Fájdalom enyhítése

Rovarcsípések okozta tünetek kezelése

Tünetek

 • Méhcsípés: éles, égő fájdalom, melyet rövidesen duzzanat és állandó fájdalom követ
 • Szúnyogcsípés: enyhétől a közepesig terjedő fájdalom, viszkető, vörös gyűrű kialakulása.
 • Kullancsok: általában panaszmentes, illetve enyhébb viszkető érzés. Fertőzött kullancs okozta csípés esetén előfordulhat láz, kiütés, izomfájdalom, ízületi fájdalom és egyéb tünet.

Veszélyeztetett csoportok

Bárki, aki meleg időben a szabadban tartózkodik, áldozatul eshet rovarcsípésnek. A rovarok gyakran a lakásba is bejuthatnak, és megcsípik az ottlévőket.

Rovarcsípések – tippek megelőzéshez

Amire érdemes figyelmet fordítania: kerül­je a találkozást a potenciális veszélyt jelentő rovarokkal! Ne használjon azonban rovarriasztókat, mivel azok nem hatnak a ménekre és a darazsakra.

Próbálkozzon inkább a következőkkel, 13 tipp a méhek ellen:

1. Ne álljon az útjukba!

A virágport gyűjtő mézelő méhek mindig a legrövidebb úton, légvonalban repülnek a táplálékforrás és a kaptár között. Ha tehát módjában áll, állapítsa meg, milyen útvonalon repkednek, és azt nagy ívben kerülje ki.

2. Ne tartson méheket!

Ne tartson méheket!
Ne tartson méheket!

Ha eddig hobbiból méhészkedett, keressen valami más kedvtelést. A méhcsípéssel szembeni allergiás reakciók többsége olyan embereiméi fordul elő, akiket rendszeresen csípnek meg méhek.

3. Ha megcsípték, ne csapjon oda!

A heves kézmozdulatok, valamint a „tettes” méh által felszabadított szaganyagok további méhek támadását válthatják ki. A fullánkot a lehető leggyorsabban kaparja ki a körmével vagy valamilyen kézre eső kemény tárggyal. Ne próbálja csipesszel kihúzni, se „ldnyomni” a sebből, mert úgy még több méreg préselődhet a szervezetébe! A fájdalom enyhítésére használjon jeges borogatást.

4. Viseljen kalapot!

Viseljen kalapot! A méhek ellen jó!
Viseljen kalapot! A méhek ellen jó!

Egyes szőrös állatok, például a medvék, előszeretettel lopnak mézet a méhektől, ezért ha a méhek valami szőrhöz hasonlót látnak (például hajat), idegesek lesznek.

5. Ne mozogjon!

Ha méhet lát az a legjobb ha nem mozog!
Ha méhet lát az a legjobb ha nem mozog!

Ha közeledő méheket lát, a legrosszabb, amit tehet, hogy hadonászni kezd a karjával, és futásnak ered. A méheket megriasztják és csí­pésre késztetik az efféle gyors mozgá­sok. Maradjon inkább mozdulatlan, mint egy szobor!

6. Fújja le finoman!

Ha egy méh száll önre, egy finom ráfujással próbálja meg elzavarni. Ez nem fogja megijesz­teni a méhet, de arra késztetheti, hogy tovaszáll) on.

7. Viseljen cipőt!

Edzőcipőben sok­kal könnyebb összetaposni egy méhet, mint mezítláb vagy papucsban.

Cipőben sok­kal könnyebb összetaposni egy méhet, mint mezítláb.
Cipőben sok­kal könnyebb összetaposni egy méhet, mint mezítláb.

8. Kerülje az illatos szappanokat és a harsány színű ruhákat!

Ha olyan az illata vagy a megjelenése, mint egy virágé (például mert színes, virág­mintás ruhát visel), azzal vonzani fogja a méheket.

9. Óvatosan a pikniken!

Alapszabály: aki méh- vagy darázscsípés-allergiás, az ne egyen az utcán vagy a szabadban. Ha mégis így alakul, az ételt mindig tartsa letakarva, az üdítőket, illetve a gyümölcsleveket pedig soha ne igya közvetle­nül a dobozból! Az édes íz odavonzhatja a méheket és darazsakat, s azok bemászhat­nak a doboz belsejébe. Ha poharat használ, akkor is minden esetben nézzen bele, mielőtt inni kezd!

10. Ügyeljen a szemétre!

