Gyermekbetegségek

Angolkór okai, megelőzése

Közeleg az ősz, egyre kevesebbet süt a nap, egyre nehezebb a szervezet D-vitamin ellátottságának megfelelő biztosítása. Ennek következtében fontos, hogy beszéljünk az angolkórról (rachitis), amely olyan általános megbetegedés, amelynek hátterében a fejlődő csontszövet elégtelen mineralizációja áll.

D-vitamin hiányában a testnedvek kalcium és foszfor ellá­tottsága nem megfelelő, mivel felszívódásuk a bélrendszerből az egészséges táplálkozás ellenére csökken. A folyamat egyensúlyban tartásához aktív D3-vitamin szükséges. Ez a bőrben ultraibolya sugárzás hatására képződik, de a táplálék D-vitamin tartalmából vagy extra D-vitamin bevitelből is származhat. Amennyiben a bél­be jutott D-vitamin felszívódása gátolt (például lisztérzékenység vagy epeút elzáródás esetén) a rachitis kialakulásának veszélye fennáll.

D-vitamin hiány okai

Hiányát okozhatja emellett a szintézis zavara meghatáro­zott veleszületett vagy később kialakult máj- és vesebetegségekben, de bizonyos, epilepsziában alkalmazott görcs ellenes gyógyszerek szedése mellett is megváltozhat a D-vitamin felhasználhatósága. Ez idősebb korban vezet rachitises tünetek kialakulásához. Ha az aktív hormon nem tudja kifejteni hatását a célszerveken, D-vitamin rezisztens rachitis kialakulásáról beszélünk.

A tünetek a gyerekek korától és a mineralizációs zavar súlyosságától függenek

A csecsemőkorban kialakuló úgynevezett kraniotábesz esetén a koponyán, tarkótájon a csont ping-pong labda szerűen benyomható. Később a koponya a csontosodás zavara mi­att ellaposodik, mivel a csecsemők fejbőrük izzadása miatt fejüket jobbra-balra mozgatják, ezen a területen a hajhullás miatt kopasszá válhatnak, később, hasonló okok miatt kialakulhat a kockafej. A mellkason a csont és a porc határán kis duzzana­tok jönnek létre, amit a szakirodalom rachitises olvasónak nevez. Mivel a csontok képlékenyek, az izmok tapadásánál a mellkason egy barázda alakulhat ki, a nem megfelelő terhelés miatt pedig az úgynevezett tyúkmellet láthatjuk.

A gerincoszlop érintettsége mi­att a görbületek fokozódhatnak, a végtagokon pedig deformitások, az alsó végtagon „O” láb keletkezhet. Csecsemőkorban gyakori ál­talános tünet a fejlődés, gyarapodás lelassulása, a vérszegénység, a fertőzésekre való hajlam fokozódása, a fogzási rendellenességek megjelenése. Kezelésében részben a D3-vitamin nagy dózisú pót­lása jön szóba 3-4 héten át, amit aztán a megelőzésre alkalmazott adagok adásával folytatunk. Amennyiben a felszívódás szenved zavart, igen nagy dózisú D-vitamin pótlása szükséges. Abban az esetben, ha a D3-vitamin átalakítására képtelen a szervezet, ak­tív D3-vitamin adása szükséges.

Kalciumpótlás

Emellett a kalciumpótlásra (akár tejben levő formában) is fontos figyelmet fordítani. Télen született csecsemők esetén a pótlást a 3. életévet követő tavaszi időszakig ja­vasolt folytatni napi 400NE vagy heti 3000NE formájában, a nyári időszakok kivételével. Ha felmerül a gyanú, hogy gyermekünknél rachitis alakulhat ki, ennek kizárására vagy megerősítésére a gyógy­szeres kezelés megkezdése előtt mindenképpen indokolt kivizsgá­lást végezni (vérvétel, röntgenfelvétel), hogy megelőzzük a D-vita­min adásával kiváltható mérgezés kialakulását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.