Érzékszervek

Melyek a leggyakoribb szemproblémák? Hogyan lehet őket orvosolni?

Öt érzékszerve közül melyik elvesztése érintené a legérzékenyebben?

Felmérések szerint az emberek 90%-a a látását félti a legjobban. Érthető módon mindenkit aggaszt bármilyen, a szemét érintő rendellenesség. A modern orvostudomány, ha csodákra nem is képes, azért elég sokat tehet a problémák megoldásáért, a betegségek megelőzéséért vagy akár visszafordításáért, a már bekövetkezett károsodás ellensúlyozásáért.

Figyeljen oda a változásokra!

Amint arról korábban már volt szó, a szembetegségeknek eleinte gyakran kevés tünetük van, illetve azok igen enyhék. Nagyon fontos, hogy a hatékony kezelés azonnali megkezdése érdekében minél hamarabb felfedezze a gyanús jeleket. Az is igaz, hogy a látásromlás olyan lassan, fokozatosan mehet végbe, hogy jóformán észre sem veszi.

A MÉHÉSZ-stratégia – vagyis a Megőrzés, Értékelés, Helyreállítás és természetesen az adott ÉrzékSZerv által nyújtott szórakozás – észben tartásával nagyobb eséllyel tudja ellenőrizni a látását, és már az elején felfedezni az elváltozásokat. így előnyösebb helyzetből indulva teheti meg a szükséges lépéseket. A látás karbantartása állandó, élethosszig tartó feladat, a befektetett erőfeszítések azonban kamatosán megtérülnek.

A közelmúltban a szemével kapcsolatos rendellenességet találtak Önnél?

Ez további vizsgálatokat tesz szükségessé? Eleve tudja, hogy adott szembetegségben szenved, illetve hajlamos ilyen jellegű problémára? Akkor ez a fejezet különösen fontos az Ön számára. Sőt, még ha a vizsgálatok szerint teljesen egészséges, akkor is számos olyan technikát ismerhet meg, amelyekkel megóvhatja látását és megelőzheti a szempanaszokat.

Mikor kell segítséget kérni?

Minden, a látásélességet érintő fokozatos változással, valamint a szemüveg és a kontaktlencse viselésével kapcsolatos panasszal optometristához, illetve okleveles látszerészhez lehet fordulni, egyéb, a szemet érintő tünet vagy szemfertőzés esetén pedig szemész szakorvostól célszerű segítséget kérni.

Jegyezzük meg! Akkor is tanácsos felkeresni az orvost, ha az optometrista olyan tüneteket észlel a retinán, amelyek magas vérnyomásra vagy koleszterinszintre, cukorbetegségre, illetőleg más problémára utalnak.

A szemfájdalom kihat az általános közérzetre. Ilyenkor például nehezebben megy az olvasás, nem jelent élvezetet a tévénézés. Valószínűleg a szokásosnál fáradtabbnak érzi magát az ember, hiszen nem vágyik másra, mint hogy lehunyja a szemét. Ne szenvedjen némán! Az egyszerűbb szembetegségeket, köztük a szemfertőzéseket, a szemhéj-és a kötőhártya-gyulladást , valamint a szemszárazságot a háziorvos is gyorsan és egyszerűen meggyógyíthatja. Emellett felírhatja a szükséges gyógyszereket, és kezelheti a szem felszíni sérüléseit.

Azonnali segítség!

Az alábbi tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul forduljon a háziorvoshoz, vagy menjen el a legközelebbi szemészeti szakrendelésre vagy a kórház szemészeti osztályára.

 • Hirtelen látásvesztés, illetve látásromlás az egyik vagy mindkét szemben.
 • Bármilyen szemsérülés.
 • Vegyi anyag szembejutása. (Ne feledje, az első lépés a tiszta vízzel való kiöblítés.)
 • Hirtelen makacs vagy súlyos fájdalom a szemben vagy környékén.
 • Rendkívüli fényérzékenység.
 • Furcsa vizuális hatások: kettős látás, szivárvány a fényforrások körül, villanások, fekete foltok,     továbbá nagyméretű úszó foltok.
 • A pupilla szabálytalan alakú, nem tágul ki és húzódik össze, pupilladifferencia lép fel.

Blefaritisz- a szem gyulladása

Fontos tudni! Ha valaki bőrszárazságban, korpásodásban vagy ekcémában szenved, egy gyakori szembetegségre, a blefaritiszre szintén hajlamos lehet.

A belső szemhéj szél gyulladása esetén azok az apró faggyúmirigyek záródnak el, amelyek pislogáskor a szemfelszínt filmréteggel bevonó kenőanyagot termelik. A súlyosnak nem minősülő betegséget fertőzés vagy allergiás reakció okozhatja. A szemhéj szél ilyenkor megvastagodik, viszket, égő érzést vált ki és kivörösödik, a szem pedig kiszárad, elfárad, fáj, viszket, továbbá ragacsos váladékot termelhet. A fekélyes blefaritisz néha a szempillák elvesztéséhez, a szemhéjszél hegesedéséhez, esetleg a szaruhártya károsodásához vezethet.

A blefaritisz kezelése

 • Szigorúan ügyeljen a higiéniára. Mindennap mosson arcot.
 • Soha ne dörzsölje a szemét az ujjaival
 • Ha kontaktlencsét hord, az előírásokat betartva fordítson különös figyelmet a tisztítására.
 • A lencsével kapcsolatos bármilyen problémáról konzultáljon szakemberrel.
 • Korpás haj esetén használjon korpásodás elleni sampont.
 • Kerülje a szemfestéket, vagy legalább váltson hipoallergén márkára.
 • Mindig mosson kezet sminkelés vagy hidratáló krém használata előtt.
 • Korlátozza a telített zsírok bevitelét, és fogyasszon lenmagolajat.

Házi gyógymódok

Érdemes kipróbálni a következő óvatos tisztító módszert. Áztasson vattakorongot forró vízbe. Helyezze a szemhéjra 5-10 percig, aztán hígított babasamponba (fél pohár meleg vízbe 2-3 csepp) mártott vattával tisztítsa le a szemhéj széleit, az alsóval kezdve. Naponta ismételje meg a műveletet. Használjon továbbá műkönnyet vagy hidratáló szemcseppet. Ha ekcéma vagy más probléma is fellép, forduljon orvoshoz. Akkor is kérjen orvosi segítséget, ha fertőzésre gyanakszik, vagy különösen kellemetlen tünetei vannak.

Kötőhártyagyulladás

A leggyakrabban gyermekek és idősek körében előforduló betegség a szem jellegzetes kivörösödését okozza. A fertőzés futótűzként terjedhet az óvodákban és más közösségekben, ahol sok gyermek tartózkodik egy helyen összezárva. A kötőhártya-gyulladás az egyik vagy mindkét szemet érintheti, de az állapot inkább zavaró, mint fájdalmas. Idegentest-érzés, viszketés, könnyezés és fényérzékenység jelentkezhet, időnként a látás homályossá válhat. A szem váladékozik, és a sárgás váladék alvás közben a szempillákra, a szem belső zugára tapad.

Vigyázat! A fertőzés futótűzként terjedhet az óvodákban és más közösségekben, ahol sok gyermek tartózkodik egy helyen összezárva.

