Fájdalom enyhítése

A nyelőcsőrák tünetei és gyógyítása

A nyelés során az étel a szájüregből a nyelőcsőbe, majd innen a gyomorba jut. Akkor lépnek fel panaszok, amikor a falat elakad a nyelőcsőben, vagy amikor a gyomortartalom visszafolyik oda.

Nyelőcsőrák tünetei:

 • Fájdalom és nyelési nehézség (dysphagia).
 • Nagymértékű fogyás.
 • Esetleg állandó fájdalom a torokban és a hátban.
 • Rekedtség, idült köhögés, véres köpet.
 • Megnagyobbodott nyirokcsomók, főként a kulcscsont felett.

Veszélyeztetett csoportok

A dohányzás és a súlyos alkoholfogyasztás fokozza a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. Úgy tűnik, hogy a nikotin és az alkohol együttes hatása váltja ki ezt az állapotot. A nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága világszerte nő, egyes országokban akár tíz százalékkal is évenként. Az egyidejűleg dohányzó és alkoholt is fogyasztó idős, 60 év feletti embereknél a leggyakoribb. Gyakrabban jelentkezik azoknál a nőknél is, akik emlőrák miatt sugárkezelésen estek át. Azok között is gyakoribb, akiknél idült refluxbetegség (a gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe), gyulladás, fekélyesedés vagy maró anyag lenyelése miatt nyelőcsőszűkület vagy hegesedés alakult ki.

Kialakulása

A nyelőcsőrák a nyelőcső belsejét burkoló nyálkahártyasejtekből, többnyire a laphámsejtekből, ritkábban egyéb sejtekből fejlődik ki. Ahogy a daganat növekszik, átnövi a nyálkahártyaréteget, és az izomszövetbe hatol. Ahogy a nyelőcső fokozatosan szűkül, nyelési nehézség, fájdalom lép fel. A kulcscsont feletti, környéki nyirokcsomók megduzzadhatnak. Ha nem kezelik a daganatot, áttétet adhat a környező szervekbe, és a nyirokkal és a vérrel eljuthat a test többi részébe is.

Forradalmi újdonságok

Az előrehaladott nyelőcsőráktól szenvedő betegek számára több új, egyelőre kísérleti stádiumban lévő eljárást fejlesztettek ki. Ezek közé tartozik a multimodális kezelés. Ennek kapcsán a műtétet, a sugárkezelést és a kemoterápiát alkalmazzák felváltva. Gyakori például, hogy a sugárkezelést és a kemoterápiát a műtéti kezelés előtt végzik.

A fotodinámiás kezelés során fényérzékeny gyógyszert juttatnak a testbe. Két nap múlva az egészséges sejtek kiválasztják a gyógyszert, viszont a daganatsejtek felhalmozzák. Ezután egy odavezetett eszköz segítségével lézerrel a nyelőcsőben lévő daganatot mintegy 15 percig besugarazzák. A fény aktiválja a gyógyszert, ami elpusztítja a daganatsejteket.

Mit tegyünk?

Amennyiben nehezen nyelünk, állandóan fáj a torkunk, rekedtek vagyunk vagy vért köhögünk fel, forduljunk orvoshoz. A nyelőcsőrákot sajnos általában csak akkor szokták felismerni, ha az már olyan súlyos, hogy nem lehet meggyógyítani. Az alkoholfogyasztóknál és a dohányzóknál, ha bármilyen, a nyelőcsőrák gyanújára utaló jel alakul ki, azonnali kivizsgálás javasolt.

Nyelési nehézség esetén pépes vagy folyékony étrendre kell átállni. Ha egyáltalán nem tudunk nyelni, etetőcsövet helyeznek a gyomorba. Fontos, hogy tartózkodjunk a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól, mivel mindkettő súlyosbíthatja a daganatot és akadályozza a kezelést.

Kezelés

Vizsgálatok

A nyelőcsőrák felismerését az alábbi diagnosztikai vizsgálatok segítik:

 • Nyelőcsőtükrözés: endoszkópot vezetnek a nyelőcsőbe. Optikai szállal vizsgálják a gyanús elváltozásokat. Szükség esetén ezekből szövettani mintát vehetnek.
 • Exfoliatív citologia, melynek során a nyelőcső faláról származó sejteket vizsgálják mikroszkóp alatt.
 • Kontrasztanyagos röntgenvizsgálat, amelyet bárium itatása után végeznek. A bárium olyan kontrasztanyag, amely bevonja a nyelőcsövet, hogy jobban láthatóvá váljon annak szerkezete. Ilyen célra egyre kevésbé használják.
 • CT- vagy MRI-vizsgálat, mely kétdimenziós képet ad a belső szervekről, és jelzi az áttéteket.
 • Endoszkópos ultrahangvizsgálat, melynek során ultrahang-érzékelő fejet juttatnak a nyelőcsőbe, hogy tanulmányozhassák, milyen mélyre terjedt az elváltozás.

