Betegségek és megelőzésük

Reumás panaszok okai gyermekeknél, kezelése

Okai:

A reuma fogalmán, összefoglaló jelleggel, az ízületek és a gerincoszlop különböző, akut és krónikus megbetegedését értjük. Gyermekkorban igen ritkán jelentkeznek reumás tünetek.

Ízületi panaszok leginkább gyulladásos folyamatok, pl. ún. reumás láz következtében lépnek fel, amikor az immunrendszer túlzott mértékben reagál egyes, a szervezetben fertőzést kiváltó baktériumok jelenlétére. Ilyen baktériumok a sztreptokkuszok, melyek a gennyes mandulagyul­ladást vagy a skarlátot okozzák.

Amennyiben egy gennyes anginát nem kezelünk ki alaposan és a gyermek lábon hordja ki, a baktériumok elkezdenek keringeni a szervezetben, ami fokozott ingert jelent az immunrendszer számára, amely az allergiához hasonlatosan számos olyan anyagot kezd termelni, ami a saját szöveteket támadja meg és gyulladást idéz elő bennük.

Így jelentkeznek a panaszok:

Tipikus reumás panasz a húzó, szaggató vagy szúró jellegű fájdalom, illetve az ízületek, inak és izmok duzzanata. A fájdalmat kísérheti láz, bágyadtság és levertség. Néha, különösen reumás láz esetén, bőrkiütés is jelentkezhet.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A hirtelen fellépő fájdalmakat, az ízületek területén jelentkező duzza­natokat alapvetően komolyan kell vennünk, és gyermekünket orvos­hoz kell vinnünk. Különös figyelemmel kísérjük ezeket a tüneteket, amennyiben gennyes anginát követően jelentkeznek. Az orvos feladata, hogy elvégeztessen különféle vizsgálatokat, pl. laboratóriumi teszteket, ultrahangos vizsgálatokat vagy más képes eredményt adó eljárásokat és ezáltal kiderítse a panaszok pontos okát, a diagnosztikai eredmények alapján pedig meghatározza a megfelelő kezelést.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Borágómagolaj: értékes gamma-linolénsavat tartalmaz, ami a prosztaglandin-anyagcserén keresztül pozitív hatást képes gyako­rolni a gyulladásos folyamatokra és elősegítheti a gyógyulást. Kap­szula formájában kapható a hatóanyag a patikákban. A gyermekek­nek való adagolás felől kérdezzük az orvost vagy a gyógyszerészt.
  • Csalánlevél: a csalánlevél tea salaktalanító és tisztító hatású. A gyulladás esetén nagyobb mennyiségben keletkező anyagcsereter­mékeket kimossa a szervezetből. Egyéb anyagcsere-fokozó és salakta­lanító teákkal, pl. nyírfalevéllel, zsurlóval és áfonyalevéllel keverve is fogyaszthatjuk. Így készül a tea: 20 g csalánlevelet, 10 g nyírfalevelet, 15 g áfonyalevelet és 15 g zsurlót összekeverünk. 3 teáskanálnyit veszünk a keverékből, és körülbelül 1/2 liter vízhez adjuk, amit felforralunk, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Egy kevés mézzel kellemesebbé tehetjük a tea ízét. Adjunk belőle gyermekünknek napi két csészével.
  • Az ízület forró és vörös, lüktető, kalapáló fájdalom jelentkezik; az ízület nagyon érzékeny a rázkódásra és az érintésre: Professional Medical (maszlagos nadragulya), akut esetben 1-4 óránként, különben na­ponta háromszor.
  • A fájdalom lassan alakul ki, de azután a legkisebb mozdulat is fáj­dalommal jár; az érintett nyugalmi állapotra vágyik; panaszai hideg borogatás hatására enyhülnek: Professional Medical (fehér földitök), naponta háromszor.
  • Hideg pakolás: akut irritáció és duzzanat esetén a hideg általában hatékonyabb, mint a meleg. Így alkalmazzuk: egy mosdókesztyűt hideg vízbe merítünk és a fájdal­mas ízületre helyezünk.
  • Meleg kezelések: a krónikus irritációk hatékonyan kezelhetők iszapfürdőkkel, meleg borogatással, fango- (gyógyiszap) pakolással és infravörös fényterápiával.
  • Káposztalevél pakolás: ez a régóta bevált háziszer csillapítja az ízü­letek gyulladásos irritációit és fájdalmait. A káposzta számos gyulla­dáscsökkentő hatóanyagot tartalmaz. Így alkalmazzuk: egy friss, fehér fejes káposztáról két-három nagy levelet válasszunk le és blansírozzuk forrásban lévő vízben. Hagyjuk kihűlni, majd amilyen melegen a gyermek elviseli, helyezzük rá a fájdalmas ízületi részre. Tekerjük körbe pamutkendővel vagy mullpólyával, és körülbelül 20 percig hagyjuk hatni. Többször ismételhetjük ezt a kezelést.
  • Kombucha: ez az ázsiai teagomba glükuronsavat tartalmaz, ami képes megkötni a méreganyagokat. A kombuchaitalok kimossák a reumás lázzal küszködő gyermekek szervezetéből a baktériumtoxinokat. Adjunk gyermekünknek naponta egy pohár ízletes italt tea vagy gyümölcslé formájában.
  • Tigris balzsam: a kínaiak az ízületek és izmok fájdalmára, gyul­ladására és duzzanatára előszeretettel alkalmazzák ezt a speciális gyógybalzsamot.
  • Ájurvédikus bedörzsölések: a jellegzetes indiai, gyógyhatású fűszere­ket (pl. fahéjolajat, kámfort, szerecsendiót) tartalmazó, vérkeringést serkentő bedörzsölések enyhítik a fájdalmat és csökkentik a duzza­natokat. Így végezzük: 50-100 ml édes mandulaolajat vagy jojoba olajat keverjünk össze néhány csepp aromaolajjal, az imént felsoroltak közül. A gyógy­hatású olajok keverékét vigyük föl a fájdalmas területre és óvatosan masszírozzuk be.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Mivel leggyakrabban bakteriális gyulladások (pl. gennyes mandulagyul­ladás) váltanak ki reumás megbetegedéseket, ezért az éjféle gyulladásokat vegyük mindig komolyan és kezeljük mindig nagyon következetesen. Ha egy ilyen fertőzést követően a reumás láz jeleit véljük felfedezni gyerme­künknél, rögtön forduljunk orvoshoz.

Vérvétel és egyéb leletek alapján többnyire gyorsan fel lehet állítani a diagnózist, melynek alapján az orvos speciális kezelést rendel el. A felírt gyógyszert rendszeresen adjuk be gyermekünknek, és a megszabott időközönként vigyük el ellenőrző vizsgálatokra. Ily módon magunk is tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk biztosan kigyógyuljon a reumás lázból és ne alakuljon ki krónikus megbetegedés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.