A betegség több különböző típusa ismert:

 • Fertőzéses eredetű kötőhártya-qyulladás: Baktérium vagy vírus okozza, és nátha vagy torokfájás mellett léphet fel.
 • Bakteriális konjunktivitisznél sűrű, sárgászöld váladék és hegesedés tapasztalható. Általában néhány nap múlva magától elmúlik, de az orvos antibiotikumos szemcseppet vagy kenőcsöt írhat fel.
 • Vírusos kötőhártya-gyulladásnál vizes jellegű váladék termelődik. Antibiotikummal nem kezelhető, de a beteg kb. egy hét alatt rendbe jön. A hideg vizes vagy kamillás borogatás megnyugtatja a szemet. Allergiás kötőhártya-gyulladás: Ha a szem erősen viszket és kivörösödik, az állapotot valamilyen allergiás reakció válthatta ki. A szénanátha időszakában jelentkező ún. szezonális allergiás konjunktivitiszt a virágporok okozzák.[brbr]Amennyiben egész éven át tart, mert például házipor vagy állati szőr felel a rendellenességért, perenniális allergiás kötőhártya-gyulladásnak nevezzük. Allergén lehet még a kontaktlencsefolyadék, a füst, a légszennyező anyagok, a hajtógázas spray-k és tisztítószerek. Szemcseppel, antihisztamin-tablettával, néha szteroidos szemcseppel kezelik.
 • Irritáció eredetű kötőhártyagyulladás: Az idegen test vagy vegyszer okozta irritáció égő, szúró érzéshez vezet, amihez váladékozás is társulhat. A „bűnös” a kontaktlencse, a sampon és a klóros uszodavíz is lehet. Ilyenkor tiszta vízzel alaposan ki kell öblíteni a szemet, bár olykor ez is kiváltja a reakciót. Ha erős vegyszer (fehérítő vagy sav) kerül a szemébe, legalább öt percig mossa át vízzel, majd haladéktalanul forduljon orvoshoz. Enyhébb irritációt kiváltó szereknél a tünetek hamar elmúlnak. Ellenkező esetben keresse fel háziorvosát. Ne használjon szemcseppet!

Mit tegyünk kötőhártya-gyulladás ellen?

Ha már megfertőződött, ezekre ügyeljen:

 • Rendszeresen és alaposan mosson kezet, különösen szemcsepp vagy -krém használata, sminkelés és élelmiszerekkel való foglalatosság előtt,
 • Ne érintse meg és ne dörzsölje a szemet.
 • Naponta cseréljen párnahuzatot, arctörlőt és törülközőt.
 • Ne adja kölcsön a törülközőjét és az arctörlőjét
 • Ne viseljen kontaktlencsét. Amíg a tünetek fennállnak, hordjon szemüveget.
 • A betegség elmúltával váljon meg az eldobható kontaktlencséjétől, a más típusú lencséket és a tartót pedig alaposan tisztítsa meg
 • Cserélje le sminkeszközeit, különösen a szempillaspirált.
 • A fertőzés megelőzése érdekében soha ne használja más kontaktlencséjét, törülközőjét, szemfestékét, szemüvegét.
 • Ne alkalmazzon régi szemcseppet, és még véletlenül se kérje kölcsön más szemcseppjét.
 • Mosson kezet sminkelés és krémezés elől
 • Tartózkodjon a régi kozmetikai szerektől
 • Védje a szemét a szennyeződésektől.

Mindent a szemszárazságról!

Egy nehéz nap után fáradt és fáj a szeme? Hosszú ideig tartózkodott kint szeles időben? Túl sokat olvasott? Ilyenkor mind-mind kialakulhat a szárazszem-tünetegyüttes. Az életkor előrehaladtával ez egyre gyakrabban következik be, mert a szem kevesebb könnyet termel, a könnyréteg maga pedig kevésbé síkos.

A száraz szem önálló tünetként vagy betegségek (pl. A-vitaminhiány, pajzsmirigy-túlműködés) kísérőjeként léphet fel. Egyes gyógyszereknek is lehet a mellékhatása. A kiváltó okok között környezeti tényezők – száraz, meleg vagy légkondicionált szoba, szél, cigarettafüst stb. – szerepelhetnek. Hosszan tartó olvasás, számítógépes munka, kontaktlencse viselése is gyakran vált ki szemszárazságot.

Tünetei közé tartozik a szemviszketés, enyhe kipirosodás, szúró érzés (mintha por került volna a szembe). Előfordul, hogy bőséges könnyezéssel reagálunk az irritációra, ez a vizenyős könny azonban nem sokat segít, sőt akár még szárazabbá is teheti a szemet (mint az ajkakat a nyalogatás szeles időben). A jó hír az, hogy a betegség könnyen orvosolható.

Jó tudni - a szemszárazság otthoni ,,diagnosztizálása

Ha fáj a szeme, és nem tud tisztán fókuszálni, érdemes kipróbálni a következő egyszerű vizsgálatot. Összpontosítson egy homályosnak látszó tárgyra, aztán cseppentsen a szemébe egy kevés műkönnyet (gyógyszertárakban vény nélkül kapható).

Amennyiben ezek után élesebb lesz a kép, lehetséges, hogy szemszárazságban szenved. A rendellenes könnyfilm akadályozza a látást, és a műkönny ideiglenesen javít ezen az állapoton. Enyhébb esetben általában elég rendszeresen műkönnyet használni. (Számos termék van forgalomban, amely pótolja a könny összetevőit, és hosszabb-rövidebb ideig biztosítja a szem nedvességét. A lehetőségekről érdeklődjön a patikában.)

Tipp! A diófélék fogyasztása közismerten védőhatást gyakorol a szemre.

Orvosi segély szemszárazságra

A szemszárazság mindig szemészeti kivizsgálást és kezelést igényel. A probléma okának kiderítése után a terápia célja a panaszok enyhítése, megszüntetése, az esetleges szövődmények megelőzése. Az egészséges életmód általában véve jót tesz a szemnek, így a szemszárazság ellen is segítséget nyújt. A zsíros halak, diófélék és más, omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása közismerten védőhatást gyakorol a szemre, ezért érdemes ezeket az étrendbe illeszteni.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek bizonyítottan hozzájárulhatnak a szemszárazság kialakulásához. A só- és az alkoholfogyasztás visszaszorításával, valamint a testmozgás rendszeresítésével természetes módon is csökkenteni lehet a vér-nyomást, ezáltal a szükséges gyógyszerek mennyiségét. Ezenkívül a dohányzás mellőzésével elkerülhető a füst okozta szemirritáció, ami szintén felelős lehet a szemszárazságért.

A könny vizsgálata- Schirmer teszt

A szemben termelődő könnyfilm mennyiségét a szemész az alsó szemhéj alá helyezett kisméretű speciális szűrőpapírral méri meg. A papírt 5 perc múlva eltávolítja, majd megvizsgálja, mennyi folyadékot szívott magába.

A szemszárazság kezelése

Műkönny: A szemet nedvesen tartó, a síkosítást elősegítő speciális szemcsepp, a műkönny enyhíti a szemszárazság tüneteit. A készítmény orvosi receptre vagy vény nélkül is kapható a gyógyszertárakban.

