Fájdalom enyhítése

Reuma és ízületi gyulladás természetes fájdalomcsillapítása

Az ízületi gyulladás (artritisz), az ízületek elfajulásos (degeneratív) be­tegsége a nyugati világban az egyik leggyakoribb és legfájdalmasabb kór. Két fajtája van: az idült ízületi gyulladás (oszteoartritisz) és a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz). A reuma kifejezést régeb­ben általános értelemben használták az ízületi gyulladás minden fajtájá­ra, ez azonban helytelen.

Kopásos betegség

Az idült ízületi gyulladás „kopásos” betegség, amely úgy alakul ki, hogy az évek során az ízületeket al­kotó csontok felszínén levő, védő­funkciójú porcszövet fokozatosan el­kopik. Az ebből adódó csontsérülés gyulladást okoz, amely korlátozza a mozgásképességet, az ízület pedig deformálódik. Az idült ízületi gyul­ladás világszerte a leggyakoribb ízü­letigyulladás-fajta, többnyire a csí­pőt, a térdet és a kezet támadja meg.

Betegség kialakulása

A reumás ízületi gyulladás álta­lában a kéz- vagy a lábfejen kezdő­dik, és onnan terjed át a többi test­tájra. Autoimmun betegség, vagyis a szervezet önmaga ellen fordul, és megtámadja a saját szöveteit. Főbb okai közt az örökletes hajlam szere­pel, ám a panaszokat fokozza a helytelen étrend és életmód is. A nők hajlamosabbak e betegségre, mint a férfiak, különösen húsz- és negyvenéves koruk között. A beteg ízületek megdagadnak, megkemé­nyednek, fájdalmassá válnak, vörös és fényes lesz rajtuk a bőr. A bete­gek gyakran panaszkodnak fáradt­ságról, étvágytalanságról és enyhe hőemelkedésről.

A természetes gyógymódok ki­váló hatásfokkal segítenek mind a megelőzésben, mind a már meglevő panaszok kezelésében mindkét féle ízületi gyulladás esetében, olyannyi­ra, hogy a hagyományos orvoslás is egyre gyakrabban ezt javasolja.

Séta és mozgás jótékony hatása

Az ízületek dolgoztatása jótékony hatással van a reuma és az ízületi gyulladás minden formájára. Az egyik legjobb módszer ilyen esetekben a kellemes sétálgatás.

Naturopátia

A fájdalom csillapítására hatásos a váltott meleg és hideg borogatás, valamint a különböző fürdők: vá­laszthatunk a tengervizes, a tengeri algás vagy az Epsom-sós (három­négy teáskanálnyi egy kád meleg vízbe) fürdő közül. A léböjtkúrát (zellerből, sárgarépából, céklából, burgonyából, káposztából és ubor­kából) hosszú időn át biztonságo­san folytathatjuk, ha váltogatjuk az alapanyagokat.

Az ízületi gyulladás mindkét formájában fontosak a napi szinten végzett óvatos torna­gyakorlatok. Ha az ízületek nem mozognak, akkor idővel „berozsdá­sodnak”, s ez csak rontja a helyzetet. Az úszás kiváló testmozgás (külö­nösen szaunával és gőzfürdővel), akárcsak a könnyű séta. Vitatható ugyan, de sokaknak segít a réz kar­kötő, a rézzel bevont rugalmas fásli.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Az ízületi gyulladás kezelésének az első és legfontosabb lépése a helyes étrend kialakítása. Csökkentsük az állati zsiradék, a tea, a kávé és az al­koholtartalmú italok fogyasztását, és igyunk meg naponta 1,5-2 1 tiszta vizet. Kerüljük a savasító hatású éte­leket, így a vörös húsokat és a citrus­féléket. Igyunk naponta háromszor mézes-almaecetes oldatot.

Az aján­lott napi táplálékkiegészítők közé tar­tozik a nagy adagban szedett halolaj, az A-, a C-, az E-vitamin és a B-vi­tamin-komplex, az ásványi anyagok közül a cink, a vas, a magnézium, a mangán, a réz, a molibdén és a sze­lén, a szuperoxid diszmutáz enzim, és a glutation aminosav komplexe. A gyógyétrend és a táplálékkiegészítők eredményei valószínűleg csak fél év elteltével kezdenek mutatkozni.

Gyógynövény-terápia

A gyulladás csökkentésére hatá­sos a zellermag, a jukka, a vidrafű, az ördögcsáklya, a poloskavész, az ideggyökér (mexikói jamgyökér), a fűzfakéreg és az őszi margitvirág. Fogyaszthatjuk gyógyteaként, de tablettában vagy hígított tinktúra formájában is.

Homeopátia

Dörzsöljünk kertiruta-kenőcsöt a fá­jó testrészre, vagy vegyünk be home­opátiás szerként mérges szömörcét, hegyi árnikát és fehér földi tököt.

Masszázs és aromaterápia

Masszírozzuk az érintett területet paprikakrémmel (capsicummal) vagy az ázsiai gyógynövénykeveréket tartalmazó „tigrisbalzsam” elnevezésű kenőccsel. Az is hatásos, ha egy kevés vivőolajba két-három csepp levendu­la- és/vagy kamilla-illóolajat teszünk, és ezzel masszírozzuk a fájó területet. Segít még a ciprus-, az eukaliptusz-és a rozmaring-illóolaj, masszázshoz vagy fürdővízbe.

Reuma masszírozása

Mozgásterápia

A jóga és a tajcsi kiválóan alkalmas mindenfajta ízületi gyulladás tüne­teinek enyhítésére, mert gyengéd mozdulatokkal dolgozik, és segít a fájdalomhoz való helyes mentális hozzáállás kialakításában. A tánc szabadabb mozgást kínál.

Elektromos segédeszközök

A TENS készülékek csillapítják a fáj­dalmat mind nagy- (70-100 Hz), mind kis- (10 Hz) frekvencián.

Akupresszúra

Minden reggel és este két percig nyomjuk a megfelelő akupresszúrás pontokat.

Ha térdízületünk fáj, nyomjuk meg a térd­kalács alatt négyujjnyira és a sípcsonttól kifelé egyujjnyira található pontot. Ha csípőízületünk fáj, erősen nyomjuk meg azt a bemélyedést, ahol az alsó végtag a medencéhez csatlakozik. Ha kezünk fáj, nyomjuk a mutatóujj felé a mutató- és hüvelykujj közti bőrredő végét a másik kezünk mutató- és hüvelykujja kö­zé csippentve. Ne végezzük terhesség esetén. A kézi elektromos eszközök szintén hatékonyan használhatók, ha erő­sen és legalább negyvenöt percig rá­nyomjuk őket az érintett területre.

Relaxáció

A vizualizáció, a meditáció és a biofeedback jó hatásfokkal segít az ízületi fájdalom legyőzésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.