Gondoskodjon róla, hogy a szabadban lévő kukák fedele jól záródjon, és nyáron ne hagyja lefedetlenül a konyhai szemetest sem.

11. Autózzon biztonságosan!

Ebben az esetben azt jelenti, hogy legyenek felhúzva az ablakok. Mielőtt beszáll a kocsiba, ellenőrizze, nincsenek-e darazsak vagy méhek az utastérben.

12. Vegyen fel kertészt!

Ha szeret kertészkedni, de allergiás a méh- vagy darázscsí­pésre, akkor érdemes lehet megbízni valakit a különféle karbantartási munkák – pél­dául a fűnyírás vagy a gyomlálás – elvégzésével, s ön csak a legélvezetesebb feladato­kat, például az új növények ültetését vagy a fűszernövények és zöldségek leszedését vállalja magára.

13. Hívjon kártevőirtót!

Amikor nyílni kezdenek az első rózsák, hívjon egy kár­tevőirtó szakembert (lásd a 263. oldalon), és ellenőriztesse vele, nincsenek-e méh­ vagy darázsfészkek a kertjében. Egyértelműen közölje vele, hogy ha ilyen fészket talál, azt semmisítse meg! Az árajánlatok begyűjtésekor óvakodjon azoktól a „szak­emberektől”, akik a telefonban azonnal, helyszíni felmérés nélkül közlik a vegysze­res irtás árát.

Már a katica is veszélyes lehet?
Már a katica is veszélyes lehet?

A szelíd katica is veszélyes lehet

Mivel mind több kertész választja a kártevőirtás mé­regmentes módozatait, a gyermekmesék és versek ked­vence, a katicabogár lett a levéltetvek elleni küzdelem egyik sztárja. Egyes területeken így jelentősen megnőtt a katicabogarak száma, ám ezzel párhuzamosan az or­vosoknak feltűnt, hogy némely pácienseik allergiásak e pettyes bogarakra. Ha nem sokkal azután, hogy katica­bogarakat engedett szabadon a kertjében, rosszabbod­nak az allergiás tünetei (vagy éppen ekkor jelentkeznek először), akkor érdemes lehet más eszközökkel harcol­nia a levéltetvek ellen.

Vigyázzunk! A szúnyog is allergiás reakciót válthat ki.
Vigyázzunk! A szúnyog is allergiás reakciót válthat ki.

Miért veszélyesek a szúnyogok?

A szúnyogok nemcsak azért veszélyesek, mert hordozhatják az egyes esetekben élet­veszélyes nyugat-nílusi vírust, hanem azért is, mert az arra fogékony embereknél allergiás reakciót okozhatnak. Ha önnek szúnyogcsípés-allergiája van, a szokásos néhány órás viszketésnél sokkal kellemetlenebb „élményben” lesz része.

A szúnyog­nyállal szembeni túlzott antitestes reakció miatt nagy ki terjedésű, vörös duzzanatok, bőrhólyagok, véraláfutások és csalánkiütések jelenhetnek meg a testén, melyek egy hétnél is tovább megmaradhatnak.

Még szerencse, hogy a szúnyogcsípés-allergia csak ritkán okoz az egész szervezetre kiterjedő reakciót (anafilaxiás sokkot).

Bár a nyugat-nílusi vírus nem tipikus európai vírus, Romániából és Oroszország­ból már jelentettek kisebb járványokat, és Magyarország sem mentes a fertőzéstől. Ha ön egyáltalán nem allergiás, akkor is tanácsos megtennie a következő lépéseket, hogy külföldi utazásai során minél kevésbé kerüljön érintkezésbe szúnyogokkal.

5 bevált és kipróbált tipp a szúnyogok ellen:

 1. Ne üldögéljen alkonyatkor a szabadban! A szúnyogok a napnyugta körüli időben, valamint a sötétség első félórájában a legaktívabbak.
 2. Szüntessen meg minden „állóvizet” az otthona vagy a nyaralója körül! A szúnyogok állóvízbe rakják le a petéiket, ezért a nyári záporok után gondosan ürítse ki az öntözőkannákat, virágcserepeket és egyéb edényeket.
 3. Használjon rovarriasztót! Különösen akkor fontos, hogy dietil-toluamicl-(DEET-) tartalmú rovarriasztót használjon, ha a szúnyogszezonban a szabadba megy. A DEET jelenlegi tudásunk szerint a gyerekek és a felnőttek számára is biztonságos, amennyiben a szert a csomagoláson lévő utasításoknak megfelelően alkalmazzák.
 4. Viseljen védőöltözéket a szabadban! A szúnyogok számára hozzáférhető bőrfelület minimálisra csökkentése érdekében viseljen hosszú ujjú inget, hosszúnad­rágot, zoknit és zárt cipőt. Bár lehet, hogy kissé melege lesz, de kertészkedéskor mindezt érdemes kalappal és kesztyűvel kiegészíteni.
 5. Ne használjon parfümöt! Az illat vonzhatja a vérszívó rovarokat. Kerülje amennyire tudja a az illatos és aromás parfümöket.