Kenőcs: Szemkenőcsökkel fenntartható a szem nedvessége éjszakára, de ezeket csak lefekvéskor alkalmazza, mert elhomályosítják a látást. A kontaktlencsét mindenképpen távolítsa el a kenőcs használata előtt.

Műtét: A súlyos szemszárazság szemész szakorvos által végzett egyszerű sebészeti eljárással is orvosolható. Egy speciális kis dugó segítségével ideiglenesen vagy műtéti úton véglegesen el lehet zárni a könny elvezető útjának nyílását. így a könny tovább marad a szem felszínén, ezáltal elkerülhető a szemszárazság.

Szakorvosi vizsgálatok

A szemész először megvizsgálja a szemet egy oftalmoszkóppal, amely egy kézilencséből és egy bányászlámpához hasonló fejlámpából áll. A második lépés, az ún. indirekt oftalmoszkópia (szemfenékvizsgálat) a szem belső részének mélyrehatóbb tanulmányozását teszi lehetővé. A fényforrás sokkal erősebb, mint a hagyományos oftalmoszkópban, ezért a „beavatkozás” után több utóképet is tapasztalhat a páciens.

Tippek! Az 5 legjobb tipp szemszárazság ellen:

 • Közelre fokuszálást igénylő tevékenységek (pl. olvasás, varrás) közben tartson szüneteket.
 • Tévénézés vagy számítógépezés során figyeljen oda a pislogásra, és meghatározott időközönként pihentesse egy kicsit a szemét.
 • Bizonyos körülmények, így a napsütés, a szél, a légkondicionált terekben vagy az építkezésekhez hasonló poros helyszíneken való tartózkodás súlyosbíthatják a szem szárazságát.
 • Mellőzze az elektromos ventilátorok alkalmazását. Használjon inkább párásító készüléket, vagy helyezzen vízzel teli edényt a fűtőtestekre.
 • Ne legyen sokat füstös levegőjű helyiségekben.

A pupilla tágítása

Az orvos egy speciális szemcseppel kitágítja a pupillát, mert a tágabb résen keresztül jobban vizsgálható a retina és a szemfenék. A csepp kicsit csíphet, és furcsa ízt érezhetünk a szánkban, mivel a szemcsepp a könnyel keveredve az orrüregbe, majd a garatba ürül. Készüljön fel! Megnyugtató lehet, ha valaki elkíséri a szakorvosi vizsgálatra.

Az orvos előre jelzi, ha szemcseppet fog használni a pupillák tágítására. Ez azért fontos, mert a vizsgálat után néhány óráig homályos a látás, és nem szabad autót vezetni. Érdemes napszemüveget is viselni, mert az megvédi attól, hogy a fény, amelyet a kitágult pupillák engednek a szemébe, elvakítsa.

Sokatmondó képek

A szintén a pupilla tágításával és érfestéssel járó fluoreszcein angiográfia vizsgálattal bizonyosfajta retinabetegségeket diagnosztizálnak. A rendkívül erős fény mellett a retinánkról készített fényképek a retina ereinek állapotát mutatják. Olyan rendellenességekre világíthatnak rá, mint például a diabéteszes retinopátia vagy a makuladegeneráció.

Réslámpás szemfenékvizsgálat

A szemész a szemvizsgálatot ún. réslámpával is végezheti. Ezzel a speciális eszközzel a szem külső részével összefüggő rendellenességeket, így a szaruhártya-abráziót (horzsolást), túlzott könnyezést, szemszárazságot, kötőhártya-gyulladást vagy szemhéjbetegségeket, a szem belsejében szürke hályogot vagy más betegségeket diagnosztizálnak. A pácienst székre ültetik, állát és homlokát megtámasztják. Egy résen kell keresztülnéznie, amíg az oftalmológus az eszköz segítségével különböző fénysugarakkal világítja meg a szemet, nagyított képet hozva létre arról.

Amit a szakorvos kezelhet

Az alapos vizsgálat után a szakorvossal megkezdheti a legideálisabb gyógymód megtervezését. A következő oldalakon megtudhatja, milyen problémákkal foglalkoznak a szemészek, és megismerheti a gyakori szembetegségek (pl. zöld hályog, AMD, retinaleválás) speciális kezelési lehetőségeit.

A jövő gyógymódja

Különleges szemkamera

A fluoreszcein angiográfiával (érfestéssel) a szemfenéki ereket tudják vizsgálni. A befecskendezett festékanyag azonban egyes pácienseknél allergiás reakciót válthat ki. A brit Andy McNaught professzor, a Cheltenhami Általános Kórház sebésze olyan spektrométer kamerát fejlesztett ki, amely – festékanyag alkalmazása nélkül – a retina hátsó részén méri az oxigénszintet, ezáltal feltérképezi a szem vérellátását, valamint ellenőrzi a glaukóma, illetve a diabéteszes szembetegség jelenlétét. Magyarországon még nem használják ezt a vizsgálati módszert.

Szürke hályog [katarakta] -fellebben a homály

Alig fél évszázaddal ezelőtt az emberek még rettegtek a szürke hályogtól, mert ez gyakran a vakság előjelének számított. Manapság viszont a szürkehályog biztonságos, egyszerű, egynapos sebészet keretén belül, helyi érzéstelenítéssel végzett műtéttel általában gyógyítható. Nem túlzás azt mondani, hogy a betegek számára ez az orvostudomány hatalmas vívmányának számít.

Definíciója: az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint a szürke hályog olyan lencsehomály, amelynek következtében a látásélesség 0,6-os vagy még rosszabb értékű lesz. A szürke hályog bizonyos mértékben szinte minden 65 éven felüli embert érint. Hatása ahhoz hasonlítható, mintha piszkos szemüvegen át néznénk.

Korai stádiumában a betegek többségének nincs szüksége kezelésre, bizonyos étrendi változtatások és vitamintartalmú kiegészítők késleltethetik kialakulását. A szemlencse elhomályosodása talán sosem válik olyan súlyossá, hogy műtétre legyen szükség. Mindenesetre megnyugtató a tudat, hogy létezik egy egyszerű beavatkozás, amely valóban megoldja a problémát.

A barna szemű menyecske

Az élet más területeihez hasonlóan a szürke hályog esetében is léteznek olyan kockázati tényezők, amelyekre nincs ráhatásunk, és olyanok, amelyekre van. A barna szemű nőknél például – feltehetőleg genetikai okok miatt – gyakoribb a szürke hályog. Az egészségtelen étrendet és a dohányzást viszont el lehet hagyni, a magas koleszterinszintet és a cukorbetegséget pedig orvosi segítséggel, megfelelő gyógyszerekkel vissza lehet szorítani.

Háborús sérülések és a szürkehályog műtét

Az elhomályosodott, szürke hályogos szemlencse tiszta, új lencsével történő helyettesítésének ötlete a második világháború eseményeihez nyúlik vissza. A bevetésekről visszatérő vadászpilóták szemében gyakran a repülőgép kitört szélvédőjéből származó apró műanyag darabokat találtak. Sir Harold Ridley londoni szemész észrevette, hogy ezek nem váltottak ki semmiféle reakciót a szemgolyóban.

Ez nyitotta meg az utat a mesterséges lencse létrehozása előtt, amelynek aztán a szürke hályog kezelésében lett jelentősége. Az eljárást nem sokkal a háború után kezdték alkalmazni, és az 1960-as évekre már széles körben el is terjedt.