Gyógyszerelés

A súlyosabb stádiumú nyelőcsőrákot daganatellenes gyógyszerekkel kezelik. A gyógyszeres kezelést egyidejűleg sebészi beavatkozással és/vagy sugárkezeléssel is kombinálhatják. Az enyhe fájdalom befolyásolható recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal. Ahogy a daganat fejlődik, erősebb fájdalomcsillapító gyógyszer is adható.

A gyomorig vezető útvonal

A nyelőcsőrák korai stádiumában, amikor a daganat még nem hatolt be az izomszövetbe, a beteg szakasz eltávolításával és a két csonk összeillesztésével meggyógyítható. Ez a beavatkozás tűnik a legsikeresebbnek azoknak a daganatoknak az esetében, amelyek a nyelőcső alsó részében helyezkednek el. A műtétet követheti sugárkezelés és/vagy kemoterápia, hogy elpusztítsák a még megmaradt daganatsejteket.

A nyelőcső, mely kb. 30 cm hosszú, izmos falú cső, közvetlenül a légcső (trachea) mögött helyezkedik el. Amikor nyelünk, a gégefedőnek nevezett kis porcos lemez a gégebemenetet lezárja, s ezzel megakadályozza, hogy az étel a légcsőbe kerüljön.

Sajnos csak nagyon kevés esetben fedezik fel a nyelőcsőrákot korai, jól gyógyítható szakában. A műtét előtt néha sugárkezelést végeznek, hogy a daganat méretét csökkentsék, így könnyebb annak eltávolítása. Ha a nyelőcső nagyobb szakaszát kell eltávolítani, a gyomrot felhúzhatják a megmaradt nyelőcsőszakaszig, vagy a vékony- vagy vastagbél átültetésével hoznak létre kapcsolatot a garat és a gyomor között.

Tüneti kezelések

A nyelőcsövet elzáró és a nyelést akadályozó, nem műthető daganat okozta tünetek átmenetileg enyhíthetők. Ilyenkor a daganaton keresztül föntről egy csövet helyeznek be, amely lehetővé teszi a folyadék eljutását a gyomorba. Újabban speciális tágulékony eszközt ültetnek be a nyelőcsőbe. Ez nyitva tartja azt, és lehetővé teszi a beteg számára a normális nyelést. Másutt nagy energiájú lézerrel alakítanak ki a daganatokon keresztül nyílást.

A lézer elpárologtatja a szöveteket, így lehetővé teszi a folyadék és esetleg a táplálék keresztüljutását a beszűkült nyelőcsövön. Ezek a módszerek nem gyógyítják meg a daganatos beteget, de enyhítik a tüneteket, és lehetővé teszik számára a normális táplálkozást. Ha ezeket nem lehet elvégezni, kis hasi metszésen keresztül etetőcsövet kell egyenesen a gyomorba juttatni. A táplálékkiegészítőket ezután a csövön át adagolják.

Figyelem! Egy vizsgálat során kiderült, hogy gyomorégés ellen a recept nélkül kapható savkötő gyógyszereket szedők 15 százalékának nyelőcsövében szövettani elváltozás volt jelen. Gyomorégés esetén ezért orvoshoz kell fordulni a pontos diagnózis érdekében.

Megelőzés

A nyelőcsőrák megelőzésének legjobb módja az alkoholtól és a dohányzástól való tartózkodás. Fontos a nyelőcsőszűkület, a gyulladás és az idült gyomorégéssel járó nyelőcsői reflux betegség mielőbbi kikezelése.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: az alternatív eljárások csak kiegészíthetik az orvosi kezelést, helyesen alkalmazva azonban igen hasznosak lehetnek:

 • Gyógynövénygyógyászat: Számos kínai vizsgálatban kimutatták, hogy a polifenolokban és más rák elleni összetevőkben gazdag zöld tea csökkenti bizonyos ráktípusok, különösen a nyelőcső- és a többi emésztőrendszeri rák kialakulásának a veszélyét. A szilből, édesgyökérből vagy ökörfarkkóróból készített tea enyhíti a torokfájdalmat és a sugárkezelés vagy kemoterápia okozta kellemetlen tüneteket.
 • Meditáció és irányított imagináció: Ezeket az önsegítő technikákat sok onkológiai központban alkalmazzák fájdalomcsillapításra. Az egyéb hasznos technikák közé tartozik még az önhipnózis és a biológiai visszacsatolás (biofeedback).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.