Kialakulása

A méhfullánk azonnali fájdalmat okoz, melyet gyorsan kialakuló duzzanat követ. A legtöbb ember egy vagy két napig érzi a kellemetlenséget a csípés helyén, mely végül eltűnik. A méhméregre túlérzékeny embereknél viszont gyorsan kialakulhat életveszélyes allergiás reakció, amelyet kiterjedt duzzanat, légzési nehézség jellemez; az áldozat összeeshet és akár meg is halhat.

A szúnyogok és a legyek csípését nem lehet azonnal érezni, de a viszketés, a fájdalom és a duzzanat rendszerint perceken belül kialakul. Egyes pókcsípések életveszélyesek is lehetnek, ilyen pók viszont hazánkban nem él. Annak ellenére, hogy a szúnyogcsípés erős viszketést okozhat, a legtöbb esetben viszonylag ártalmatlan. Azonban meg kell említeni, hogy egyes trópusi szúnyogok súlyos betegségeket közvetíthetnek, például maláriát és agyvelőgyulladást. A csípéseket így különösen azokon a vidékeken kell kerülni, ahol ezek a betegségek előfordulnak.

A skorpiócsípések azonnal fájdalmasak, és akár végzetesek is lehetnek

Az észak-amerikai skorpiók csípései igen fájdalmasak, de nem különösebben veszélyesek. Hazánkban ilyen jellegű veszéllyel nem kell számolni. A kullancscsípések nem okoznak fájdalmat, de egyes fajok olyan súlyos betegségeket közvetíthetnek, mint a Lyme-kór, az agyhártyagyulladás és az erlichiosis. Ez utóbbit gyakran hibásan Lyme-kórként diagnosztizálják. Ezeket a betegségeket, amelyek többnyire 3-14 nappal a csípés után jelennek meg, láz, hidegrázás, izom- és ízületi fájdalom, esetleg kiütés jellemzi.

Figyelem! Egyes pókcsípések nagyon veszélyesek lehetnek, melyek súlyos fájdalmat, légzési problémákat, kiterjedt fekélyt és szövetelhalást okozhatnak. Forduljunk orvoshoz, ha mediterrán vagy trópusi vidéken számunkra ismeretlen pókfajta csípett meg.

Mit tegyünk?

Az elsősegélynyújtás a csípés fajtájától és az arra adott reakciótól függően különböző lehet.

 • Méhfullánk: óvatosan távolítsuk el a fullánkot a bőrből körömmel, kés élével vagy hasonló tárggyal. Mossuk ki a sebet tiszta vízzel, és azonnal tegyünk rá jeget vagy hideg borogatást. Ez enyhíti a fájdalmat és lassítja a vérkeringést, így a méreg szétterjedését. A helyi fájdalomcsillapító kenőcs vagy krém csökkenti a fájdalmat. Szerezzünk azonnal orvosi segítséget, ha kiterjedt duzzanat vagy légzési nehézség alakul ki.
 • Szúnyogok: tegyünk jeget a csípésre, és próbáljuk meg nem vakarni. Kenjük be recept nélkül kapható kenőccsel.
 • Pókok és skorpiók: az átlagos pók- és skorpiócsípéseket úgy kell kezelni, mint a méhcsípéseket. Magyarországon nem okoznak problémát.

Miért viszket a szúnyogcsípés?

Amikor a szúnyog csíp, kis mennyiségű nyálat juttat a bőrbe, miközben a vért kiszívja. Az immunrendszer felismeri, hogy ez idegen anyag, ezért megsemmisítésére fehérvérsejteket küld a csípés helyére. A folyamatot hisztamin felszabadulása is kíséri, amely duzzanatot és viszketést okoz.

A méh fullánkját ne nyomjuk meg, mert még több mérget engedhet ki magából. Óvatosan, csipesszel távolítsuk el: ne a végét, hanem a bőrhöz legközelebbi részét ragadjuk meg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.