Önfelmérő kérdőív

Vegye észre a jeleket!

A szürkehályog tünetei fokozatosan jelentkeznek, és nem járnak fájdalommal, ezért eleinte alig lehet észrevenni őket.

Ha azonban az alábbiak közül bármi igaz Önre, forduljon szemészhez!

 • A látásélesség fokozatosan (több év leforgása alatt) romlik. Ennek során mindkét szem érintett, bár nem feltétlenül azonos mértékben.
 • A szem egyre érzékenyebb az éles, ragyogó fényre.
 • Glória jelenik meg az éles fényforrások körül.
 • Lassan egyre több sötét folt lesz a látómezőben.
 • A látott kép barnás-sárgás színezetet kap.
 • A színlátás nem olyan jó, mint korábban.
 • Kettős látás alakul ki az egyik szemben.

A szürke hályog kezelése -a modern kor csodája

Minden ötödik 65 éven felüli, a 85 éven felülieknek pedig a kétharmada szenved kifejlett szürke hályogban. A korai tünetek szemüvegcserével vagy új kontaktlencsével enyhíthetők, de végül nem marad más lehetőség, mint az elhomályosodott szemlencse műtéti úton történő pótlása tiszta, mesterséges lencsével. Ennek segítségével helyreállítható az éles látás és a vibráló színek észlelése. A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végzik.

Jegyezzük meg! A szürke hályogot már kialakulásakor el kell távolítani, hogy ne befolyásolja a hétköznapi tevékenységeket, például az olvasást vagy az autóvezetést.

A szemész először csak az egyik szemen hajtja végre a korrekciót. Miután ez meggyógyult, következhet a másik szem. A leggyakoribb eljárás a fakoemulzifikáció. Ultrahang-energiával lebontják a szemlencsét, amelyet aztán egy apró, 2,5-3,2 mm-es bemetszésen keresztül eltávolítanak, és mesterséges lencsével helyettesítenek. A műtét kb. 20 percet vesz igénybe.

Az operációt követő első pár órában kötést kell viselni a szemen. A párna eltávolítása után újra lát a beteg, de látása stabilizálódásához néhány hétre van szükség. Ezalatt szemcseppet is kell használni a fertőzések megelőzésére és a gyulladás csökkentésére.

Zöld hályog (glaukóma) -a korai diagnózis megmentheti a látást

Előfordulhat, hogy csak akkor szembesülünk a zöld hályoggal, amikor már túl késő. Éppen ezért a zöld hályog bármely más szembetegségnél ékesebben bizonyítja a rendszeres vizsgálat jelentőségét. A rendellenesség általában maradandó károsodás nélkül kezelhető, feltéve, hogy időben kimutatják. Ellenkező esetben akár vaksághoz is vezethet. A glaukóma a világon a szürke hályog után a súlyos látásromlás második számú kóroka. Magyarországon a vaksági okok között a negyedik helyen áll.

Vigyázat! Akut glaukóma: Ha a szeme hirtelen vörössé válik, fáj, könnyezik, és érzékeny a fényre, a fényforrások körül pedig glóriát lát, haladéktalanul menjen el a legközelebbi szemészeti szakrendelésre. Ilyen esetben hányinger és hányás is előfordulhat.

Ezek az akut zöld hályog (glaukóma) tünetei, amelyek akkor jelentkeznek, amikor a szemen belül a folyadékelvezetés hirtelen elzáródása következtében gyorsan megnő a szem belső nyomása. A betegség – egyelőre nem tisztázott okokból -a nőket nagyobb valószínűséggel sújtja. Kezelés nélkül vaksághoz vezethet, ezért a tünetek enyhülése esetén is mindenképpen forduljon orvoshoz.

Nyakkendőlazítás

A szoros nyakkendőt viselő, zöld hályogban szenvedő embereknél valamelyest magasabb a látásvesztés kockázata, mert a nyaki erek leszorítása enyhén megnöveli a szem benyomását.

Kutatási eredmények!A New York-i Szemészeti és Fül-orr-gégészeti Klinika 40 férfit (a fele zöld hályoggal küszködött) vizsgált, miután azok „kicsit kényelmetlen” szorosságú nyakkendőt vettek fel. A kutatók mindössze 3 perc múlva a nyomás jelentős mértékű emelkedését észlelték az egészségesek 70, a zöld hályogos betegek 60%-a esetében. Amint a nyakkendőt levették, a szem belső nyomása azonnal visszaesett.

A szakemberek azt feltételezik, hogy a szoros nyakkendő összeszoríthatja a nyaki vénát, amely a fejből a szívbe szállítja vissza a vért. Ez pedig a kísérlet tanúsága szerint a szem belső nyomásának megugrását okozza. A glaukóma kifejezés valójában olyan szembetegségek csoportjára utal, amelyeknél a jeleket a retinából az agyba továbbító látóideg károsodik. A probléma hátterében rendszerint a szemgolyóban lévő folyadék nyomásának (szeműri nyomás) megnövekedése áll. Ezt az elülső szemcsarnokban, a szemlencse előtti területen található kivezető csatornák elzáródása váltja ki.

Jegyezzük meg! A zöld hályog kockázata az életkor előrehaladtával nő; 75 év felett már kb. minden huszadik ember szenved tőle. Nőknél magasabb arányban lép fel, mint a férfiaknál, és ha a családban már elő-fordult, a veszélyeztetettség akár négyszeresére is nőhet. A rizikófaktorok közé tartozik még a rövid- vagy távollátás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

Szükségtelen kockázat

A modern technikának köszönhetően az időben diagnosztizált esetek 95%-ában megmenthető a látás, ezért egyetlen szemvizsgálatot se hagyjon ki!

A glaukóma legtöbb fajtája mindkét szemet érinti, kezdetben nem fájdalmas, és nem jár nyilvánvaló tünetekkel. A szeműri nyomás növekedése károsítani kezdi a látóideg rostjait, de a látásvesztés szinte alig észrevehetően következik be. Hihetetlenül hangzik, de látásának akár 4%-át is elveszítheti valaki, mire tudatára ébred a változásnak. Ekkorra azonban az idegkárosodás már visszafordíthatatlan, és akár örökre megvakulhat.

Kezelés hiányában a zöld hályog végül csőlátáshoz vezet

A látótér nagymértékben beszűkül: a perifériás látás gyakorlatilag megszűnik, csak a centrális látás ép. A beteg tulajdonképpen vaknak tekinthető, mert a látótérkiesés jelentősen korlátozza a térbeli tájékozódást.

A jövő gyógymódjai

Új diagnosztikai technika

A londoni Moorfield’s Szemészeti Klinikán 2008 márciusában a zöld hályog kimutatására szolgáló különleges, új szoftvert mutattak be, amely reményeik szerint mindenhol, így a fejlődő országokban is hozzáférhetővé válik majd.

Az úttörőnek számító program szabványos asztali számítógépeken, laptopokon is futtatható: úgy tervezték, hogy mindenki számára hatékony, megfizethető és elérhető legyen. A fejlesztők azt szeretnék, hogy a programot az optikusok és orvosok szerte a világon az internetről letölthessék, és zöldhályog-szűrésnél felhasználhassák. A szoftver lehetővé teszi a szakembereknek a látótér vizsgálatát, amely a zöld hályog diagnosztizálásánál alkalmazott szűrések egyike.

