Szauna

A reuma – Izületi gyulladás esetében tilos a szauna!

Reuma alatt a legtöbb ember olyan megbetegedéseket ért, amelyek ízületi vagy mozgásszervi fájdalmakkal járnak. Ez a meghatározás orvosilag nem a legmegfelelőbb, a reuma sokkal összetettebb betegség. Az emberek által a reumával összefüggésbe hozott ízületi panaszok két nagy csoportba sorolhatók; ezek az ízületi gyulladás, valamint az ízületi kopás. A gyulladásra hajlamos ízületi elváltozások akut stádiumában a szauna használata tilos, mivel az csak ront a helyzeten. Ebben az esetben a kezelőorvos dönt arról, hogy mikortól vehetjük újból igénybe a szaunát. Az úgynevezett artrózis, vagyis az ízületi kopás, illetve az ízületek degeneratív megbetegedése során is kialakulhat egy akut gyulladásra hajlamos csomó, amely mellett nem használható a szauna.

reumas_betegseg
A reumának 2 fajtája van: az ízületi gyulladás, valamint az ízületi kopás.

Az akut eseteket leszámítva, ezek a páciensek is sokat profitálhatnak a szaunázásból, Az izomzat és a kötőszövet lágyrész-reumatizmusa esetén a szauna ellazító hatása feloldja a görcsöket és a feszültséget, valamint enyhíti a panaszokat.

Vesebetegségek esetében is tilos használni a szaunát!

Ha Ön hajlamos a vesekőre, akkor ajánlott óvatosnak lenni.
A szaunázás során megnövekedett folyadékveszteség miatt úgy lecsökken a vizelettermelés, hogy a vese nem lesz megfelelően „átöblítve”. Ha jelen vannak a kő-képző anyagok, akkor könnyen kialakulhatnak további vesekövek. Ebben az esetben a szaunázás előtt, valamint után is bőséges folyadékot kell innia. Veseelégtelenségnél, krónikus vesemegállásnál a vesék nem dolgoznak többé megfelelően, és túl kevés méreganyagot, mint például húgyanyagot választanak ki. Ilyen körülmények között a szauna segíthet, mivel a méreganyagok egy része az izzadság segítségével a bőrön keresztül is kiválasztódik. A vesefunkciókat azonban nem helyettesítheti! Ha a betegség előrehalad, akkor legjobb, ha a szauna további használatáról kikéri orvosa véleményét. A vesék akut gyulladása esetén is érvényes a szigorú szabály: ilyenkor tilos a szaunázás!
tilos_szaunazni
Figyelem! Vesebetegségek esetében is tilos használni a szaunát!

Ha visszértágulatban szenved, akkor ne lógassa az izzasztófürdőben a lábát, mert így túl sok vér szorul beléjük. Ülés közben arra kell ügyelnie, hogy a lábai ne legyenek behajlítva. Legjobb megoldás, ha elfekszik a padon.

Azok az emberek, akiknek a húgyhólyagja, valamint a húgyvezetékei a gyulladásra hajlamosak, jól hasznosít-hatják a szaunázás jótékony hatásait.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.