Fájdalmak diagnózisa

Fejfájás a nyakizomzat és a nyakcsigolyák betegségeiben

E fájdalmak nagy része inkább a nyakra, a tarkóra, esetleg a mellkas, a hát területére, a felső végtagokra is kiterjedő panasz. Előfordul azonban olyan fejfájás is, melyet a nyaki gerincoszlop vagy a nyakizomzat bántalma okoz. A myositis fájdalma – akárcsak a fibrositisé – a megfelelő területre, pl. a fájdalmas izom területére lokalizálódik. Hidegre általában fokozódik a fájdalom és erősbödik az izom összehúzódása, melegre vagy masszázs hatására javulás áll be. A fájdalom e típusa elsősorban arról ismerhető fel, hogy a fej mozgásaival függ össze. Mereven tartják a fejüket azok a betegek is, akik occipitalis neuralgiában szenvednek.

Főbb tünetek

Ennek fő tünete tarkótáji fájdalom, az ideg kilépési helyén: a nervus occipitalis maior neuralgiájában a processus mastoideus és a felső nyakcsigolyák közti terület közepén, a nervus occipitalis minor neuralgiájában a sternocleidomastoideusok tapadása közt, vagy a nyakcsigolyák tövisnyúlványán. Utóbbi területnyomásra fájdalmas. A fájdalom esetleg kétoldali, gyakrabban egyoldali, és egészében a halántékig sugárzik. Az occipitalis neuralgia jelei a hátsó koponyagödör daganataiban is megtalálhatók. E fájdalom elkülönítésére, általában a „cervicalis fejfájás” elkülönítő diagnózisára a nyaki fájdalom megbeszélésekor is sor kerül.

A krónikus fejfájások egy része a nyakcsigolyák kisízület subluxatiójából származhatik. A nyakcsigolya valamelyik kisízületi ízfelszíne elmozdul a szomszédos ízfelszínhez képest, és az arteria vertebralis, valamint az azt kísérő plexus sympathicus nyomás alá kerül. C5-6 és C6-7 discushernia a leggyakoribb. Ilyenkor a C6 szegmentumnak megfelelő hyperaesthesia és fájdalom keletkezik. E megbetegedés speciális röntgenfelvételekkel is kimutatható. Diagnosztikus jel a csigolyák érzékenysége is.

A chiropractorok régen észrevették, hogy bizonyos nyaki manipulációkkal meg lehet szüntetni bizonyos fajta fejfájást. A fájdalom patomechanizmusa azonos a „migrén cervicale” patomechanizmusával, az azonban spondylosis következménye: a csigolyák oldalsó pereméről kiinduló meszes felrakodások nyomják az artéria vertebralist. Az izomnyúlványok síkjában készült szagittális rétegfelvételekkel a subluxatio a röntgenfelvételen is kimutatható. A tünetek: fejfájás, szédülés, tarkótáji fájdalom, a fej ferde tartása. A panaszok mindig összefüggenek a fej mozgatásával.

A nyaki spondylarthrosis okozta fejfájás

A nyaki spondylarthrosis okozta fejfájás főleg kora reggel, a felkelés előtt kínzó. A nyak merev, a fej mozgatása ropogással jár. A röntgenlelet nem nagyon értékes, mert a panaszok és a látható elváltozások nem párhuzamosak. Gyakori a kar, a kéz fájdalma és zsibbadása is.

Fiatal sportolók (tornászok, labdarúgók, birkózók), gyenge csontrendszerű fiatal nők, idős fizikai munkások fejfájása szokott arthrosisos eredetű lenni. A fejfájás fizikai megerőltetéssel, sportteljesítményekkel (fejenállás), rázós utazással, tartós felfelé nézéssel (mozi) kapcsolatos.

Fontos tudnivalók!

Fontos annak a hangsúlyozása, hogy fejfájás minden esetében szükség van az alapos neurológiai vizsgálatra, elsősorban a tumor lehetőségének kizárása szempontjából.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.