A Földön mintegy 67 millióan szenvednek ebben a betegségben, további 6 millió embert érint az ún. másodlagos glaukóma. A fejlett egészségügyi infrastruktúrával rendelkező országokban is csupán a zöld hályogos páciensek felét diagnosztizálják helyesen, a világ elmaradottabb vidékein ez az arány 10%. A fel nem ismert esetek nagy számáért elsősorban a panaszok kései jelentkezése és a glaukómaszűrés nehézségei a felelősek.

Három vizsgálat a zöldhályog kiszűrésére

Mivel a nyíltzugú glaukóma 40 éves kor felett, a glaukómás roham pedig a hetvenes éveinkben gyakrabban lép fel, ezekben az életkorokban érdemes rendszeresen (kétévenként, idősebben évenként) szemészeti vizsgálaton részt venni. A glaukómás vizsgálat nem fájdalmas, nem is kellemetlen; szemfenékvizsgálatból, szemnyomásmérésből és látótérvizsgálatból áll.

 • Szemfenékvizsgálat: Bizonyos elváltozások csak a retina oftalmoszkópos vizsgálatával észlelhetők. Egyes esetekben retinaszkent is készítenek a károsodás felmérésére és a betegség előrehaladásának követéséhez.
 • Szem nyomásmérés: Több ún. tonometriás vizsgálat is létezik, amelyekkel a szemgolyó belső nyomását mérik. Ezek közé tartozik a levegőfuvallatos vizsgálat, illetve más, pontosabb szűrések. Ezek során egy kisméretű eszközt helyeznek a szem külső részére, hogy a nyomással szembeni ellenállását mérjék. Aggodalomra semmi ok, mert ilyenkor először szemcseppel érzéstelenítik a szemet.
 • Látótérvizsgálat: A perimetriának nevezett szűrés azt ellenőrzi, mit vesz észre a páciens a szeme sarkából. A beteg az állát megtámasztva egy nagy félgömb előtt ül, és tekintetét az annak közepén lévő jelre összpontosítja. Amikor valahol a félgömbben villanást vagy mozgást lát, meg kell nyomnia egy gombot. A reakciók alapján a készülék feltérképezi a látómezőt, és azonosítja azokat a területeket, amelyeket nem látunk. A szemeket külön-külön tanulmányozzák. Az egész vizsgálat körülbelül fél óráig tart.

Az útmutatónak megfelelően használja a szemcseppet!

Egyáltalán nem fáj a szeme, és tökéletesen lát? Az orvos mégis azt javasolta, hogy minden-nap, esetleg naponta többször is kezelje szemét szemcseppekkel a zöld hályog kordában tartására? A szemcseppentés nem éppen kellemes, és sokszor nem is egyszerű. A készítmények csípő, égető érzést válthatnak ki, ráadásul keserű szájízt eredményezhetnek.

Némelyiktől kipirosodik, illetve viszketni kezd a szem, sőt egyik fajtájuktól még a szivárványhártya színe is elsötétül. Nem meglepő tehát, hogy sok beteg időnként „elfelejt” cseppenteni, vagy csak bizonyos idő után szerzi be az elfogyott gyógyszert. Ön ne kövesse el ezt a hibát! A zöld hályog okozta vakság egyik fő oka éppen a helytelen alkalmazás. Ha nehézségei támadnak a szemcseppel, beszéljen orvosával. Talán létezik alternatív megoldás.

Szemnyomás csökkentés

Minél hamarabb kezdik meg a kezelést, annál nagyobb eséllyel állítható meg a látásromlás. Az orvos általában olyan szemcseppet ír fel, amely szabályozza a szem nyomását. A készítmény azonban nem mindenkinek jó: szívbetegségben vagy légzési rendellenességben szenvedőknél panaszokat okozhat, más szerekkel, pl. szívgyógyszerekkel pedig kölcsönhatásba léphet. A lézeres terápia is hatékony lehet, bár olykor továbbra is szemcseppet kell használni. Műtétre akkor kerülhet sor, ha a többi módszer kudarcot vallott.

Összességében a gyógyszeres kezelés rendszerint beválik. Elképzelhető viszont, hogy az orvossal együttműködve számos különböző készítményt kell kipróbálni, mire megtalálja a legjobbat.

A zöld hályog kezelésének legújabb módszerei

Bár a glaukóma elleni gyógyszeres kezelés milliók esetében akadályozta meg a látásvesztést, ez az eljárás korántsem teljesen kockázatmentes. A kutatók világszerte próbálnak más megoldást találni a problémára.

Alzheimer- gyógyszerek

Kutatási eredmények! 2007-ben a University College London szakemberei felfedezték, hogy a béta-amiloid, az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyában felgyülemlő fehérje a retina idegsejtjeiben is lerakódik, amikor a szeműri nyomás megemelkedik.

A kísérleti patkányok retinasejtjeibe juttatott béta-amiloid a zöld hályoghoz hasonló károsodást idézett elő, az Alzheimer-gyógyszerek pedig csökkentették az állatoknál a retinális idegsejtek pusztulásának arányát a zöld hályoggal érintett szemben. Emellett más vizsgálatokból az derült ki, hogy az Alzheimer-kórnál alkalmazott idegvédő szerek megelőzhetik a megnövekedett szemnyomás által okozott látóideg-károsodást. Egyelőre azonban egyik módszert sem hagyták jóvá a zöld hályog kezelésére.

Anercortave-acetát

Egyetlen injekció ebből a módosított szteroidból, amelyet eredetileg az időskori makula-degeneráció elleni gyógyszerként fejlesztettek ki, legalább három hónapra képes szabályozni a szem belső nyomását. Legalábbis erre világít rá a 2007-es szingapúri Glaukóma Világkongresszuson bemutatott kutatás. A klinikai vizsgálatok folyamatban vannak. Ezt a hatóanyagot tartalmazó készítmény Magyarországon még nem törzskönyvezett.

Glatiramer-acetát

A szklerózis multiplex kezelésében injekció formájában alkalmazott gyógyszer ún. „idegvédő” hatással rendelkezik, ami a látóideg megóvására is felhasználható a zöld hályog hatásaival szemben. Ilyen hatóanyagú szer egyelőre nem törzskönyvezett nálunk.

A jövő gyógymódja: alacsony energiájú lézer

Közhelyes megállapítás, hogy a modern technika csodákra képes. Az alacsony energiájú lézer esetében mégsem mondhatunk mást. Ez az újfajta lézeres műtét gyors és viszonylag fájdalommentes kezelést tesz lehetővé a nyíltzugú zöldhályog (a betegség leggyakoribb típusa) ellen, és különösen hatékony lehet azoknál, akik rosszul reagálnak a nyomáscsökkentő szemcseppekre.

A szelektív lézer trabekuloplasztika (SLT – Selective Laser Trabeculoplasty) elnevezésű eljárás során a lézersugarak alacsony frekvencián működtethetők, ezáltal szelektív alapon lehet kezelni a szem kivezető csatornáiban lévő speciális sejteket, mérsékelik a szem belső nyomását.

Makuladegeneráció

A civilizációs betegségek közé sorolt rendellenességnél a sárgafolt (makula) sejtjei károsodnak. Mivel jellemzően korosabb embereknél alakul ki, a szakirodalomban általában időskori makuladegenerációként, időskori sárgafolt elfajulásként vagy – azonos jelentésű angol nevéből rövidítve – AMD-ként említik.

