentyűt alakít ki a reflux meggátlására.

További szövődmények

Ritka esetekben a súlyos gyulladás be­szűkülést, részleges elzáródást okozhat. Az állandó savas közeg miatt a nyelőcső elváltozhat, olyanná válik a fala, mint a gyomoré, ezt nevezik Barrett-nyelőcsőnek, amely rákmegelőző állapot. Ebben az esetben a savtermelés rend­szeres ellenőrzésére és élethosszig tartó gyógyszeres kezelésre van szükség.

Nyelőcsőrák

A nyelőcsőrák legjellemzőbb tünete a nyelési nehézség, először csak szilárd ételek, később már folyadékok fogyasztásakor is. A fájdalom már csak az előrehaladott rákos állapot kialakulását követően jelentkezik.

Mit tehet az orvos?

A kikérdezés és a közvetlen vizsgálatok után előírhat röntgen- és endoszkópos vizsgálatot is. A kezelés egyetlen módja a rákos elváltozás eltávolítása. Sajnos ez a rák gyorsan növekszik, és már csak akkor kerül felismerésre, amikor késő a se­bészi beavatkozás. Kemoterápia és sugár­terápia alkalmazható a betegség lelassítá­sára, és egyéb beavatkozások is szóba jönnek a nyelőcső nyitott állapotban tar­tására és a táplálkozás elősegítésére.

Nyelőcső

(Kép fent) A kontrasztanyagos röntgen hasznos vizs­gálómódszer, mert az orvos ezáltal észleli a nyelőcső tumoros vagy fekélyes elváltozását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.