Gyermekbetegségek

Csípések, harapások kezelése gyerekeknél

Számos gerinctelen állat tud súlyos problé­mákat okozni a harapásával vagy csípésével. Főként viszketést, bőrirritációt és dagadást.

Okai

A méh, a darázs, a lódarázs meg­szúrhatja a gyermeket, és olyan mérget fecs­kendez a bőrbe, amely helyi vagy súlyosabb, általános reakciókat vált ki. A szúnyogok, a legyek, a bolhák és a tetvek, csakúgy, mint a pókok, kullancsok, poloskák, atkák, megharapják a bőrt, és váladékot (nyál, vér­alvadásgátló anyag) juttatnak be, amelyek többnyire csak helyileg okoznak panaszt.

Tünetek

A legtöbbször ezek a csípések csak helyi fájdalmat, viszketést, bőrpirosodást, dagadást váltanak ki a méreg vagy irritáló anyag behatolásának területén. Időnként a szúnyog, a kullancs és a pók csípése helyén hólyagocska keletkezhet, amely néhány napig megmarad, és el­fertőződhet. Ritkábban (különösen, ha egy helyen több csípés is van), főként, ha a gyermek túlérzékeny vagy allergiás, hir­telen immunválaszreakció következhet be (anafilaktikus sokk). Ez abban nyilvánul, meg hogy a beteg elsápad, izzad, nehezen lélegzik, szédül a hirtelen vérnyomás-csök­kenés miatt, hasi fájdalmai, csalánkiütése van. Ezek a tünetek bár csak ún. járulékos tünetek, bizonyos esetekben életveszélyesek is lehetnek.

Diagnózis

Ha a panaszok két-három nappal a csípés után is fennállnak, minden­képpen orvoshoz kell fordulni. Akkor is szükséges szakember felkeresése, ha fertőzés jelei mutatkoznak a gyermeken, vagy ha nem sokkal a csípés bekövetkezte után nehezen lélegzik, az arca, a szája felduzzad, a torka bedagad.

Terápia

Általában egy kis jeget tesznek egy kendőbe (nem közvetlenül a bőrfelü­letre) a csípés helyére, ez lassítja a méreg felszívódását és enyhíti a fájdalmat. A kortizon vagy antihisztamin alapú kenőcsök enyhítenek a viszketésen (különösen jók a szúnyogcsípésekre), ezek a patikában kaphatók. A rajtuk lévő utasításokat figyelmesen olvassuk el, és mindig tartsuk be. Általában a csípést követő két órán belül enyhítik a fájdalmat. Méhcsípés esetén először a fullánkot húzzuk ki a bőrből. Használjunk csipeszt. Ha kullancsról van szó, legyünk nagyon figyelmesek: az állat ugyanis a fejét bele­mélyeszti a bőrbe.

Ha erővel próbáljuk kihúzni, két dolog történhet:

  • Az állat beleereszti a váladékát a vérkeringésbe, amivel súlyos fertőzéseket okozhat;
  • Beleszakadhat az állat feje, ami ha benne marad a bőrben, elfertőződhet.

A kullancsot soha ne fogjuk meg kézzel, inkább sterilizált csipesszel próbáljuk meg kivenni. Ragadjuk meg a bőrhöz legköze­lebbi részénél, húzzuk felfelé úgy, hogy a hasát ne nyomjuk össze.

Elsősegély csípés

A sérült részt le kell mosni és jól lefertőtleníteni ammóniás vizes oldattal, így megelőzhetjük az esetleges súlyos bőrirritációt. Jó, ha nem használunk olyan fertőtlenítőt, ami elszínezi a bőrt, mert elrejtheti a későbbi esetleges fertőzések tüneteit.

Megelőzés

A hajlakk és a parfüm elűzi a méheket, a darazsakat és a lódarazsakat, ugyanígy hatásosak a különféle sprayk, oldatok vagy elektromos berendezések, füstölők, rovarirtó szerek. Tartsuk be a cso­magoláson lévő használati utasításokat, és ha korábban már allergiás reakciói voltak velük szemben a gyereknek, akkor ne használjuk azokat.

Akik érzékenyek a hártyásszárnyúak mérgére (méh, darázs, lódarázs), forduljanak az allergiaközpontokhoz, ahol megítélik annak szükségességét, alkalmazzanak-e valamilyen deszenszibilizáló kezelést. Mindig hordjunk magunknál az orvos utasítása szerinti megfelelő gyógyszert, amit az esetleges rovarcsípés esetén ad­hatunk gyermekünknek az anafilaktikus sokk elkerülése érdekében.

Homeopátia

A leggyakrabban használt gyógyszerek a következők: A Ledum palustre 5CH és az Apis mellifica

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.