Vigyázat! A fejlett országokban az AMD felelős a súlyos fokú látásromlások 50%-áért, nálunk is ez a vezető vaksági ok.

A retina elváltozásai szerencsére szemvizsgálattal már jóval a látás károsodása előtt kimutathatók. Ráadásul a dohányzásról való leszokástól a gyakori testmozgáson át az egészséges étrend bevezetéséig rengeteg dolgot lehet tenni annak érdekében, hogy megelőzze a sárgafolt-elfajulást.

Jó tudni! Ehunyt vagy élő családtagról, aki makuladegenerációban, vagy annak örökletes formájában makula disztrófiában szenved, illetve szenvedett, ha előfordult a családban a betegség, a rendszeres látásvizsgálat különösen fontos, hogy a maradandó károsodás előtt kimutathassák a bajt.

Az AMD hatásai

A makuladegeneráció kezelés nélkül az aprólékos tevékenységek végzéséhez szükséges centrális látás és a színlátás fokozatos elvesztéséhez vezet. Utóbbit egyesek ahhoz hasonlítják, mint amikor egy régi fénykép színei lassan megfakulnak. Nem okoz teljes vakságot, mert a perifériás látást nem érinti. Ez azt jelenti, hogy a beteg továbbra is képes az önálló életre, de végül le kell mondania az olvasásról, az írásról és az autóvezetésről.

Vegye észre a jeleket!

Sok más szembetegséghez hasonlóan az AMD sem jár fájdalommal. Általában mindkét szemet támadja, de előfordul, hogy nem egy időben. Mivel a Jó” szem ellensúlyozza a rosszat, a makuladegeneráció évekig észrevétlen maradhat. Az a baj, hogy mire tudatára ébred valaki a látásromlásnak, a kezelés sikerének esélye jelentős mértékben csökken.

A legelső tünetek közé tartozik az aprólékos tevékenységekre, például az olvasásra vagy varrásra való fokuszálóképesség romlása és a homályos látás. Az egyenes vonalak hullámosnak vagy elmosódottnak tűnnek a látótér középpontjában. A színek veszítenek élénkségükből, csak nehezen tudja az érintett megkülönböztetni a kisméretű tárgyakat, illetve az előtte lévő arcokat. Végül egy üres vagy sötét folt jelenik meg a látótér középpontjában.

Mi okozza?

A kutatók úgy vélik, hogy a genetika és a környezeti hatások együttesen alakítják ki a betegséget. Magasabb a kockázat azoknál, akiknek a családjában már előfordult a rendellenesség. A kór örökletes formája, az ún. makula disztrófia a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érinti. Egyesek szerint a sejtek anyagcseréjének melléktermékei, a DNS-t károsító szabad gyökök is szerepet játszhatnak az AMD kifejlődésében.

A sárgafoltban végbe menő intenzív anyagcsere-tevékenység következtében nagy mennyiségű szabad gyök képződik, és ha ezeket -mondjuk étrendi antioxidáns vitaminokkal és ásványi anyagokkal – nem semlegesítjük, lassanként károsíthatják a retina sejtjeit. Ez magyarázza azt is, hogy a napfény és a sugárzás felgyorsítja a sárgafolt károsodását.

A jövő gyógymódjai

Kutatási eredmények! Az elmúlt néhány évben több független tanulmány is kimutatta, hogy két genetikai variáns, a komplement faktor H (CFH) és a komplement faktor B (CFB) szoros összefüggésben áll a makuladegenerációval. A CFH növeli a sárgafolt-elfajulás kialakulásának valószínűségét.

Ennek ellenére nincs sok értelme a genetikai vizsgálatnak, mert az emberek 38%-a hordozza a CFH gént,mégis csak kevesekben fejlődik ki a betegség.

A CFH azonban a gyulladás szabályozásában is szerepet játszik, és az AMD-ben szenvedőknél magas az egyik gyulladást jelző marker, a C-reaktív protein (CRP) szintje a vérben. A felfedezés tehát elősegítheti a betegség hátterében álló gyulladás megelőzését és kezelését célzó további kutatásokat. A szakemberek jelenleg azokat a triggereket (kiváltó eseményeket) keresik, amelyek az immunválaszt, majd a gyulladást megindítják. Gyaníthatóan viszont még hét-tíz évre lesz szükség ahhoz, hogy az AMD gyógymódja látótávolságba kerüljön.

A makuladegeneráció kezelése

Az AMD „nedves” és „száraz” formában jelentkezhet. A sokkal gyakoribb száraz AMD esetén kisméretű zsíros lerakódások, ún. drusenek képződnek az ideghártya alatt, a makula területén. A lerakódások megvastagítják a sárgafoltot, ami a centrális látás romlásához vezet. A száraz AMD lassan fejlődik ki, és az elváltozások általában elég enyhék, ritkán vezetnek teljes látásvesztéshez.

Gyógyítására pillanatnyilag nincs módszer, jóllehet a kutatók vizsgálják, hogy az antioxidáns vitaminkiegészítők lassítják-e a betegség előrehaladását. Rendszeresen menjen látásvizsgálatra, mert a száraz AMD átalakulhat a súlyosabb, de gyógyítható nedves változatává.

Az AMD-s esetek csupán 10-15%-át teszi ki az agresszívabb nedves típus, amely során apró, törékeny vérerek jelennek meg a sárgafoltban. Ezek szivárogni kezdenek a retina mögött, és néhány hét, hónap leforgása alatt hegesedést és látáskárosodást okoznak. Vakfoltok tűnnek fel a látótér középpontjában, amelyek egyre nőnek, mígnem a látás szinte teljesen elvész.

Ha azonban a nedves AMD-t korai stádiumában diagnosztizálják, az alábbi kezelésekkel lelassítható vagy akár vissza is fordítható a károsodás. Fotodinámiás terápia (PDT) A fotodinámiás terápia során – amely sajnos csak keveseknél bizonyul hatékonynak – fényérzékeny gyógyszert fecskendeznek a páciens kari vénájába, amely a véráram útján a szem vérereibe kerül, és kimutatja a rendellenes ereket.

Lézer + gyógyszer

Ezután alacsony energiaszintű „hideg lézersugarat” irányítanak a szembe, aktiválják a gyógyszert, amely a környező szövetek károsítása nélkül roncsolja a kóros ereket. A makula elforgatása A sárgafolt műtéti áthelyezése rendkívül különleges sebészeti beavatkozás, amely viszonylag kevés AMD-s betegnél alkalmazható, viszont ezek az operációk nagyon nagy arányban sikeresek. Ez a viszonylag új eljárás olyan gyógyszereken alapul, amelyek a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor, angol rövidítéssel VEGF nevű fehérjét blokkolják.

A fehérje a sárgafolt új vérereinek kialakulásában játszik szerepet

A gyógyszerek, amelyeket injekcióval juttatnak a szembe, megfékezik az új erek kialakulását, növekedését, és a meg-lévők szivárgását. A szemész felügyeletével történő kezelést két éven keresztül egy-hat hetente meg kell ismételni.

