Betegségek és megelőzésük

Rovarcsípés kezelése gyermekeknél

Okai:

Általában nyáron és kora ősszel szerzik a gyermekek a legtöbb rovarcsípést. Bár ezek a csípések kellemetlenek, néha igen fájdalmasak is, azonban a mi éghajlati övünkön szerencsére ártalmatlanok. A leggyakoribb a szúnyogcsípés, valamint a méh- és darázscsípés.

Így jelentkeznek a panaszok:

A csípés méretétől, illetve a rovarfajtától függően különböző tünetek lépnek fel: bőrpír, duzzadás, viszketés, égő és feszítő érzés. Ritkábban allergiás reakciók is kialakulnak.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel ?

Rovarcsípés-allergia esetén azonnal hívjunk orvost, mivel az allergiás reakciók egyes esetekben súlyosak lehetnek, még allergiás sokk kiala­kulásával is járhatnak.

Az orvos ilyenkor azonnal ellenanyagot fecskendez be, így elkerülhető ez a fajta komplikáció. Ha szájon belül vagy a torokban történt a méh-, darázs- vagy lódarázscsípés, azonnal értesítsük a mentőket. Ilyenkor fennállhat a fulladás veszélye!

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Hagymás-almás pakolás: vágjunk vékony szeleteket nyers hagymá­ból vagy almából, és helyezzük a csípés helyére. Kellemes, hűtő és fájdalomcsillapító hatású pakolás, mely lelohasztja a duzzanatot és csillapítja a gyulladást.
 • Kovaföld: rovarcsípésekre, főként szúnyogcsípésre nagyon jó a kovaföld gél (kapható a gyógynövényboltokban), ami kellemesen csillapítja a viszketést. A kovaföld aktiválja a sejtanyagcserét és Így elősegíti a gyógyulást. Csökkenti a gyulladást és enyhíti a vörösödést. Vastagon kenjünk kovaföldet egy mullpólyára, majd helyezzük az érintett bőrterületre. Ha lehet, egész éjszakára hagyjuk fenn a kötést.
 • A méh- vagy a darázscsípés enyhe allergiás reakcióval jár, hal­ványpiros duzzanat látható, szúró, viszkető fájdalom jelentkezik; Hűvös borogatás hatására általában enyhülnek a panaszok: Professional Medical (mézelő méh), 1-6 óránként.
 • Allergiás, gyulladásos reakció jelentkezik, ami erős viszketéssel jár: Professional Medical, 1-6 óránként.
 • Szúnyog-, méh-, darázs- és kullancscsípések esetén általánosan bevált szer, amennyiben a csípés helye beduzzad és heves viszketés jelentkezik: Professional Medical (mocsári molyűző), naponta háromszor.
 • Hideg borogatás: a hideg lelohasztja a rovarcsípések duzzanatait és csillapítja a fájdalmat. Így alkalmazzuk: összetört jégkockákat helyezünk egy vászonkendőre vagy egy mosdókesztyűre. A csípést követően lehetőleg azonnal az érintett bőrfelületre helyezzük, és jó 20 – 30 percig rajta is hagyjuk. Kis idő múlva újabb borogatást helyezhetünk fel.
 • Korpafürdő: a hagyományos kínai orvoslás szerint kovafürdővel enyhíthetjük a viszketési ingert, melyet a csípés vagy az arra adott al­lergiás reakció váltott ki. Kapható a patikákban. Méregteleníti a bőrt és csökkenti a viszketési ingert, illetve a duzzanatot. Készíthetünk gyermekünknek csupán részfürdőt is, ilyenkor csak az érintett terü­letet, pl. a kart merítjük jó 10-15 percre egy lavórba.
 • Hagymás pakolás: az ősi indiai orvoslás is jól bevált szerként tartja számon a hagymát, amellyel a bőr irritációit és duzzanatait csillapítja.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Ne igyon gyermekünk édes italokat közvetlenül dobozból vagy üvegből Ha átlátszó pohárból iszik, jobban észreveszi az esetleges hí­vatlan vendégeket.
 • Lehetőleg ne fogyasszon gyermekünk süteményt vagy más édességet a szabadban.
 • Ne futkározzon gyermekünk nyáron mezítláb a füvön.
 • Ha gyermekünk játék, futás közben megizzadt, öltöztessük át szá­raz ruhába. Az duzzadt ruhák mágnesként vonzzák a szúnyogokat és a böglyöket.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.