Jó tudni! Rendszeresen menjen látásvizsgálatra, mert a száraz AMD átalakulhat a súlyosabb, de gyógyítható nedves változatává.

Gyakorlati teljesítményfelmérő teszt

Az AMD korai jeleinek kimutatása

Akár ebben a pillanatban végrehajthatja a makuladegeneráció alapvizsgálatát ugyanazt, amit a szakemberek alkalmaznak. Az Amsler-rács segítségével az olvasáshoz és az egyéb, közelre történő fokuszálást igénylő tevékenységekhez szükséges centrális látás változásait lehet diagnosztizálni még a konkrét tünetek megjelenése előtt. Ha már diagnosztizálták az AMD-t, a teszttel az esetleges állapotjavulást vagy -rosszabbodást is nyomon lehet követni.

 Amsler-rácsFigyelem! Az alábbi módszer nem helyettesíti a szakszerű szemvizsgálatot. Kizárólag szakember diagnosztizálhat sárgafolt-elfajulást vagy más betegségeket, amelyek a centrális látást (és ezáltal valószínűleg a teszt eredményeit is) befolyásolják. Amennyiben mégis észleli a leírt hatásokat, haladéktalanul jelentkezzen be egy szemészhez.

A teszt használata:

 • Gondoskodjon arról, hogy a szoba megfelelően meg legyen világítva.
 • Tartsa a lapot a szokásos olvasási távolságra, azaz kb. 40 cm-re a szemétől.
 • Takarja le az egyik szemét, de ne szorítsa vagy nyomja meg.
 • A másik szemével fókuszáljon a rács közepén látható fekete pontra, és nézze mereven 20 mp-ig.
 • Jegyezze le, amit lát, majd ismételje meg a tesztet a másik szemével is.

Eredmények:

 • Ha egyenes függőleges és vízszintes vonalakat lát párhuzamosan és egyenlően elosztva, amelyek – akár egy milliméterpapíron – ugyanakkora távolságban elrendezett, azonos méretű négyzetekből álló rácsot alkotnak, centrális látása valószínűleg normális. Gratulálunk! Mindössze annyit kell tennie, hogy kétévente vagy az orvos által javasolt gyakorisággal eljár szemvizsgálatra.
 • Olyan függőleges és vízszintes vonalakat fedez fel, amelyek bármely pontban görbék, hullámosak vagy torzak? A vonalak folytonossága megszakad? A vonalak befelé, a középpontban lévő fekete pont irányába hajlanak? Valamelyik négyzet mérete, illetve alakja eltér a többiétől? Homályosodást, elszíneződést tapasztal a rácson? Ezekben az esetekben változás állt be centrális látásában. Lényeges volt megtudni ezt, mert így talán sikerült idejében, még a károsodás bekövetkezte előtt tetten érni látási rendellenességét. Haladéktalanul jelentkezzen be a szemészetre.

Úttörő kezelés

Az anti-VEGF-kezelés óriási mértékben megváltoztatta a nedves AMD-ben szenvedők kilátásait. A terápia az esetek több mint 90%-ában megállítja a látásromlást. A betegek egynegyedénél a látás javul, ami arra utal, hogy a beavatkozás visszafordíthatja a bekövetkezett károsodást.

Nagy-Britanniában jelenleg két engedélyezett gyógyszert használnak az AMD kezelésére: úgy tűnik, a ranibizumab-hatóanyagúval jobb eredményeket lehet elérni, mint a pegaptanib-tartalmúval. Két jelentős nemzetközi kísérletben az előbbivel kezelt betegek többsége a vizsgálaton javuló látásélességet mutatott, kb. egyharmaduk pedig szinte teljesen visszanyerte normális látásélességét, ami egy brit szaklap szerint a korábbi módszerekkel „elérhetetlen” lett volna.

Az Egyesült Királyságban nagy reményeket fűznek az államilag szponzorált kísérlethez, amely a ranibizumab hatását veti össze egy hasonló, de sokkal olcsóbb hatóanyaggal (bevacizumab). Magyarországon az utóbbit tartalmazó gyógyszer használatát csak daganatos betegségeknél engedélyezik, az előbbi egyes intézményekben az OEP támogatásával is alkalmazható.

Őssejt technológiával a makuladegeneráció ellen

A jövőben az AMD bármelyik formájában szenvedők számára elérhetővé válhat a teljes gyógyulás, hála egy brit program által finanszírozott úttörő kutatásnak. A program igazgatója,Pete Coffey professzor, a University College London Oftalmológiai Intézetének munkatársa kollégáival egy kísérlet keretében sikeresen ültetett be őssejteket sertések retinájába.

Ez hihetetlen előrelépést jelent az AMD-s betegek elsorvadt makuláris sejtjeinek pótlását célzó vizsgálatokban. A szakemberek bebizonyították, hogy a sejtpótló kezelés elvben működik embereknél is, a páciens saját sejtjeinek felhasználásával. Az őssejtek sokkal jobban képesek alkalmazkodni, ezért a szakértők úgy vélik, hogy az új technika révén a látás stabilizálható és helyreállítható lesz mindazoknál, akik a makuladegeneráció következtében megvakultak. Az embereken végzett klinikai kísérletek öt éven belül megkezdődhetnek.

A terápiát minden esetben megfelelő kivizsgálásnak kell megelőznie, amely alapján kiválasztják a kezelésre alkalmas beteget. Az eljárás rendkí¬vül drága, és csak kórházban végezhető.

Retinaleválás – egészségügyi vészhelyzet

Ahogy a neve is mutatja, e rendellenesség során a retina leválik az alatta lévő érhártyáról. Szerencsére egy viszonylag ritka problémáról van szó. Sikeresen orvosolható, és a látásvesztés is megakadályozható, feltéve, hogy korai stádiumában kimutatják és haladéktalanul megkezdik a gyógykezelést. A retinaleválást az emberek nagy részénél az üvegtest, a szem hátsó részében lévő zselészerű anyag elfajulása előzi meg.

A kóros üvegtest-retina kapcsolat területén a szemmozgások miatt elmozduló üvegtest „húzza” a retinát, amelynek következtében szakadások alakulnak ki. Ennek eredményeként hirtelen, fájdalommentes, vakító villanások jelentkeznek a látótér perifériáján, váratlanul felbukkanó úszó foltokkal. Az üvegtest-elfajulás legtöbb esetében a retina nem károsodik, a szakadás általában nem vezet retinaleváláshoz.

Függöny a szem előtt

Előfordulhat azonban, hogy a szakadás következtében elfolyósodott üveg¬test szivárog a retina alá. így a retina a rosszul felragasztott tapétához hasonlóan leválik az alapjáról. Ilyenkor olyan érzése támad az embernek, mintha árnyék vagy függöny borulna a szeme elé. Az egyenes vonalak görbévé válhatnak, például az ajtófélfákat hajlottnak látja az érintett. Végül, ha az egész retina leválik, elvész a centrális látás, ami vaksághoz vezethet. Amennyiben időben megkezdik a kezelést, meg lehet állítani a leválást és a rendellenes folyamatot.

Jegyezzük meg! Az üvegtest elfajulását valamilyen traumás sérülés, például ütés vagy közvetlenül a szemnek csapódó teniszlabda is okozhatja. A boksz és a hasonló sportok tehát nyilvánvaló veszéllyel járnak. Az ökölvívóknak érdemes rendszeres szemvizsgálatot végeztetniük.

Az életkor előrehaladtával a retinaleválás valószínűsége nő, amit a cukorbetegség és a szürkehályog-műtét is fokoz. A súlyosan rövidlátó embereknek egész életükben kb. 1:20 arányú kockázattal kell számolniuk (15-ször nagyobbal, mint a normál látással rendelkezőknek). Meghosszabbodott szemgolyójuk következtében ugyanis az üvegtest nagyobb húzóerőt fejt ki a retinára, maga a retina -amely egyébként is vékonyabb az átlagosnál – viszont megfeszül.

A szakadás gyógyítása

A retinán keletkezett lyukakat, szakadásokat lézerrel vagy krioterápiával (fagyasztással) helyre lehet állítani. Ezzel megakadályozható, hogy az állapot kifejlett retinaleválássá súlyosbodjon. A beavatkozás az esetek nagy részében sikeres, bár a betegek 5-9%-ánál később újabb szakadás alakul ki.

Még ha a leválás már el is kezdődött, a retinát – hőt, fagyasztást vagy lézertechnikát alkalmazó – sebészeti eljárásokkal vissza lehet tapasztani. A kezeltek egyötödénél egynél több beavatkozásra van szükség. A látás néhány hónapig homályos lehet, és az is elképzelhető, hogy a teljes látás nem tér vissza. Ha a leválás a sárgafoltot is érinti, a centrális látás maradandóan károsodhat. Minden huszadik páciensnél másodszor is leválik a retina.

Diabéteszes retinopátia -a lényeg a szemvizsgálat

A cukorbetegeknek (Magyarországon nagyjából minden 10. ember érintett) különösen számolniuk kell a szemészeti szövődményekkel. Náluk magasabb a valószínűsége a rövid-, illetve távollátásnak, a színtévesztésnek, továbbá könnyebben felléphet szemhéjfertőzés, korai szürke hályog és szemszárazság. A diabétesz növeli a zöld hályog, a sárgafoltbetegségek és a retinaleválás kockázatát. A cukorbetegek ezenkívül igen fogékonyak a retinopátiára is, melynek során a magas vércukorszint miatt károsodik a retina.

Jegyezzük meg! Magyarországon a vezető vaksági okok között a második helyen szerepelnek a diabétesz okozta szembajok. A cukorbetegség ellenőrzése és kezelése jelentősen csökkenti a szövődmények kialakulásának esélyét, számos, diabétesszel összefüggő szembetegség pedig hatékonyan kezelhető.

Mik a tünetek?

A diabéteszes retinopátia egyik legaggasztóbb tulajdonsága, hogy korai stádiumában szinte észrevehetetlen. Rendkívül lényeges ezért a rendszeres, 6-12 havonta végzett szemvizsgálat, amellyel még a károsodás előtt kimutathatók az elváltozások. A területileg illetékes szemészeti szakrendelésen érdemes időpontot kérni az időszakos ingyenes vizsgálathoz.

Kezelés nélkül a betegség az alábbi tünetekkel jelentkezhet:

 • Pontok a szem előtt,
 • Sötét csíkok vagy vörös filmréteg, amely befolyásolja a látást,
 • Az éjszakai látás romlása,
 • Homályos látás és látásvesztés.

A retinopátia általában mindkét szemet érinti.

Annál súlyosabb, minél régebb óta szenved valaki cukorbetegségben, és minél kevésbé van jól beállítva a vércukorszintje. Először a retina erein kiboltosulások (aneurizmák) keletkeznek, és az elvékonyodott erek itt megrepedhetnek. Vér, fehérje és zsír szivárog a retinába a sérült véredényekből. Ezek addig nem okoznak problémát, amíg el nem érik a sárgafoltot. Előrehaladott állapotban új, szabálytalan alakú erek képződnek, ez az ún. proliferativ retinopátia. A vérerek a retina felületén alakulnak ki, és rendellenesen törékenyek. Sérülésük és szivárgásuk elhomályosíthatja a látást, akár vakság is bekövetkezhet.

Vigyázat! Napi 20 szál cigaretta megháromszorozza, a passzív dohányzás megduplázza a retinopátia kockázatát.

Amit Ön is befolyásolhat

Nagy a veszély, ha valaki nem kontrollálja vércukorszintjét, magas vérnyomását, illetve koleszterinszintjét. Napi 20 szál cigaretta megháromszorozza, a passzív dohányzás megduplázza a retinopátia kockázatát.

Szeme és a többi testrésze egészsége érdekében működjön együtt a háziorvossal a vércukor- és zsírszint, valamint a vérnyomás szabályozásában. Rendszeresen (egy-két évente) végeztessen szemvizsgálatot, étkezzen egészségesen, mérsékelje a sóbevitelt, és próbáljon naponta legalább 30 percet mozogni.

A retinopátia kezelése

Lézeres technikával lassítható, sőt akár meg is állítható a betegség előrehaladása. A terápiát proliferativ retinopátiánál rutinbeavatkozásnak tartják. Az eljárást általában klinikákon, elsötétített helyiségben végzik. Érzéstelenítő szemcsepp után lézeres réslámpával koncentrált, éles fénynyalábot vagy fénysorozatot bocsátanak a retina szélére, azaz perifériájára, elzárva a kórosan áteresztő falú hajszálereket.

A kiszivárgó folyadék mennyiségének visszaesése az ödéma és a zsírfelhalmozódás csökkenését, felszívódását eredményezi. A beavatkozás után a páciens látása kb. 24 órán át homályos lesz, néhány napig szemfájdalom is felléphet. A perifériás látómezőben pontok vagy éjszaka fényvillanások tűnhetnek fel.

A lézeres műtét szinte minden esetben sikeres!

A betegség későbbi stádiumában viszont többszöri terápiára és utókezelésre is szükség lehet. Nem lehet teljes gyógyulásról beszélni, mert a cukorbetegség egész életük során végigkíséri az érintetteket, ezért a retina a későbbiekben újra károsodhat. A kutatók új módszerek kifejlesztésén dolgoznak, többek között olyan gyógyszereken, amelyek a szembe fecskendezve kezelhetik a rendellenes vérereket, vagy akár megelőzhetik kialakulásukat.

A megelőzési programok tényleg beválnak?

Az izlandi egészségügyi szervek szerint rendszeres szűréssel és szabványos lézeres kezeléssel rendkívül hatékonyan kontrollálható a diabéteszes retinopátia. A szigetországban 1980-ban indítottak el egy nemzeti diabéteszes szembetegségszűrő programot, amellyel szép eredményeket értek el a vakság és a részleges látásvesztés megelőzésében cukorbetegeknél.

A projekt sikerességét négyéves időszakban vizsgálták

Az eredeti 205 résztvevő közül 175 továbbra is részt vett a programban, és előírt szemvizsgálatoknak, illetve lézeres kezelésnek vetette alá magát. Az alanyok 7,4%-a javulást, 2,5%-uk látásromlást tapasztalt. Az összesítésből az derült ki, hogy az l-es típusú diabéteszeseknél a látás szintje stabil maradt, a retinopátia előfordulása pedig alacsony volt. Magyarországon még nincsenek központilag szervezett szemészeti szűrőprogramok, de egyes kórházak, alapítványok időnként végeznek szűréseket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.